Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте!

Искам да попитам какво ви е мнението за по - старите рак процесори с дигитални мод. ефекти и аналогови дистове, EQ-та и тн. Интересно ми е дали това, че има нещо аналогово в тях ги прави по - поносими, за вас - феновете на настъпикутииките, от останалите процесори?

П.П. Не говоря за тези на диджитек, с лампите, а за нещо като Legend например или GP 8 на Roland. Не съм много запознат и именно за това питам.

Отговорено

Аз мисля, че хибридните процесори, които са с аналогов драйв, са за предпочитане в сравнение с изцяло дигиталните, поне на мен ми звучат по-добре.

Такива процесори имаха Zoom.

Аз имам един стар Zoom 9050, който и бъкан с ефекти, но има аналогов драйв и звучи доста добре.

Отговорено (Редактирано)

Винаги бих предпочел аналогов драйв, но си зависи и какъв е драйва...

Няма златно правило.

Редактирано от Valserp
Отговорено (Редактирано)

^

Има златно правило :) То е:

Слушай с ушите си!

Случвало се е (неведнъж) и аналогови кутийки да ме разочароват, и (по-рядко, но се случва) и емулиран звук да ми хареса.

Затова майката му е да се чуе - но в никакъв случай някакви съмнителни клипове от YouTube (какъв реализъм на звука очакваме оттам?), нито напудрените семпли от сайтовете на производителите. Само 'натюр' - устройството на живо и с китарата, с която най-много ще се ползва.

И не е лошо преди слушането човек да си изясни добре какво точно иска. Не с неопределени понятия като "много як саунд", а конкретно, напр.: "плътен драйв тон с такива и такива среди, такава атака и пр.. като от еди-кой-си албум". Или "такъв и талъв дилей (хорус, фланджър и пр.) като на еди-кой-си китарист в еди-кое-си парче"... Като имаме ясни еталони в главата, почваме прослушването.

При богатите възможности на днешните процесори може да ни хареса някой неочакван тон дето не сме търсили - но никога не купувайте импулсивно: ако ги няма еталонните търсени бленди, тази новооткрита (колкото и хубава да е) после все ще ни горчи...

На слука!

Редактирано от Бицев