CorvusCorax Отговорено Ноември 10, 2005 Отговорено Ноември 10, 2005 То че е скъпо - скъпо е. Мене един от най-популярните вокални педагози, преподавали на доста от "звездите" на българския поп, ми обясняваше за някакви 20-30 кинта за урок, ходих веднъж и не останах доволен(да не говорим, че ми обясни, че имало начин урока да ми излезел безплатен...ама още не си падам по мъже ). Затова сега се радвам че си намерих човек, който ми дава уроци за някакви минимални пари, да не говорим, че не ме гледа в ръцете нося ли си днес таксата или не. Мисълта ми е, че има хора, които не я вършат тая работа за пари, ами заради самото изкуство. А това, че някой е именит и скъпоплатен въобще не е гаранция, че ще те научи на нещо. Защото един вокален педагог освен вокален, трябва да е и ПЕДАГОГ. Цитирай
mimito0o0o0o0o Отговорено Май 21, 2009 Отговорено Май 21, 2009 извинете,мога ли да се науча да пея и от колко годишна възраст мога да се запиша на уроци по пеене за да има ефект.искам да пея поп песни Цитирай
SandForGaara Отговорено Май 21, 2009 Отговорено Май 21, 2009 Начи хитрец,ако си в пубертета или просто малолетен няма смисал да се опитваш.Ако напрягш гласа си от малак най-много да си докарасх някое усложнение.Ако оставиш гласа ти да мутира както трябва ще имаш поече шансове за пеене.Пък и за мен всеки си има начини да пее Цитирай
Vasil Pavlov Отговорено Май 22, 2009 Отговорено Май 22, 2009 ^ Да бе, само дето, като ходех в Хорът на Софийските момчета, там доцент Адриана Благоева ни разправяше, че ако от малък се почнат занимания, по време на пубертета, гласът се променя значително по - малко. Демек - точно обратното, на това, което ти казваш. Може и аз грешно да помня, все пак преди 10 години беше, ама се съмнявам да бъркам. Цитирай
SandForGaara Отговорено Май 22, 2009 Отговорено Май 22, 2009 Еми може и така да е,аз знам че небива да си натоварваш гласа в пубертета...Дори в MusicIdol го казаха ама секи да си преценява Цитирай
fusion Отговорено Май 22, 2009 Отговорено Май 22, 2009 Пеенето опира най-вече до слух, а за него не вярвам да има рискови периоди Цитирай
mimito0o0o0o0o Отговорено Май 24, 2009 Отговорено Май 24, 2009 еми в пубертета съм но се чудех дали ако се запиша на уроци по пеене ще ми помогнат Цитирай
Vasil Pavlov Отговорено Май 24, 2009 Отговорено Май 24, 2009 (Редактирано) Колкото по - сериозно се хванеш от рано, толкова по - добре Аз лично прекъснах хоровите занимания, точно преди да ми мутира гласът Сега НАИСТИНА съжалявам! @fusion За съжаление - пеенето не зависи, само от слуха, а и от връзката му, с контрола, над гласовия апарат. Примерно, на солфежа, съвсем ясно, чувам тоновете, в главата си, и въпреки това, не мога, някой път, да си накарам гласа, да отиде, точно на тона, който ми звучи. Това страшно ме дразни, а явно и не само мен, защото преподавателката, при която ходя, някой път ми се поскарва От друга страна винаги ме е хвалела, че чувам добре (на което аз особено не вярвам, ама хайде....) и ми казва да не си стягам гърлото, като пея. Ама как да стане, и на мен много не ми е ясно - като трябва да взимам Ре от 2 октава и ми е до моста, няма такива изтезания пп Мнението ми си е лично мое, начинаещ съм, не ми обръщайте голямо внимание... Редактирано Май 24, 2009 от Vasil Pavlov Цитирай
nevcho Отговорено Май 2, 2012 Отговорено Май 2, 2012 Казва ли са ми, че имам хубав глас, но не мога много да го пея много правилно.Дядо ми е казвал, че вместо да изпея една нота пея друга.Как мога да се усъвършенствам. Цитирай
nevcho Отговорено Май 2, 2012 Отговорено Май 2, 2012 Колкото по - сериозно се хванеш от рано, толкова по - добре Аз лично прекъснах хоровите занимания, точно преди да ми мутира гласът Сега НАИСТИНА съжалявам! @fusion За съжаление - пеенето не зависи, само от слуха, а и от връзката му, с контрола, над гласовия апарат. Примерно, на солфежа, съвсем ясно, чувам тоновете, в главата си, и въпреки това, не мога, някой път, да си накарам гласа, да отиде, точно на тона, който ми звучи. Това страшно ме дразни, а явно и не само мен, защото преподавателката, при която ходя, някой път ми се поскарва От друга страна винаги ме е хвалела, че чувам добре (на което аз особено не вярвам, ама хайде....) и ми казва да не си стягам гърлото, като пея. Ама как да стане, и на мен много не ми е ясно - като трябва да взимам Ре от 2 октава и ми е до моста, няма такива изтезания пп Мнението ми си е лично мое, начинаещ съм, не ми обръщайте голямо внимание... и при мен е така чувам тоновете ясно и са ми в главата, но не мога да ги изпея иначе много пъти дядо ми е казвал, че имам хубав глас , но не мога да го владея Цитирай
RaverWild Отговорено Май 25, 2012 Отговорено Май 25, 2012 (Редактирано) Привет, Аз принципно не се обаждам тук, защото нито съм вокалист, нито опитвам да съм истински такъв. Но пък чат-пат чета от обща култура някои теми. В случая реших и да се включа, заради "не питай старило, а патило", защото много хора тук предполагам си пеят добре и могат да дадат експертно мнение, докато аз споделям този проблем и ми се прииска да дам моите 20 стотинки. Все още не съм си решил проблема, но пък имам малък напредък. чувам тоновете ясно и са ми в главата, но не мога да ги изпея Невчо, проблема има решение, ама по ред на номерата да почна. Хардкор мненията моля си ги задръжте - туй не можело да стане щото видиш ли така се било родило детето - моля у лево. Принципно въпроса стои така - кенийците и етиопците са ненадминатите световни шампиони в маратоните защото се счупват да тренират от малки, както и Юсаин Болт е най-бързия спринтьор защото се е счупил да тренира, не защото се е родил и е изприпкал 100 метра за 9.8сек още с проходилката и памперса. Естествено има го въпроса с анатомията и гена, но изобщо не е хардкор. Давам примери с бягане, просто защото аз 2 години тренирах здраво - започнах на 32г някъде (едвам тичах 5 минути бавно на пътека във фитнес) и резултата който постигнах накрая беше за нон-стоп 2 часа бягане - 17км. Демек - да - няма да станете Юсаин Болт, но ще си имате вашите рекорди. В превод в контекста за пеене - да - няма да станете Том Джоунс примерно, но ще си имате вашите хубави постижения. Най-важното е да не се отказвате и особено важното на второ място - да имате подходяща тренировъчна програма, в нашия случай - добър, знаещ учител, КОЙТО и да има подходящ подход. Аз много благородно завиждам на всички дето имат хубавите медени гласчета, било ниски било високи още с раждането ама няма как - не съм от тия. Не съм се и отказал. Мойта драма накратко - и аз не си харесвам гласа. Твърде нисък за поп, твърде висок и сух за агресивна музика. Това със сухотата сега от опит мога да кажа че е от липса на трениране, ама кой да ти го знае. Едно време интернет нямаше и ако не знаеш кой да попиташ няма да разбереш. Имам 2 години в училищния хор. 5 и 6ти клас. Честно - там нищо не научих. Сега знам и защо - в хор от 30 човека, даскалката просто е искала бройка за мощност, на никой не обръщаше внимание какво пее, освен на солистите които бяха и в детския радио хор та си можеха. Резултата обаче е че малко я обикнах тая музика и през 2001 случайно попаднах на един друг хор в който драснах доброволец (тогава бях минал казарма вече), под името Аве Музика. Предполагам някои тук го знаят. Та там отпрах 1 година - висок бас. Ръководителката нямаше много време, но пак се е случвало да прави отделни репетиции с някои хора, и там се понаучих (преди това направо си пеех фалшиво). Резултата е - още си попявам неправилно на моменти ама гледам да го отработвам. Та на момчето дето каза че не му се ходи на уроци - да ти кажа от Ютюб няма да го разбереш така както на живо. Аз на солфеж не съм ходил и все още ноти не мога да чета. Нито като ми дрънне нота и мога да кажа коя е. Но пък имам що-годе слух. Трика на който се научих в Аве Музика, е че първо си взимам тон със синтезатора, после много тихо си повтарям тона на глас къде с полузатворена или изцяло затворена уста да не се усети (само аз да го чуя) и така гърлото ми получава нагласа какво да изстреля като дойде момента. А в тая връзка на другото момче дето каза си взима тон с китарата - то супер, ама ако ти е настроена. Щото акустичните инструменти им е недостатък че може и да са и разстроени. От китари не разбирам, но от обща култура знам че има едни малки устройства - тунери - дето ти казват дали ти е настроена правило китарата и може да си я настроиш с тяхна помощ. Вероятно ползваш такова - не знам. И сега на основната тема - тука някой спомена, ама беше 2-3 страници назад, това до което и аз стигнах като извод - добре, не ставам за поп-музика тип Бекстрийт Бойс, няма да съм Макс Кавалера, нито този на Рамщайн или KMFDM. И за Джеймс Браун не съм. Какво правим? Добре че слушам всякакви стилове и имам разнородни неща в нас. Един ден усетих че не всеки стил изисква глас на високо ниво. Така почнах да мисля аз къде се вписвам. Другото нещо е че знам ли, може и успешен поп-експеримент да излезе. Мен още ми е мерак. Е няма да съм Бекстрийт Бойса, но те всички само това опитват, демек мога да съм нещо уникално. Теоритично винаги може да превърнете недостатъка в предимство, ако се сетите как. Е друг е въпроса в момента дали имам възможност за упражнения и учител. А иначе ми се иска. Друго нещо - ънплъгд гласа ми не е добре. Ама и то се компенсира - с плъгд . Установих с опит, че всеки глас минат през микрофон и усилвател леко оживява, дори да няма наложен ефект. Просто начина по който микрофона го хваща, почвайки с frequency respons-а (сори, не знам как е на Български), после и параметрите на усилвателя. В момента съм с възможно най-евтината конфигурация - Беринджър 12-канален миксер и Ейпекс 850 динамичен микрофон (живея на оживено кръстовище близо до пожарната, а тя какво прави минавайки няма да ви описвам, та за кондензаторен немога да си мисля). Та в тази конфигурация, дори без да пипам еквалайзера звуча по-топло. Айде сега да добавим и вокален ефект-процесор - в този сайт писаха за BOSS VE-20 - аз малко преди това си го бях купил - добавяме още малко топлина и слагаме и дълбочина. Ми айде да сложим и хубав кондензаторен микрофон, с хубав усилвател и става приятен гласов Фотошоп в реално време (то вече добавим ли и пост-записна обработка и отиваме в космоса). Е остава въпроса за фалшивостта. Не че няма вокални коректори - има - ама то е като да утрепеш свирнята с куантайзер - за техното може да е задължителен (но и тя е машинна музика), но за рок си е чист сакатлък. Аз за себе си намерих временно решение - с описаната конфигурация за сега смятам да пускам само кратки фрази, почти никакво пеене все още. Още повече тук законите за шума са много строги - а ако "пееш" така че съседите да не разберат не е пеене. Поне аз искам да се отпусна а то ще е да разберат поне 2 етажа под и над мен, което не искам да допускам за момента. Неотдавна гледах научно-популярен филм за амазонската джунгла. Това което видях, беше че в джунглата има място за всяко животинче. Така че остава да намерите вашето място в тази. И не е речено че всяка ситуация е последна - утре винаги ще е по-добре от днес и с по-добри въжможности. Както казах - не съм експерт. Други могат да ви кажат академично как стоят нещата. Аз казах от позиция на човек със същия проблем и някакъв практически опит. Успех! PS: Леле забравих и най-важното - задължително ходете да пеете пред някакви хора, било и приятели ама да си казват и мнението и после гледайте записа (ако някой снима), че няма по-голям убиец на изпълнението от притеснението, а то се преодолява само с практика. А на записа ще си дадете самооценка и как сте се справили. Успех! Редактирано Май 25, 2012 от RaverWild Цитирай
SoulSound Отговорено Май 28, 2012 Отговорено Май 28, 2012 Вокален педагод е твоето решение.Той ще прецени,можеш или не. А относно това че ти се струва грехота да даваш пари за това-пробвай да придобиеш малко уважение към труда на вокалния педагод и към пеенето,та чак след това се цели към певческо развитие. Цитирай
sickdreamer. Отговорено Юни 10, 2012 Отговорено Юни 10, 2012 Вокален педагог наистина е първа крачка, която ще намериш, че е повече от полезна. Като минимум (в повечето случаи е така) ще можеш вече да знаеш какъв глас имаш (стига годините ти да не конфликтират с това). След като спокойно знаеш с какъв инструмент разполагаш, вече можеш да се съобразяваш с него и да се развиваш по най- благоприятния начин за теб и гласа ти. Това означава правилни упражнения, които да ти помогнат да извлечеш максимум звук и най- благоприятен диапазон. Повечето момчета са баритони, въпреки това те могат да разширят диапазона си доста нагоре (или надолу)- това отново става с професионалния поглед на един вокален експерт. От друга страна ако гласът ти е по- светъл и лек, можеш да си тенор, което лично според мен е най- хубавият глас. Тук ще се налага да правиш определени упражнения, които да премахват тежестта от гласа, да го правят по-кристален и по- чист, както и гами и упражнения за дишане, с които ще се научиш да активираш и блендваш всичките си регистри (главов, гръден, миксиране). Най- важната част в пеенето е опознаването на себе си и възможностите на инструмента, с който разполагаш. Това ще ти даде напредък в действията ти и желанието да пееш. Никога не бива да се бърза, а да се усвоява правилно и да се придобиват усети! Най- важното в пеенето е натрупването! Всичко става с натрупване на качества и умения. След това вече ще можеш да знаеш какво и как действа най- добре на гласа ти, как да го пазиш и каква вокална хигиена ще спазваш. Успех, бъдещи певецо. ПП Аз лично мога да помогна с уроци или просто скайп съвети, ако сериозно някой мисли да се захваща(безплатно, разбира се- не съм вокален педагог) sickdreamer. Цитирай
Recommended Posts