Jump to content
Българският форум за музиканти

Интониране


Recommended Posts

Интересно ми е, какви тунери ползвате за да си интонирате китарите?

Дали с подръчни средства (компютър или тунерче на стагг) става или трябва нещо по сериозно?

Аналогови или дигитални?

Какви характеристики имат значение(срещам различни ниво на засичане и ниво на точност)?

Има ли наистина такова значение дали ще е с 1 цент разлика някъде?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За добра интонация, често се налага цялостно пресетъпване на китарата, често не ствава добре само чрез регулиране на бриджа, особено след смяна с различен размер струни. Често се налага и смяна на нъта, а при китари със заключване дори понякога работата е по-сложна. При неточно направени китари, може да се наложи и малко изместване на нъта. Иначе който и да е тунер с голяма точност(0.1 цент или по-добра) и малко време на реакция(поне 10-ина промени в секунда) е достатъчно добър за целта. При наличие на добър слух, може и на слух.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Абе видях,че става въпрос за интониране,та за да не отварям излишни теми реших тук да питам нещо.Не мога да открия защо едната китарата ми свири фалшиво в първите 5-6 позиций на грифа?Всички струни ми дават отклонение.Нови са,на две седмици.Китарата я настройвам в МИ.На 12 позиция всички струни дават еднакът тон с флажолета (аз така пробвам).Но,6-та струна на 3-та позиция не е сол,а отива към сол диез.На 12-та позиция,обаче,си е МИ.Това важи за всичките струни.Размерът им е 9/46.Грифът уж е прав.Китарата я връщам към живот,смених и адаптери,тремоло,ключове.Китарата е Фактор,ама ме радва повече от Скуайърите.Абе симпатяга голяма е тая китара. :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом на първите позиции имаш по-високи от нормалното тонове, при все това че си понагласил интонацията от бриджа, най-вероятно се налага да изпилиш каналите в нъта максимално ниско, така че да нямаш бъждене на при удар върху свободна струна.

Когато каналите в нъта не са изпилени оптимално за съответната китара, то като натиснеш струната на горните позиции се получава един допълнителен опън върху нея и тонове звучат по-високо.

Надявам се да съм бил ясен и полезен. :)

 

Поздрави :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съвета,ще опитам,но ако нарезът стане малко по-дълбок май ще трябва да сменям нът-а.По-точно някой да ми го смени.Иначе само за това не се бях сетил. :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемите магат да бъдат два.

1. струните излизат много високо от нъта.

2.Ако дори при струни, които почти опират в 1-во прагче, проблемът е пак налице, то тогава нъта не е поставен на правилното място, трябва да е една идея по-близо до първо прагче(идеята в зависимост от конкретния случай, но като за начало, да кажем 0.5мм).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.