komitann Публикувано Октомври 9, 2009 Публикувано Октомври 9, 2009 Интересно ми е, какви тунери ползвате за да си интонирате китарите? Дали с подръчни средства (компютър или тунерче на стагг) става или трябва нещо по сериозно? Аналогови или дигитални? Какви характеристики имат значение(срещам различни ниво на засичане и ниво на точност)? Има ли наистина такова значение дали ще е с 1 цент разлика някъде? Цитирай
Nikifena Отговорено Октомври 9, 2009 Отговорено Октомври 9, 2009 Хвърли един поглед ТУК Във форума има и други теми за тунерите. Всичко зависи от това за какво и къде ще ползваш тунера. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 9, 2009 Отговорено Октомври 9, 2009 За добра интонация, често се налага цялостно пресетъпване на китарата, често не ствава добре само чрез регулиране на бриджа, особено след смяна с различен размер струни. Често се налага и смяна на нъта, а при китари със заключване дори понякога работата е по-сложна. При неточно направени китари, може да се наложи и малко изместване на нъта. Иначе който и да е тунер с голяма точност(0.1 цент или по-добра) и малко време на реакция(поне 10-ина промени в секунда) е достатъчно добър за целта. При наличие на добър слух, може и на слух. Цитирай
arebegai Отговорено Октомври 29, 2009 Отговорено Октомври 29, 2009 Абе видях,че става въпрос за интониране,та за да не отварям излишни теми реших тук да питам нещо.Не мога да открия защо едната китарата ми свири фалшиво в първите 5-6 позиций на грифа?Всички струни ми дават отклонение.Нови са,на две седмици.Китарата я настройвам в МИ.На 12 позиция всички струни дават еднакът тон с флажолета (аз така пробвам).Но,6-та струна на 3-та позиция не е сол,а отива към сол диез.На 12-та позиция,обаче,си е МИ.Това важи за всичките струни.Размерът им е 9/46.Грифът уж е прав.Китарата я връщам към живот,смених и адаптери,тремоло,ключове.Китарата е Фактор,ама ме радва повече от Скуайърите.Абе симпатяга голяма е тая китара. Цитирай
HRS Отговорено Октомври 29, 2009 Отговорено Октомври 29, 2009 Щом на първите позиции имаш по-високи от нормалното тонове, при все това че си понагласил интонацията от бриджа, най-вероятно се налага да изпилиш каналите в нъта максимално ниско, така че да нямаш бъждене на при удар върху свободна струна. Когато каналите в нъта не са изпилени оптимално за съответната китара, то като натиснеш струната на горните позиции се получава един допълнителен опън върху нея и тонове звучат по-високо. Надявам се да съм бил ясен и полезен. Поздрави Цитирай
arebegai Отговорено Октомври 29, 2009 Отговорено Октомври 29, 2009 Благодаря за съвета,ще опитам,но ако нарезът стане малко по-дълбок май ще трябва да сменям нът-а.По-точно някой да ми го смени.Иначе само за това не се бях сетил. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 29, 2009 Отговорено Октомври 29, 2009 Проблемите магат да бъдат два. 1. струните излизат много високо от нъта. 2.Ако дори при струни, които почти опират в 1-во прагче, проблемът е пак налице, то тогава нъта не е поставен на правилното място, трябва да е една идея по-близо до първо прагче(идеята в зависимост от конкретния случай, но като за начало, да кажем 0.5мм). Цитирай
Recommended Posts