Jump to content
Българският форум за музиканти

Mp3


stownsnake

Recommended Posts

Aми попитах го как.Просто е пуснал мидито да върви и си го записва с лайн ин-а на мп3-ката .Това е.И сега си ползва мп3-ката ,като втори плейар.Но аз си мисля,че това би било по-добре ако се направи с рекордерите,които Бицев предложи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата все повече ми харесва :) Това упражнение го правя откакто има mp3 плеари. Пускам си мидито в клавира и с line-in на компа го записвам като ползвам Sound Force. Ако искам правя корекции и save във mp3 формат от самата програма. Готовия файл с кабелче си го качвам в плеара или ако плеара е с карта картата забождам в компа. Защо толкова упорито искаш да се записва деректно в mp3 рекордер? Много ми е любопитно защо толкова държиш на mp3 рекордер?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз така разбрах постановката (въпреки някои малки езикови обърквания от въпроса): Съществува МИДИ файл, звучи по-добре със самплите на клавира, отколкото с тези в компютъра (стандартните на Уиндоуз, явно, иначе не е задължително да са зле) - и човека иска това по-добро звучене да си го запише за бъдещо възпроизвеждане.

 

Значи, записът е в аудио формат - компресиран или не е отделен въпрос. Споменаването, че ще се записват "МИДИ файлове" е за източника, не за крайния продукт на записа. Особено щом се спомена "линеен вход" - МИДИ сигнал по него някак си не би минал.

 

За запис на аудио има много възможности, от аналогови (ленти, касетофони) през професионални студийни дигитални рекордери, през универсалното и най-масово устройство наречено РС, до тези джобни играчки, които споменах. Споменах ги, защото питащият говореше за негов колега който нещо такова е използвал.

 

Защо не на компютъра (попита някой)? Ами едно устройство, което се използва за 1000 работи не може да е перфектно във всяка от тях. Ако човекът ползваше студиен компютър, конфигуриран и оборудван с периферия и софтуер за записи - нямаше да задава такъв въпрос. В най-добрия случай има достъп до 'ежедневен' компютър за общи цели (писане на домашни и гледане порно по Интернет), със стандартния аудио адаптер (дори не карта, а чип на дъното) и 'средни' умения и навици в ползването на компютри за музикална продукция. В такива условия ще му е доста трудно да направи запис изобщо (не го съдете от позицията на онези от вас, които са си оборудвали домашни студия и са потрошили безсънни нощи и години в разучаване на софтуери и 'хитростите' на звукозаписния процес). Иначе няма нищо лошо в компютъра - но не е за всеки.

 

А спеиализираното устройство може само едно - но го прави добре и най-важното: с минимум усилие от потребителя. Щом съществуват вече от няколко поколения (въпреки паралелното съществуване на компютри)и продължават да излизат нови модели - и да се харчат по пазарите - значи задоволяват нечии потребности по-добре от компютрите и за тях има място под слънцето.

 

За всеки влак си има пътници и, както писах, всеки си прави избора според задачите и предпочитанията си.

 

A тези джобни рекордери,които ми предложихте,може ли директно да записват миди файлове,тъй като аз ще записвам директно от кийборда готовите мидита в риал тайм.Тоест нямя да са преобразувани в мп3-ки.Може би щеги запише като WAV.Все пак аз подавам аудио сигнал от свирката.

 

Ето тук споменаването, че се записват МИДИ файлове раздразни публиката - ненужно. Става дума за оригиналния материал, после той се подава от клавира - както е написано - като аудио. Да, всико което излиза от свирката като аудио, ще се записва отлично - точно като аудио. Ще имаш избор: на качествен некомпресиран формат (но по-големи файлове, по-малко музика ще се събере на паметта) или на компресиран формат (МР3) с известен компромис на качеството - но се събира до 10 пъти повече материал.

 

По принцип некомпресиран (и дори високоразряден, 24 бита) запис бих препоръчал за албум - с последващо смесване и мастериране в студио или на добре оборудван компютър от опитен човек. За възпроизвеждане с директно слушане на слушалки, или при озвучаване 'на живо' през средна апаратура - МР3 записите са с напълно достатъчно качество, особено ако се направят с малко по-добър бит-рейт (от 192 нагоре).

 

Едно трябва да е ясно (и знаещите да не се смеят - и те не са се родили научени) - този запис вече не е МИДИ. Това означава, че винаги ще звучи само така. Не може да се прекара през друг клавир (или през компютър) и да излезе с други гласове. Не могат да му се редактират отделни партии, или динамиката на свирене, или пък темпото. Той е вече точно това: запис, 'снимка' на това което е било, както е било - и само това може да възпроизведе. За запис на МИДИ сигнал (който няма в себе си гласовете, а само нотите) трябват други устройства. Но не мисля, че това ти е целта.

 

Успех със записите!

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще имаш избор: на качествен некомпресиран формат (но по-големи файлове, по-малко музика ще се събере на паметта) или на компресиран формат (МР3) с известен компромис на качеството - но се събира до 10 пъти повече материал.

Всъщност, WAV е некомпресиран. Другото - със или без загуби - е компресирано. В първия случай е с алгоритми без загуби и форматът е като един вид ZIP за музика, а в другия - с изрязване на нечуваемата част според психоакустични модели. Третият и най-удобен вариант е именно такава компресия със запазване на перцептуалното качество, ако ползва MPC, но за съжаление повечето портативни плеъри не поддържат този по-екзотичен формат. Веднага след това по качество идват OGG и MP4, които някои плеъри поддържат и е добре да се вземе това предвид. А MP3 си има артефакти и при 320 kbps, а и не "диша" до повече от ~19 kHz. :hysterical:

 

(Като пиша "без промяна в перцептуалното качество", имам предвид, че това важи и при висококласна техника с избран по-висок битрейт - тествано е, - и малки разлики има много рядко, при някои специфични проблемни семпли.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да благодаря на г-н Бицев за обстойния отговор и подробното разясняване на това ,което ме интересуваше.Благодаря ,че подходихте професионално към въпроса,а не с ирония както някой други от форума.Нуждаех се от професионален съвет и го получих.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.