Jump to content
Българският форум за музиканти

Цяр за брум


Recommended Posts

откак имам китара експериментирам с техниката, щото нямам пари да не експериментирам и т'ва е.

също тъй, откак имам китара, си имам и брумммммммммммммм. а искам да си нямам. и сега тука ще питам като последен идиот, докато не се отърва...

 

в крайна сметка оборудването ми е следното:

 

washburn x-10 - което се явяваше най-евтината китара която да изглежда убедително. сивата серия (каквато e моята) ми се струва, че е по-кофти изработена от черната. примерно врътката за волуме звучи едва ли не като линейна. тия дни за всеки случай вързах една жица (в единия край запоих, а в другия - залепих с тиксо, понеже е някакво гадно фолио, което не се запоява) между мястото, където са запоени всички "земи" (на ключето, врътките, адаптерите) за гореспоменатото фолио, явяващо се вътрешна страна на капака на съответната кухина. в кухината с пружините по принцип си има една черна жица, идваща вероятно от адаптерите, запоена за метала.

 

кабели - до един самоделни. с накрайници с пластмасичка, на много от тях върховете им са счупени и се въртят на празни обороти. често се случва да съм направил кофти спойка (скоро ще купувам свестен поялник, но ще доживея ли...) и някоя жица да се разпои, при което трябва да запоявам наново. така като се бяхме събрали веднъж да свирим и останахме в крайна сметка с 1 кабел, който не беше мой.

 

zoom g-1 - славно процесорче. лошо не ми се иска да казвам за него. нойс гейтът му върши сносна работа, когато не правя нищо, но, дрънна ли струни, гейтът веднага пада и се чува и брумът. понякога по-силен от сигнала. също така, дъното на педала е метално и, въпреки че има гумени крачета, ако го оставя на пода, вняся сериозен брум в играта.

 

пулт электроника пм-4 - красота. намерен на боклука с изтърбушени волтметри. внася повеше фъссссссссс, отколкото брум.

 

самоделен усилвател от "хоби кит" 2x20w - ей тук има много брум. ползвам само единия канал с една древна тонколона. нямам си врътка за волуме и нагласям волумето от процесора. по принцип свиря на 2 от 100 и брумът почти не се чува, но, усиля ли малко повече, шумът скача много.

 

компютър с вградено аудио и уредба 2.1 - ако пъхна от процесора в line-in, става, ако няма дист. даже направих два записа съвсем без брум. как точно - не знам...

 

изплаках си мъката... кажете сега какво да правя... дали ако замена накрайниците с изцяло метални ще има някакъв ефект... или ако сложа усилвателя (който в момента е една гола платка) в някаква кутийка - метална или облепена със станиол... нещо по китарата за правене... може би врътките да сменя, и без това не ме кефят... кой знае... или може би цярът е просто да се купи едно качествено кубе и толкоз... люди добрые, помогите мне - все пак примерно група кале са нямали нито нойс гейт, нито нищо, а не им бръмчат инструментите...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми всичко има значение за липсата на шум/брум. А тей като гледам на теб нищо не ти е като хората, така че е дори странно да очакваш такова нещо. ;)

Китарата трябва да има читави пикапи, да е окабелена правилно и евентуално да има екран. Едно да не е като хората и си вече участник в БрумФест 2009. Оттам насетне каквото и да имаш като апаратура няма да помогне, ако ти е гадна китарата. Но пък хубавата такава не значи непременно липса на жужащи шумоевици. Гадни кабели - брум, гадни жакове - брум, гадни спойки - пак същото. Ефекти, особено пък евтини и/или гадни, да не говорим без корпус - "Ела при Жужи!". И т.н. и т.н. Всяко нещо по веригата има значение и може да ти изкара нервите. Не е супер трудно да се справиш, но с гадни и евтини неща клони към невъзможно!

Ей на аз скоро си правих една стъргалка. Беше без корпус и с висящи жици и си шумеше и брумеше доста добре. Реших да я сложа в метален корпус и "О, ужас!" Брума стана два пъти повече от преди и със сигурност по-силен от полезния сигнал. А ся, де! Отворих, гледах, рових, мислих... Накрая махнах 3-4 бъга по окабеляването и заспа. Само с масите беше проблема и ставаше зверски троен или четворен ground loop. Но се оправи и ся всичко 6. Мисълта ми е, че една жица да не е като хората и може да ти прави проблем. И като имаш много неизвестни трабълшутинга става невъзможен направо.

Още едно нещо - ел. инсталацията. Наскоро имах прекрасна случка. Отиваме с апаратура за сума ти хиляди лева, която работи перфектно и навсякъде на една свирня и оппааааа. Ела да чуеш брумец. Качествен! Не си носех фазомери и мултицети и нямах време да си играя, нито щеше да има файда. Но ми се струва, че сградата нямаше не само земя (което важи за навсякъде в БГ), ами дори зануляване. Яко гнус! Помня също така една КУЛТОВА тема на колегата AXE, където всичко му беше пърфект, но у тях по някаква причина имаше ужасни брумотевици и други такива. Тока на целия квартал изключи без малко и какво ли не пробва, но тей и не стана много ясно какво беше. Магнитни полета ли, извънземни ли...

И последно: нойз гейт не ти трябва. Имаш ли шумоветици и глупости нищо не те спасява, нойз гейта е може би най-безполезния "ефект", който може да се купи. Но тъй като има баламурници да купуват и хората що да не произвеждат пък? Докато има агнета...тъй ша е... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да живееш срещу някоя GSM антена ;)

 

Пробвай да излключиш разни включени електроуреди най-вече телевизори. На мен така ТВ-то ми внасяше ужасен брум, който ми скъси живота, при все, че адаптерите бяха активни.

 

Но както ти каза Baby Thomas, трябва да режеш всичко от корен и да почваш отначало ако се надяваш да е безшумно. Ако искаш просто известно подобрение пробвай това от горния абзац.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

благодарим, братлета, за хубавите отговори, усмихнахте ме. корпусите какви трябва да бъдат? и работата с ground loop-а не ми е много ясна как точно се получава или оправя, така че ако някой обясни по човешки ще съм благодарен. преди време бях викал монополиста да проверяват инсталацията за безземие, таблото в мазата рекоха, че било в ред, сведоха проблема до апартамента.

 

p.s. и да, таман на отсрещния блок има антена... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-общо и без претенции за техническа грамотност, ground loop се получава, когато замасяването става от повече от едно място. Получава се нещо като "кръгче" и по тия маси тръгват някакви... (капацитети ли беше), което слухово се изразява като брум. Обяснявам го чисто практически, по-детайлна и технически издържана информация може да се намери в нета.

 

Замасяването трябва да е тип "звезда" - всички маси трябва да се събират в една точка. Ще се опитам да нарисувам една словесна картина:

  • в китарата има 5 (примерно) маси - да ги опишем като 5 лъча, които отиват на волюм пота (да речем);
  • в драйв ефекта има 3 (пак примерно) маси - още 3 лъча, които се събират на захранващата букса (пак да речем);
  • в АМР-а има 15 маси - т.е. още 15 лъча, които се събират знам ли и аз вече къде; :)
  • евентуални други джаджи.

Гореизброените парчета от риг-а, плюс евентуалните допълнителни ефекти и други джаджи са нови лъчове и образуват една нова звезда. И т.н. и т.н. Но не трябва да има "кръгчета", като например замасяване от драйв ефекта в контакта и от АМР-а в контакта!

 

Много моля, ако технически по-грамотните могат да помогнат с неточности или да внесат корекции в поста ми - нека го направят! Ще бъде полезно за всички ни!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Но ми се струва, че сградата нямаше не само земя (което важи за навсякъде в БГ), ами дори зануляване. Яко гнус!

Извинявай , обаче ако няма и заземяване и зануляване , а само фаза , как ще ти работи апаратурата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Конфуций е казал "най-добрия ефект е този в кубето ти". Не е зле да побрумиш още малко докато събереш пари за някакво хубаво кубе и ако не е примерно маршал за амнайсе мильона с 500 ефекта в него хвани някакъв аналогов дилей ревърб ли кфото там ти тряа. И наистина помисли за кабелите, на мен всичкия риг ми е дрънкулка ама кабела ми е фендерски(от синичките :yes: ). Тфа е примерно де ама някъде из форума беше написано "не сме толкова богати да купуваме ефтино". Тей че най добре пий една бира с брума да се разберете някак временно и си купи някакви по прилични неща за в бъдеще.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявай , обаче ако няма и заземяване и зануляване , а само фаза , как ще ти работи апаратурата?

По-скоро никак, но аз казах, че няма зануляване, а не нула изобщо. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

значи как ще стане то... на китарата да приемем, че всичко отива в една маса върху ключето. да, ама останалите джаджи така или иначе всяка си се включва поотделно в контакта и масата в крайна сметка отива пак там..?

 

между другото сега забелязах, че с избран хъмбъкер ръмжи много по-зверски, отколкото на всеки друг адаптер, освен може би на neck-а... и освен тва, ако врътна волумето на мин всъщност брумът общо взето си отива. та значи явно поне част от проблема е именно в китарата (сега свиря през колоните на компа и не мога да кажа нищо за усилвателя-самоделка, макар че и с него ще трябва да се позанимавам сигурно). струва ми се, че врътките са кофти (волумето модулира брума, даже малко преди пълния минимум го усилва още повече; потенциометърът за тон изчиства брума, но затова пък звукът не ми харесва). те и без това са си за сменяне, де, ама има ли как да проверя дали е баш от тях?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мисля че просто трябва да си екранираш китарата и може би да топнеш адаптерите в парафин. общо взето това са най честите проблеми. а това че усилвателя е самоделка, ако е направен добре, ще има много по малко брум от евтините купешки :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Парафина е против микрофонии, няма нищо общо с брума!

 

Просто с твоя си риг опитай по-добра китара от приятел. Също така в чужд АМР опитай с твоите неща. На принципа на изключването действай! И вече като разбереш от кое е (най-вече, защаото може да е от няколко джаджи) - почваш да търсиш как да отстраниш проблема!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

друга китара едва ли ще мога, ама ще пробвам със звука от компютъра. кеф. между другото, ако реша да сменям потенциометри, какви да са? знам, че волумето трябва да е с логаритмична функция, обаче за омажа не знам нищо. сиймър дънкан примерно казват двата да са по 250, ама като няма на магазина...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потенциометрите е добре да са например от 470 КИЛОома до 1 мегаом. Ако си вземеш по 250 ома от адаптерите няма да извлечеш почти никакъв сигнал. Всъщност защо си решил, че са за смяна? Може да се окаже, че проблема е на съвсем друго място. Така или иначе като тръгнеш от адаптерите и стигнеш до входа на първото стъпало (без значение дали е пулт, преамп, педал, кубе и т.н.) всички връзки трябва да са ти ИЗРЯДНИ. Там брумовете са съизмерими по сила със сигнала от адаптерите и ако ги има те биват усилвани от следващите стъпала заедно с полезния сигнал.

Ако до първото стъпало всичко е о.к. но все пак има някакъв брум може сигнала да се прекара през филтър, който отрязва честотите около 50 и 100 херца, но все пак по- добре е да се отреже пътя на брума по, който той прониква в системата, а най-често това е захранващия блок и недобре екранирани проводници.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

именно 250 килоома имах предвид. за смяна са, щото кривата, по която се променя силата на звука, е доста неравна, в една голяма част от хода на потенциометъра забележима промяна няма, а накрая, като започне да затихва, брумът се усилва. а у познати със същия модел китара, само че черничка, волумето звучи доста по-равномерно. те и брум си нямат... та като се захвана да я екранирам китарата ще ги сменя и тях. (потенциометрите, не познатите)

 

всъщност как точно влияе омажът? каква е разликата между 220k или 450k примерно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.