Jump to content
Българският форум за музиканти

Няколко въпроса за бас с гриф с два тръса.


IgniteAll

Recommended Posts

Привет,

 

Вчера, след три тона бумаги за четене и 1000 видеота за сетъп на бас реших да сетна новото си басче Ibanez BTB676. Отварям капачката на главата и започвам да правя корекцията на дъгата на грифа и с удивление разбрах, че едната втулка (на втория тръс, който е откъм дебелите струни) май е дефектна, защото шестограма хлопа в нея(не ми се вярва да е сложен по-голям размер втулка...). Първият тръс се коригира без никакви грижи, а втория не мърда, защото шестограма се върти свободно в нея, без да захапе никъде, а само леко се докосва в ъглите на втулката. Гледах втулката и има форма на шестограм, тоест не е изядена, а и аз не съм я натягал, защото леко ще е тъпичко от моя страна да си правя ядрени опити точно с този бас...

Питането ми е следното. Това, че коригирам дъгата на грифа само през единия тръс може ли да доведе до някакви проблеми като измятане на грифа в някаква странна форма, различна от дъга? Много е вероятно отговорът ви да е "да", защото става ефект на тирбушон ако единия тръс е затегнат, а другия разхлабен, но съм длъжен да питам, защото за пръв път се сблъсквам с бас с два тръса.

Вторият ми въпрос е, дали тази втулка може да се смени, без да се налага намесата на лютиер? Не съм пробвал да я развивам докрай, защото не мога да я мръдна от мястото й :cheers2: Къде могат да се намерят резервни втулки из милата ни родина също няма да е зле да понауча. Басът е в гаранция, но някак не ми се занимава да го нося от единия край на София до другия и после вероятно да чакам доста докато бъде погледнат този проблем. Напоследък се отвратих от чакане по сервизи за какво ли не...

 

П.П. Странното е, че сетъпът май стана, въпреки че струните са леко височко, а аз съм свикнал с нисък екшън и сега леко се уморявам при свирене, което грам не ме радва като факт. Постигнах много лека дъга на грифа, като височината на струните при 7-ми праг при натиснат първи и след последен е по-малко от милиметър, което беше споделено като най-честа препоръка при сетъп на бас.

 

Ще се радвам на отговори, без присмиване :)

 

Поздрави,

Вик

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо не пробваш да намериш верният шестограм? Те имат доста видове размери, наякои са нестандартни за нашите разбирания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами предположих, че тряба да са еднакви като размер, след като са сложили шестограм в кутията :greenangel: Тествах с всички, които имам, но има мегдан за още.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако има шестограм, който да пасне на тази втулка, няма да е проблем. Ще е проблем ако няма шестограм, който да пасне, защото тогава вадене няма... не и по лесния начин :metalist::greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вик, баса ти ще да е фабрично къстамизиран (дано имаш сили за хумор за твоя сметка).

Сега сериозно. Мисля си, че при всички положения би било добре да имаш един комплект шестограмни ключета, които ги продават навсякъде и са с размер от 0,5 до 10мм (мисля, че така бяха размерите). Един такъв комплект не стува много, но в такива случаи, като твоя мисля, че би бил полезен поради факта, че има налични ключета от размер: 4мм, 5мм, 5,5мм и 6мм. Така по този начин може да се ориентираш, какъв ключ точно ти е необходим. Няма начин гайката на тръса ти да е някаква извън стандарта или да е повредена (освен ако не е повредна при фабричните настройки, но това малко верятно ми се струва)

 

К. Димитров

Редактирано от BassTraffic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз на тях и тяхната фабрика :) Абе веселичко ми е в интерес на истината, защото се чудя дали ще има шестограм, който да пасне :) Ако няма, тогава с усмивка ще върна баса в магазина и ще помоля за асистенция персонала там. Коце, ще трябва да купя и нов комплект шестограми, защото стария загина геройски при един ремонт на велоЕргометъра ми :) И аз мисля, че някой китаец в състояние на "направен на куче с кексчета Скаличка" е завъртял грешния размер на басовия тръс. Само да имам време и ще направя нужните покупки. Ето какво ще си подаря за рожденния ден! :)

 

 

П.П. Щом дотук никой не е извикал, че няма да строша баса, защото съм направил корекция само през единия тръс, значи всичко е наред. Като капак на всичко прочетох каква аджеба е идеята на двата тръса и сега съм самото спокойствие :) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това със шестограмите е задължителна покупка (ако споделиш кога е рожденният ти ден, вече имаш подарък от мен :) ). Иначе съм срещал гайки на тръсове с размер 5,5мм, което е създавало подобни дилеми и за това сега съм снабден с всички размери ключета, за всяка евентуалност :) .

 

П.С. Що се отнася до това дали ще има проблеми, ако само единият тръс е натегнат - съветвам те да регулираш и двата. Баса ти е шесттак все пак.

 

К. Димитров

Редактирано от BassTraffic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съдейки по медицинските факти са ме изкарали от мама на 22-ро число този месец :) Било е трудно, но при басистите лесно няма... Още утре отивам до местната железарийница да изжелезарствам едни шместограми :) Ако стане, само да имам път към Загорето... Ще те налея с пасти :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе вие хубу си монтьорствате тука с тоя бас, ама не ми стана ясно, гайката (не втулката) с вътрешен шестограм ли е

или с външен, т.е. за камък ? Ако е 'Г' -образен шестограм - колко милиметра е този, който не превърта?

Тури му една снимка да видим, пък знае ли човек...

Гледам, че си писал на девети това;

Днес претърпя лек сетъп на двете тръсчета и направо заспа.

 

 

 

ПП Игнате, падна ли ми котьо сега. Утре ша та залея с....

...абе ше видиш!

...чи си и на последния ден от мойта зодия...хм..девичката ми тя!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен гайките на тръсроуда трябва да са еднакви,и не би трябвало да има проблем,освен ако не са си "играли"в магазина да настройват грифа.Сравнително качесвенни шестограми са тези на "Rico",и ги има в железариите.Иначе гайката би трябвало да може да се смени.Попадил съм на нестандартен размер шестогарами,за настройката на едните ми бриджове,но когато ги купувах в комплекта го имаше този(нестандартния,не знам какъв размер е цолов,инчов...) шестограм.Не коригирай само единият тръсроуд,защото до колкото разбирам басът ти е трубоди нек,и ако се изметне,после няма оправяне.

Успех!

Редактирано от chobbi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гайката на тръса е за шестограм, който се пъха в нея. И двете втулки не са изпилени отвътре и са ОК. Предполагам е точно с един размер по-голям. Шестограмът е следния:

 

Цъкни ме.

 

Снимката е правена с телефон, защото апарата ми не ми беше под ръка, но предплагам ще даде представа за номера на шестограма. Нямам шублер, да му се невиди!!! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което виждам е 5мм - следващият размер е 6мм - пробвай с него.

Има някои модели, които са с 5.5мм, но се съмнявам да е толкова.

И все пак, ако успееш да извадиш гайката, огледай я за евентуални наранявания и я смени.

Ако 6 мм не влезе, купуваш си 5мм - шлиц дванайсетостенен и го набиваш в гайката с чукче.Продават се в магазините за инструменти по единична бройка. Аз лично правя така, когато главата на вътрешно-шестограмният болт се развали.

Развиваш и сменяш. Kлючетата не са скъпи...по 1 лев и нещо са. ;)

Ключето се води М5 и представлява ето това :

 

55701b.jpg

 

 

 

---

ModEdit: Е как можа да скрийншот-ваш, че да го сейв-ваш, че да ъплоудваш, вместо да боцнеш директно линка от браузъра?!?! :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.