Evtim Djerekarov Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 (Редактирано) Нямаше брум - имал съм такава китара По схемата, която SD дават за 2 хъмбъкера, при "сингъл койл" режим, потенциометъра ефективно напъшно шунтира едната бобина. Тогава ефектът е точно същия, като с "це-ка ключето" или "пуш-пул пота". На практика, при схемата на свързване на СД, няма как да нямаме брум, съизмерим с единични адаптери, когато режима ни е близък до "сингъл койл". Противното би означавало решение на въпроса за "безшумните сингъл-койли" което по принцип изисква доста по-сложна конструкция на адаптера(особено ако искаме сингъл койл звучене, не звучене на "страт хъмбъкер"). Схема: http://www.seymourduncan.com/support/wirin...c=2h_2v_3w_2sas Редактирано Септември 8, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Icarus Отговорено Септември 8, 2009 Автор Отговорено Септември 8, 2009 visiondann - не, нормален хъмбъкър, просто трябва да има 4 извода, за да може да стане тая врътка. Ако има само два мисля, че не е невъзможно да се сцепят намотките и да се изведат още две жици, ама е малко трън в задника вече. Идеята е точно сплит койл, само че вместо ключе, да има пот, откъде и да стане плавно преминаване от хъмбъкър през нещо като дъртите адаптери (за които docc спомена) до пълен сплит койл. Така или иначе нито "сингъл койл" режимът ще е баш единичен, нито "хъмбъкър" режимът ще е баш хъмбъкър, но така или иначе би дало известно поле за експериментиране. В момента бриджът ми е нещо такова, защото стана малка авария, докато сменяхме електрониката веднъж, и едната намотка е 5.5 килоома, другата е 4.5, щото търсихме де е скъсана жицата Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 Е, ако се шунтира с пота намотката, която е 5.5К, тогава в почти усилено положение ще имаш "баш хъмбъкер" . Цитирай
clock Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 Има още един вариант. Взимате потенциометър 1 Мом (линеен), единия край отива на маса, другия - на изходния извод на хъмабъкъра(hot), а средния извод - на общата точка на двете намотки на хъмбъкъра. В едното крайно положение на пот-а ще има сингълкойл с южния магнит, в другото крайно положение със северния магнит, което ще потрябва за паралелна работа с мидъл адаптер например, а около средното положение - хъмбъкър с възможност за компенсация на нееднаквоста на намотките на адаптера. Ще се радвам ако съм бил полезен. Цитирай
Djeri Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 http://www.stewmac.com/shop/Electronics,_p...ch_E-Model.html Цитирай
EAmechaniX Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 На практика, при схемата на свързване на СД, няма как да нямаме брум, съизмерим с единични адаптери, когато режима ни е близък до "сингъл койл". Евто, къде е тоя брум, за който говориш? Ето пример: VCC - 1 VCC - 2 VCC - 3 Мисля, че това е схемата а не тази, която си дал Тук има някакво обяснение и снимка Ух, че си продадох китарата, щях да ти дам аз един шум на тебе! По-добре измисли как да няма шум, а не как ще има! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 (Редактирано) Taка: 1. Схемата на SD наистина дава плавен контрол "Хъмбъкер->Сингъл", като при положение на регулатора, по-близо до "Сингъл", брума става съизмерим с този на единичен адаптер. 2.При схемата на VCC, която пращаш, брум няма, но нямаме и "сингъл коил" режим - при тази схема, регулаторът просто преминава плавно между "Паралелен Хъмбъкер->Последователен хъмбъкер". С други думи, схемата VCC няма "true single coil" саунд, въпреки,че маркетинга твърди обратното. На практика, схемата, която видях е плавен Series/Parallel регулатор на хъмбъкер. Това по-скоро би се доближило до ефекта на позиции 2 и 4 на ключа на стратокастер(при среден адаптер с обърнат магнит), отколкото до единичен адаптер. А и няма как другояче да бъде. Ако можеше да се постигне сингъл коил звук без брум и без някои по-особени конструктивни изисквания към адаптера, отдавна щеше да е направено. Разбира се, възможни са всякакви вариации, като мисля, че може да се направи и схема с "ganged stereo pots", която да позволи всякакви глупости като: -общ волюм пот. -обш паралел/последователно пот и за двата адаптера -общ сингъл/хъм пот за двата адаптера -тон пот с 4 потенциометъра. Или пък 2 волюма и по един от "странните" контроли. Или пък 2 волюма, общ тон и един общ паралел/последователен и да кажем хъм/сингъл с пуш-пул. И т.н и т.н.... Редактирано Септември 8, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
EAmechaniX Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 Исках да обърнеш внимание на начинът на свързване и с какви потенциометри, а не дали ще даде натурален сингъл или не. Като и да е...чета тук таме , че на някои се харесва тона на VCC, на други - не. Консерви много, калъфи също...Това така или иначе си е сингъл симулация и звучи като такъв... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 (Редактирано) В случая главната "аванта" е плавното регулиране. Иначе китaри с ключ последователно/паралелно не сa новост, както съм сигурен че добре знаеш, което от своя страна трябва да означава, че и звука едва ли е твърде далече от вече чутото. Иначе нямаме "сингъл коил емулация". Имаме плавен преход parallel/series. Със сигурност е някаква новост, разбира се, но не е това, за което се търгува. Нека не забравяме че според рекламата на Washburn, VCC е: - A unique coil tapping system that allows players to incrementally blend between a humbucking sound and a single coil sound without the hum normally associated with single coils...... # Turn the VCC knob up for a traditional humbucker sound. # Turn it down... you get the character of a single coil. ..... Това просто не е вярно. Нищо "single coil" няма в схемата... ако схемата на VCC е това: Редактирано Септември 8, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
EAmechaniX Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 Това просто не е вярно. Нищо "single coil" няма в схемата. Не знам дали го има в схемата а и не е толкова важно, но обърни внимание на тези думички - а те са важни и верни .Уверявам те, няма никаква измама или заблуждение... - A unique coil tapping system that allows players to incrementally blend between a humbucking sound and a single coil sound without the hum normally associated with single coils. ..... # Turn the VCC knob up for a traditional humbucker sound. # Turn it down... you get the character of a single coil. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 (Редактирано) Ако направим допускането, че single coil sound и the character of a single coil е равнозначно на parallel humbucker sound, то тогава тези думички биха били 100% верни, понеже именно в "сингъл коил" режим, схемата представлява ТОЧНО паралелно свързан хъмбъкер. Опасявам се, че Washburn са си самопозволили да направят това допускане без да попитат никой, с което аз не мога да се съглася и смятам, че рекламното им обяснение е твърде подвеждащо, особено имайки предвид, че за съществуването на горното допускане изобщо не се споменава. Редактирано Септември 8, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
EAmechaniX Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 Не знам Евто, не разбирам от жички, даже схемата, която си копирал от линка я чета като разкривени линийки, но съм сигурен, че ако надскочиш малко това ''са си самопозволили'', ''подвеждащо'' и тем подобни предубеждения, и се разровиш за малко повече инфо, ще ни обясниш за какво става въпрос в действителност. ПП В линка има снимка на двата пота, които изобщо не приличат на тези, които бяха сложени на моята китара, но може би вършат същата работа - знам ли... Не си мисли, че знам това онова. Просто знам колко много не знам. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 (Редактирано) Няма как да се разровя за повече инфо, без да видя официалната версия на схемата. Ако е идентична с вече видяната(която човекът казва, че е свалил от оригиналната си VCC китара), то тогава нуждата от ровене за инфо отпада - и аз мога да си направя паралелно свързване на някоя от китарите с хъмове и да казвам, че имам истински "single coil sound". А и това е правено още преди повече от 30 години. Единственото ново, което виждам е възможността за плавно регулиране, която не знам до колко е революционна и доколко се оправдава съществуването на "средно положение", но все пак е някаква новост. Иначе мненията на китариста Х или китариста У по въпроса слабо ме интересуват(ако тръгна да чета из разни форуми), понеже както казах, паралелното свързване на хъмбъкери не е от вчера и всичко, което е могло да се изпише за него, вече се е изписало. Да не говорим, че съм го пробвал и макар наистина да звучи осезаемо по-ярко от последователното, пак, според мен, си има чертите на хъмбъкерски звук. Ако се окаже, че това е схемата, едва ли ще си променя мнението. ПС: Интересно е и това, че единият адаптер може да е паралело свързан, а другия - последователно, като двата звучат заедно. Не че и това не е правено, но така с потове е по-елегантно. Ако говориш за снимките с потовете на страницата, на която е последната постнатат тук схема, те са след модификацията, която човекът си е правил, ако не се лъжа. Редактирано Септември 8, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
EAmechaniX Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 (Редактирано) Нямам какво друго да добавя, понеже познанията ми спират до тук, а и нямам китарата при мен за да направя подробна ясна снимка. Спомням си само, че причината, поради която ми купиха китарата беше основно заради тази функция. Мисля, че далавета се крие в конструкцията на самият потенциометър и начинът му на свързване, но както ти казах, нямам познанията с които да се аргументирам, а и може да греша тотално. И все пак си мисля, че четирите потенциометъра бяха с по шест крачета, но на контролите за усилване се ползваха само трите. (по спомен защото съм сменял адаптерите със Стив Морс сет и се поебавах малко) Редактирано Септември 8, 2009 от EAmechaniX Цитирай
Recommended Posts