Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Все още не мога да повярвам, че е възможно да докараш у вас си звук на хубав роял или пък на грандиозен орган... Направо съм като замаян! Случайно попаднах на тия чудесии и щях да падна - имах чувството, че съм открил съкровище. Не се стърпях и веднага "почерних" таман дванайсет бутона от стандартната си PC клавиатура, с което си осигурих цели две октави и половина... Запалих се, почнах да се ровя и чета из мрежата, но се загубих. Събраха ми се очите от камарата програми и понятия. Отида да видя, какво означава някое от тях и там заварвам още пет такива - хептен непонятни термини.

В момента карам с Awave Studio... Ей, хора, не ми се смейте на незнанието, много искам да се ограмотя! Дайте ми съвет, какво ми е нужно за да мога да свиря на компютъра си? Какъв минимум програми са ми нужни за да мога просто да свиря използвайки soundfont-тите за пиано и орган?

Току-що се натъкнах на някакво си "NI Akoustrik Piano" (казва, било 4 пиана в 1 software) и се доошашавих...

Отговорено
:) Здравей, аз не съм много спец, но ако просто искаш да свириш с SF2 файлове не ти е необходимо нищо друго освен драйверите за sound blaster Live!, ако си с такъв. Ако си с друга карта каято не поддържа зареждане на SF2 ти трябва семплер. А-а и миди клавиатура ще е добре да имаш :) Сега да ти препоръчам някакъв семплер... нещо на Native Instruments примерно - Kontakt, Baterry... не те искат МИДИ клавиатура. Сложи си FL Studio 5, с него може да се свири от компютърната клавиатура, а има и други възможности - можеш да свириш със софтуерни синтезатори - VSTi така наречените. Дано да съм ти помогнал :wow:
Отговорено

Така...Най-важно е с каква аудио карта си.От там нататък мога да ти препоръчам (ако си с някаква картта която позволява да отнемеш от рам паметта за да заредиш Саундфондове) най- добрата програма с която може и да си ги преработваш е SoundFont Studio 2.2 или ако намериш по-нова версия.С нея също така може и да си ги пресвирваш но нищо повече.Иначе най-добрия вариант за мен когато работех с СФ2-ки беше SONAR.При него (след като вече си откраднал малко от рам паметта) може да заредиш до 128 СФ2-ки и да ги напраскаш по траковете.Гадно е само мидито що е само 16 канала... :) .от там нататък може да си записваш колкот си искаш и после да си го направиш аудио файл.

И все пак напиши с каква карта си пък ще мислим.

Отговорено

Благодаря за отклика!

Картата ми е: Sound Blaster Live! 24-bit

Надявам до една, две седмици да се сдобия с "Keystation 61es". Щеше ми се да е "88es", ама нали са пусти пари... Но и на "61es" много ще се радвам, нищо че даже и на "Fuer Elise"-то изскачат 5, 6 клавиша отвън.

Значи основния ми мерак е да свиря и да се записвам - друго неща! Да мога да си слагам хубав Reverb (все едно, че съм в катедрала, примерно) и да свиря в реално време с него. Има ли програма, която да е специално предназначена за това, а не между другото да дава възможност за "просвирване" на тоновете? Вие ми предлагате KONTAKT и SONAR, ще ги разгледам, както и другите неща, които казвате. Аз много се впечтлих от това AKOUSTIK PIANO, ей тук има едно видео за него:

http://www.sonicstate.com/news/shownews.cfm?newsid=2266

Иначе хазяйката най ми се радва като избича барабаните...

Отговорено
Благодаря за отклика!

Картата ми е: Sound Blaster Live! 24-bit

Надявам до една, две седмици да се сдобия с "Keystation 61es". Щеше ми се да е "88es", ама нали са пусти пари... Но и на "61es" много ще се радвам, нищо че даже и на "Fuer Elise"-то изскачат 5, 6 клавиша отвън.

Значи основния ми мерак е да свиря и да се записвам - друго неща! Да мога да си слагам хубав Reverb (все едно, че съм в катедрала, примерно) и да свиря в реално време с него. Има ли програма, която да е специално предназначена за това, а не между другото да дава възможност за "просвирване" на тоновете? Вие ми предлагате KONTAKT и SONAR, ще ги разгледам, както и другите неща, които казвате. Аз много се впечтлих от това AKOUSTIK PIANO, ей тук има едно видео за него:

http://www.sonicstate.com/news/shownews.cfm?newsid=2266

Иначе хазяйката най ми се радва като избича барабаните...

Глей ся,

То сонара е миди програмка нали знаеш.Там на даден трак зареждаш СФ2 и маркираш трака за да може това което свириш ма мидито клавиатурчето да се запише.Може да си редактираш колкото искаш.След това адваш един аудио трак и маркираш натискаш СПЕЙСА и тръгва да звучи а на аудио трака да се записва.След това фраскаш какъвто ти се иска ефект и така.А вече за ефект в реално време при свирене със СФ2 лично аз незнам дали може.Никога не съм пробвал.

Успех!

• 2 weeks later...
Отговорено

И аз бях удивен от SF2 - те преди 4 години - тогава си купих Sound Blaster Live и случайно открих фонтовете, Оттогава събирам фонтове но затвориха яките сайтове откъдето се теглеше. Ся аз специално не съм пробвал софтуерните синтезатори като Halion и тем подобни, хвалят ги много но тепърва ще установя качествата им /ако някой знае как се подкарват да сподели/. Та относно фонтовете наистина са яки стига да са качествено направени. Сонара наистина е пригоден доста добре за работа с тях /има някои запънки за които можеш да прочетеш някаква статия имаше на Ethan Winer се казваше ако не се лъжа/, колегата martist май забравя че live има 2 х 16 миди канала A и B така че стават 32 инструмента наведнъж. Относно ефектите, значи първо пускаш някакъв ефект от хардуерните на Live примерно reverb след това във VIenna примерно /става и в Сонара/ просто усилваш плъзгача на Reverb и той започва да ползва хардуерния ефект от Live. Същото е със хоруса, а пък за да използваш различен от тези двата ефекта имаше някакъв трик в настройките трябва да го прегледам пак. Между другото, martist, ти за Vienna SoundFont Studio 2.2 ли говориш или за нещо друго?

Отговорено
Оттогава събирам фонтове но затвориха яките сайтове откъдето се теглеше.

Не е съвсем така :P

Я виж ей тук!

А, ако ме питате мен sf2 са готини, но VSTi-tata са класи отгоре...Звучат в пъти по-добре и дават много, много повече възможности! Например: Native instruments B4 - няма такива органи просто :););)

Отговорено
Между другото, martist, ти за Vienna SoundFont Studio 2.2 ли говориш или за нещо друго?

Vienna SoundFont Studio 2.2 се ползва за да се "едитнат" СФ2.А това с ефектите от LIVE! е вярно, но ли4но аз предпо4итах да записвам 4ист звук и след това да слагам ефекти по простата при4ина 4е бях насъбрал безкрайно много пугини.Принципно имам ЦД с над 600 Мб СФ2.Ако някой има желание да драсне ЛС.А потова време не можех да ползвам и А и Б каналите на мидито, защото нямах достатъ4но РАМ.Ина4е и това е възможно и могат да се направят доста добри работи.

Отговорено

Аз имам един фонт - орган, който е направен така, че като натиснеш modulation

joystik-а преминава от един семпъл в друг, демек от бавен орган в бърз /rotary/. Е казвам ти спуках се да търся как е направен този резултат и така и не можах да открия. Някъде в Preset секцията явно има настройка обаче не мога да я хвана. Ако някой знае нещо да ни отвори по въпроса, че коси не ми останаха :P

Отговорено

Мерси за инфото, обаче май не ме вдъхновяват много програмите дето можеш да се загубиш вътре в тях. И съм се насочил към The Grand 2 или Synthogy Ivory 1.5

Ювиги, като отидох на страницата на Native instruments B4, съм я гледал 15 минути картинката на органа... И вече се точа и за тоя B4!

Вече си имам Keystation с полу-тежки клавиши. Някой може ли да ми препоръча sustain педал, който да изпраща и междинни стойности? Аз си бях харесал ей този:

http://www.m-audio.com/products/en_us/SP2-main.html

ама май го няма в България.

Отговорено (Редактирано)

Проwери в динакорд за колко пари и за колко време ще ти доставят FC4

pedal

Там на Cases&Accsessories Като срколнеш надолу ще го видиш

Ако те устройва...

Ина4е и Корг и Роланд имат разни педали.... :blink:

Редактирано от martist
Отговорено

Ти първо провери дали изобщо кийстейшъна ти поддържа халф-педал и след това провери какъв трябва да си купиш, защото за тези педали всеки си прави собствена имплементация и бас ловя, че този на Ямаха няма да работи, защото съм чел по форумите, че не работи на нищо друго, освен на Ямаха, даже не и на всички техни модели.

Отговорено
Ти първо провери дали изобщо кийстейшъна ти поддържа халф-педал и след това провери какъв трябва да си купиш, защото за тези педали всеки си прави собствена имплементация и бас ловя, че този на Ямаха няма да работи, защото съм чел по форумите, че не работи на нищо друго, освен на Ямаха, даже не и на всички техни модели.

wow туй не го бях 4увал.Сори!