Jump to content
Българският форум за музиканти

Акустична китара с пиезо + импулси


Icarus

Recommended Posts

Здравейте! Тия дни експериментирам малко с едни импулси тука.. Записът е с Walden G570CE, през пиезото директно в саундкартата, оттам в Reaper, откъдето са заредени вст компресор, импулс на някакъв нойман микрофон и импулс на ревербация на оркестрална зала.

 

Семпъл

 

Как ви се струва?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво искаш да разбереш, човек? :-)

На мен персонално не ми харесва особено много честно казано звукът. В смисъл, ако идеята е да прозвучи като запис с микрофон, според мен разбира се, не се е получило твърде добре. Малко плоско и сухо звучи (плюс специфичното плякане на пиезото).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи какво целиш със записа. Така както се чува (без да знам какво си използвал), звукът е отявлено 'пиезо-в', с реверб. Не е лош - но е пиезов.

 

Не знам какво очакваш да получиш от микрофонните импулси, но помисли: един идеален микрофон, като улови пиезо- звук, идеално ще възпоризведе.. пиезо- звук! На него това му е работата - да предава с минимум изменения оригиналния звук. Няма да го направи по- акустично-микрофонен.

 

Другите компоненти много зависят от настройките. Компресорът може да прави безброй неща, зависи какво си му 'казал' да прави, какви параметри си въвел. Ревербът също има много настройки - от какво помещение са импулсите още не значи, че ще звучи като такова помещение. Къде е слушателят? (На мястото на микрофона, или в залата? И къде е микрофонът?)

 

Според мен (лично мнение, други може да не са съгласни) добрият акустичен китарен звук започва с микрофона (след китарата, разбира се :)). И по-скромен микрофон, да речем динамичен от масови модели като 58, залага в сигнала много по-естествен китарен звук от пиезо адаптер. Този сигнал вече може да се 'пипне' с импулси от по-добри микрофони, малко EQ и туй-онуй. Когато звукът на китарата като такава е възможно най-автентичен, от смесването и аранжимента (какъв ансамбъл - или соло?) и от цялостния замисъл ще зависи избора на 'виртуално помещение' - независимо дали се прави с импулсна конволуция или с добрите стари методи на стерео панорама и 'прост' (класически) реверб.

 

Ако на всяка цена трабва да се пише с пиезо (и ти се експериментира с конволуция) - може да опиташ да намериш импулси на китари, има такива - на качествени концертни инструменти, които няма напълно да наподобиш, но може би ще поправят донякъде пиезото до по-автентично звучене.

 

Освен ако пиезо-звукът не ти е нарочно избран по творчески замисъл и да искаш точно така неестествено да звучи китарата - по твои си художествени съображения...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип записвам акустичните китари с микрофони. Идеята на това нещо не е да симулирам звук като от запис с микрофон, ами да се опитам да направя верига от няколко ВСТ ефекта, които приложени върху запис чрез пиезо да правят нещата слушаеми и така всеки път като си записвам някаква демо идейка с кухарката просто да прекарам пистите през вече готовите настройки. Факт е, че е по-лесно с китарата в саундкартата, отколкото навсякъде да разнасям микрофони и пултове/преампи. Които не са на мое разположение дори :)

 

Та накракто - идеята е да е слушаемо. Иначе хептен без тия хави звучи още по-зле. Двата импулса по-скоро са с цел като готов EQ, които да се пляснат отгоре, че да замажат положението, един вид. Иначе ревърбът просто ми звучи по-добре от досега наличните ми и ролята му е също да замазва и да не е съвсем пък сухо. И така :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами в такъв случай трябва малко повече с EKЮ-то да си поиграеш за тази китара с това пиезо и после с ехо-то.

Моят опит показва, че освен че всяка китара е различна и пиезо адаптерите разбира се са различни и аудио интерфейсите и предусилвателите са различни. Т.е. във вски отделен случай има според мен различно решение. Мисля, че в твоя без ЕКю нема да мине :) (той импулса и неговото прилагане си е един вид ЕКю де:D ).

Ето малко пиезо с друга китара PIEZO, което въобще не е екуализирано и има само съвсем малко компресор и стаен ривърб. Самата електроника няма никакви корекции (просто платка в ендпина с жак). На мен ми харесва, въпреки че и той има бъгове :butcher:

Имам още няколко примера, в които са с различни китари и адаптери и във всеки с различно решение. Това искам да кажа де.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще поразвъртя екюто малко, че да видим дали ще постигна по-добър резултат. Иначе ямахата добре обажда, като за пиезо, спор няма. Колкото до настройката за цепелин - много връткане бе, мързи ме :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.