Jump to content
Българският форум за музиканти

Tremol-no


the_5th

Recommended Posts

В едно списаниице видях въпросната джаджа и много ми се ще да имам такава, защото има доста дълги периоди в които даже не е сещам че имам флоид, пък като се сетя ще я махам :) Всъщност става дума за това http://www.tremol-no.com/products.asp . Ако някой е вийдал подобно нещо из родните места нека сподели

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Именно - това не е като Тремсетер-а и другите подобни джаджи (все на един принцип), дискутирани в по-стари теми. Изглежда ми крачка напред - с опциите си от пълно изолиране (фиксиран бридж) през само-надолу до пълен свободен трем - но трябва да се пробва. На видео-демо всичко изглежда гот, особено като е направено от производителя :girl_cray2: Нищожно малки вариации в механиката могат да решават и да развалят вълшебно работещата играчка - само с инсталиране и проби му е майката.

 

Но няма да съм аз първия да го пробва: на мойте китари са забравили да им сложат тремоло като са ги правили... :) И за какво разстройване при бендване (или при късане на струна) ми говорят - никога не ми се е случвало? Да ви имам проблемите с теа ръчки!

 

:cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Точно защото трябва да се пробва, съм дал линк към тема, в която съфорумецът обяснява в детайли как е подействало нещото, след като го е сложил на китарата си :) Иначе можех просто да му метна линк от гугъл. @Автора - ако искаш да си блокираш флойда, дървено трупче върши идеална работа. Е да, няма марка и не струва $$, но работи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Dr3eamer, колега ;) , Бицев имаше предвид, че Tremsetter-а и Tremol-No се различават по фунция, затова няма как обективно да се сравнят. Ролята на Tremsetter-а е да стабилизира флойда, но да не го блокира, а Tremol-No стабилизира именно чрез блокиране (в една или в двете посоки, зависи от режима на работа - в третия режим не блокира, но и не стабилизира). Иначе благодаря, че си се сетил за темата ми! :offtopic-001:

 

Tremol-No според мен е радикално решение, което просто прави възможно "махането на трупчето" без особени проблеми :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ ^

 

Ама ти май не си много по четенето, а? Двама души изрично ти казват, че линкът ти е оф-топик и безсмислен тук, защото не става дума за същото устройство, но ти си държиш да си набиваш тоя линк, без да си направиш труда да погледнеш за какво става дума...

 

В темата, посочена от твоя линк, както и в по-стара тема, посочена във въпросната, се говори за устройството Trem-Setter (оригиналното на Hipshot и няколко други версии на различни производители). Всички те използват пружини, за да противодействат на пружините на тремоло-механизма. В устройството Tremol-No (предмет на тази тема) няма пружини. Това устройство го няма в 'онази' тема, нито в сравнителните ревюта, посочени там.

 

Онези устройства значително втвърдяват тремолото и имат само една опция (един вид действие), само в някои случаи - две. Имат непрекъснато (плавно, инкрементално) действие, което значи, че за всяка различна китара разчитат на приблизителен баланс около равновесната точка, който се намира 'по усет'(и при по-затегнато положение може да е неприятна 'бибинка'). Макар да допускат пренастройване надолу до един тон, при по-големи охлабвания и особено при скъсване на струна не се запазва настройката на останалите. За монтажа им се иска дупчене на китарата, в някои случаи и презапояване на заземяването.

 

Tremol-No има дискретно действие (с фиксирани положения), което е много по-прецизно и не разчита на 'усет'. Има 3 (три) фиксирани положения, едното от които е пълна свобода на тремолото, без разлика от нормалната му работа. Освен пренастройки, запзва напълно настройката при скъсване на струна. Монтирането му не изисква никакви дупки или работа по китарата.

 

Не ми плащат да го хваля - казах, че трябва да се пробва (дори изказах съмнение към видео от производител). Казах също, че не съм експерт да коментирам такива устройства, понеже не ползвам изобщо тремоло в наши дни. Само посочвам какво не си си направил труда да прочетеш. Поне да беше прочел темата, към която даваш линк...

 

Нищо лично, само ми прави впечатление, че в този форум има много писатели, но читателите са кът. Чете се през ред, по диагонал и ако може изобщо без четене (гледаме картинки и YouTube, че омразното четене било вредно за тена)...

 

А наздраве! :D

 

P.S. А пък ако искате да знаете, Tremol-No може да отваря и бири! :offtopic-001: (Ако не вярвате, прочетете FAQ-а на сайта им и ще намерите видео как става това)

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човекът е написал, че не се сеща за флойда, от което предположих, че иска да го блокира. Затова предложих трупче като по-евтин/достъпен вариант. Линкът към темата на SomeoneElse го дадох като алтернатива и информация - просто едно друго устройство, над което the 5th може да помисли. А и двете ги пробвах за кратко на моята китара (чудех се дали да си взема).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

 

За първи път казваш, че си пробвал и двете. Защо не започна с това - да споделиш резултатите от пробите? Едното от "и двете" беше ли точно Tremol-No? Ако не е било, пробите ти са оф-топик за тази тема, както и линка който пусна. Ако пък си пробвал точно Tremol-No, трябваше за него (и само за него) именно да пишеш - какви са ти впечатленията, как работи (или не), защо реши да си го (или да не си го) купиш? Авторът за това е създал темата.

- - -

 

А иначе алтернативи има колкото искаш - тази, например, изобщо не разстройва струните, дори 5 да се скъсат; не втвърдява тремолото и не иска дупчене (не иска дори отваряне на задната капачка!). :(

 

Но не за алтернативи е темата, а за конкретно устройство. Някой за него именно нещо да каже?

 

 

P.S. Желанието да се предлагат алтернативи вместо отговор на конкретен въпрос (масова практика тука) ми напомня за култовия стар виц "Аналогичен случай у наше село.." Или за Гарабед, който бил спечелил кола от лотарията - само дето не било кола, а мотоциклет - и не спечелил, а го бил сгазил...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.