Jump to content
Българският форум за музиканти

Резонанс на стая


Recommended Posts

Имам проблем с помещението в което слушам музика-резонанс +20db на 50hz.Насочил сам се към пераметричен EQ на Klark Teknik DN 410.Някой има ли впечатления от този модел?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно е почти кубично това помещение. АКустично третиране спасява работата. Ако нямаш време и пари, може да пробваш да закчиш дебели дрехи по дръжките на шкафовете (ако има шкафове). Ако са ти голи стените... кошмар. И килим някакъв сложи, по-дебелшък. Еквалайзера няма да премахне резонанса, а ще махне честотите от слушания сигнал от колонките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам проблем с помещението в което слушам музика-резонанс +20db на 50hz.Насочил сам се към пераметричен EQ на Klark Teknik DN 410.Някой има ли впечатления от този модел?

 

Правилно ли е заключението за тези стойности? Акустическото състояние на стаята измервано ли е? Определени ли са модите? Изяснено ли е местоположението на възлите и максимумите? С какво е регистрирано посоченото твърдение ? Измерено ли е Rt60 за отделните октави?

Задавам тези въпроси, защото общо понятие резонанс е неточно. Поне не изобщо, а спрямо местоположението на измерване. Резонанси има безкраен брой, и борбата с тях не бих казал, че е елементарна.

Все пак проверена ли е останалата част от системата - веригата от устройства от вход (източник) до изход (озвучителни тела)? Дали няма някакви причини и там?

 

Що се отнася до КТ - при тях всичко е истинско.

Друг е въпросът, че без система за измерване, всички икуалайзери са безполезни, освен за заиграване без точни резултати. Дори мастити специалисти, като Doug Wilkins например, не си позволяват решения без спектрален анализатор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече пробвах с демпване. Сложих бас трапове по ъглите, дебел килим и дифузори по стените. Реверберацията намаля драстично, но резонанса остана с някои друг децибел надолу. Частично реших проблема с терцов еквилаизер на Tapco, но тои може да свали определената честота само с 12db. Поради тази причина реших да премина на праметрик, коЙто може да кЪлца до -20db. ВЪпроса е, че досегашния ми EQ малко поизсУшаваше цялостната звукова картина и реших да взема нещо по-марково като Klark Teknik. Въпроса е дали значително по скъпия Klark Teknik DN410 намаляЙки тази честота ще даде отражение на цялостната звукова картина ?

 

ВЪпросната честота не е случаЙно определена. Правил сЪм изСледване сЪс аналаЙзер и понЕже не познавах друг метод за ограничаването на определена честота използвах на терцов EQ. Настоящата идея е да мина на параметричен EQ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

50 херца, казваш..

Аз като видя подобен резултат в аналайзера и веднага хуквам да проверявам къде е грешката. Това е мрежовата честота, най-вероятно има брум по веригата, който се отразява на аналайзера. За да има помещение "резонанс" на 50 Херца, то трябва да е бая големшко - някой от размерите му трябва да е точно кратен на най-малко 1/2 дължината на вълната. Пълната λ е 6.86 метра (един полезен сайт по въпроса: http://www.sengpielaudio.com/calculator-wavelength.htm ).

Проблема е другаде...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

presly е напълно прав, защото това може да е първопричината за проблема, щом казваш си пробвал с третиране, измервал си пак след това. Ако си сигурен, че и във веригата всичко е наред и нямаш разни граунд-луупове или както се наричаха там... провери около тази стая какво се намира... обикновено машини, паркинг може би, големи отворени врати на помещения. Може да зучи глупаво но провери канали да не минават някъде отдолу или наблизо. Отгоре също...

 

Това е неприятен резонанс. В предната ми квартира в стаята, в която си слушах музика (аз слушам само на слушалки заради типа на музиката, която слушам предимно), но все пак... когато вън по пътя, който е на около 50 метра от блока или на паркинга минава микробус или камион, стаята тътнеше жестоко... особено в ъглите, докато в центъра се заглушаваше този тътнеж, но оставаше вибрацията. Много непирятно. Пробвах всякакви химии, но нищо не помагаше. Сега в другата квартира пък имам проблем с вятъра. лято е, жега е и като поотворя става едно едва доловимо течение, но има нисък бумтеж в стаята. Аве панел, кво да правиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правил сЪм измерване с 2 аналаЙзера единия от които е на батерии. Носил съм независими аудио системи във вЪпросната стая. Прослушвал сЪм на слух тестов диск, на коЙто има записани 31 терцови честоти. Резултатът е един и същ 50Hz в + когато аудиосистемета работи. Когато не работи няма никой дори на 50Hz. Чувал сЪм че може да се проектира абсорбер, коЙто да ограничава определена честота, но изобщо си нямам на идея кои моЖе да го направи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди всичко - пробва ли с различно взаиморазположение на боксовете? Понякога (почти винаги) в проблемни помещения преместването на единия бокс с 20-ина сантиметра встрани върши чудеса

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разположението на стаята не позволява различно положение на тонколоните, т.е. това е единственото разположение което е възможно в тази стая.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Значи има голям шанс да не се получи нищо - разположението на боксовете е точно толкова критично важно за вярното звуковъзпроизвеждане, колкото и усилвателя, да не кажа и повече. При неправилно сфазиране на боксовете се получават точно такъв тип вредни взаимодействия, особено и най-вече в областта на ниските честоти - поради голямата дължина на вълната интерферентната картина е с доста по-изявени възли.

При РЕЗОНАНС колкото и малко да е количеството звукова енергия, излъчвано в проблемния диапазон, то работи като разклащане на детска люлка - натрупва се и, в крайна сметка, пак се проявява. Затова при подобни проблеми в НИСКОЧЕСТОТНИЯ диапазон (при средите и високите номера минава - поради по-малкото количество енергия) третирането с еквилайзер не е ефективно, а се препоръчва търсене на други места за боксовете, акустично третиране (не, че е твърде ефикасно при ниски честоти), други боксове и т.н.

Успех!

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.