Jump to content
Българският форум за музиканти

Помогнете ми за настройките на съраунда


Recommended Posts

Здравейте!

Случайно попаднах на този форум и се радвам много,защото съм сигурна че тук ще ми помогнете за настройките. Къде ли не питах,кой ли не идва в нас да ми го настройва и не могат и не могат... Значи имам Genius 5+1 дървен такъв,не знам модела,но според мен е готин за домашен такъв. Молбата ми е да ми помогнете да го настроя понеже сега не ми харесва. Има някакво бръждене, освен това като го увелича повече не вади толкова приемлив звук ами такъв дразнещ. Нищо не разбирам от музики и затова се обръщам към вас. Силно се надявам да ми помогнете наистина ;) Използвам power dvd и windows media player,но power dvd-то нещо не ми поддава звук на всички колони,форматнах си windowsa и оттогава ... Благодаря ви предварително :butcher:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошла, най-напред!

За съжаление проблемът не е в настройките. "НЕ СТРЕЛЯЙТЕ ПО ПИАНИСТА, ТОЙ ТОЛКОВА СИ МОЖЕ...". Ако си ценителка на качествен звук, това не е правилният избор.

1. Музика и филми се слушат на различни системи - първата на стерео система, а вторите на домашно кино (5.1, 7.1 ...).

2. Динамика от малка системка ( а тази е именно малка) и качество на звука не може да се очаква. Много може да се доказва това твърдение, но в края на краищата е въпрос на индивидуално запознаване с това кое какво е в звукотехниката.

3.Използването на компютър за източник на качествен сигнал е спорно. Обикновенно качеството на звуковите карти е лошо, а качествените струват от 1/4 до стойността на целия компютър. В този смисъл качеството се определя от вложените средства.

 

По т.1. Същността на програмния материал при музика и при кино е различна. Докато в първия случай целта е за пресъздаване на атмосферата от концертна зала (предимно) и записът и последващото възпроизвеждане имат именно това за цел, то при киното звуковият материал е разпределен по друг начин. Петте канала служат за пресъздаване на атмосферата от действието на екрана. Затова:

Централният канал се нарича Диалогов (моно представяне на диалозите)І точно от позицията на екрана.

Двата странични/задни канала се наричат surround/обгръщащи, защото тяхната цел е да създават шумове, ефекти и разни звуци, подчертаващи обемността на действието на екрана, посоките на движение и тем подобни.

Суббасовия канал (както често се нарича погрешно), е LFE - Нискочестотен канал за ЕФЕКТИ. Например бучене на река, земетресение, вълни на море... изобщо нещо което клати, друса и подскача...

Остават предните два канала, ляв и десен, които имат основната задача да представят основната "фронтална" атмосфера на действието.

За да се комбинират музика и кино в една система, означава да се правят компромиси - нито киното е перфектно, нито музиката.

Разбира се всичко опира до инвестиции, и когато са малко, се принуждаваме на компромиси.

 

Това, което може да се направи в посочения случай е единствено да се установят правилните режими на звуковъзпроизвеждане на звуковата карта на компютъра. Така, че да излезнат всички канали и да не липсват.

 

По т.2.Това "скапване" на звука при усилване е характерно за всички системи за домашно кино от нисък клас. Не само за компютърните но и за по-големите им събратя - приемници(ресийвъри), многоканални усилватели и съответните им озвучителни тела. Пак, защото са нисък клас, евтини и мощностите които отдават са далеч от цитираните по тях. Истината е, че домашно кино в минимална конфигурация, но качествено е поне 4 цифрена сума, а наистина качествените (които не се срещат у нас) са и 5-6 цифрени.

Явно твоите критерии за качество са истински, и трябва да се примириш с компромиса на тази малка системка.

 

Мога единствено да препоръчам за слушане на музика да се снабдиш с качествена стерео система - съставена от отделни компоненти. Като начало един качествен интегриран усилвател (предусилвател и крайно стъпало в една кутия) и две качествени озвучителни тела ( HI-FI - ама истински...). За източници на сигнал - Тунер, Компакт диск плейър, в краен случай една качествена звукова карта ( по-скоро външна - USB или Firewire). Когато решиш да преминеш на по-високо ниво - Качествен грамофон, качествен лентов магнетофон и качествен касетен дек. За това вече ще трябват и други финансови жертви (направо са си Жертви!)

Събирането на качествена звукова система, която да доставя естетическо удоволствие е дълга, сложна и скъпа работа. А ако искаш и музика и кино - две системи, двойно, че и петорно повече.

Ако това предложение е неприемливо по една или друга причина, остава да се примириш с това което имаш.

 

Надявам се да съм бил повече полезен, отколкото отчайващ, но и в двата случая съм гледал да съм точен в разясненията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора. Обичам силна музика само че това у нас като го усиля и вместо да ми е готино мен ме дразни,започва да ми действа зле на нервната система - то едно че вибрира и друго че писка,не ми харесва. Когато си купувах съраунд исках да гледам предимно филми с горе - долу добър звук, за филми бива, ама за музиката не съм предполагала,че ще е толкова зле когато се усили. Ако знаете тези в магазина как ми го хвалиха... чак смешно ми става. Бил много силен,мн готин звук и аз като го свързах и не останах с такива впечатления. Не е лош съраунда ама не е и толкова добър,колкото ми го хвалиха. На мен ми е ясно,че са скъпи системите,които вадят уникален звук. Лично аз нямам нужда поне засега от такава и затова исках нещо такова компромисно :hysterical: просто ще си го слушам тихичко и това е. Макар че все си мисля че не ми е настроено както трябва. Разположени са ми грешно ли не знам. Няма значение. Благодаря за мнението :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много зависи и от помещението и разположението! Аз като се преместих от другата стая уж съвсем малко разместих колоните, но звука си се скапа. Просто вече нямам т.нар. sweet spot, където преди бях сложил стола... :cheers2:

 

Аз съм с 5.0 система с озвучителни тела Джамо и ресийвър Пайниър. От евтините, ама пак са към 1500 лева може би. Смятам че е поносим компромис за гледане на филми и слушане на музика 2-в-1. Ресийвъра има доста хитри режими за филми/музика и т.н. Всъщност са учудващо успешни, защото съм виждал супер юзлес пресети на други машини. Един от режимите е Direct Stereo, който е учудващо линеен и доста се доближава до монитори. Ползвам го за смесване заедно с едни слушалки. Но всичко си е компромиси... :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Акустиката на помещението и разположението на звуковите тела и слушателя е от много голямо значение. Вкъщи Hi-Fi системата ми е Kenwood, с един висок модел ресивър от 80-те години, за който сега търся подходящи колони. Както бе казано, сформирането на добра компонента система яде и пие време...

А една скъпa звукова карта като TC Electronic Konnekt или RME Fireface всъщност по-скоро би предоставила по-качествен изходен сигнал, отколкото стандартен CD плеър от средeн клас. Слушането от компютър ще е също качествено, ако това се комбинира с подходящ аудиоформат. Популярният MP3 тук не играе. Използват се или формати без загуби (FLAC, WavPack, Monkey's Audio...), или такива със загуби, но с по-усъвършенстван психоакустичен модел и с високи настройки. От последните аз залагам предимно на Musepack, тъй като е оптимизиран именно за качество и няма чуваеми разлики с оригинала дори и при скъпа техника (на жаргон - прозрачен е). А щом емулацията е надеждна, не ми е особено нужно да записвам нещо, което наистина не може да се чуе, освен разбира се за архив и по-нататъчно мастериране. Музика с перцептуално ненарушено качество при ~250 kbps е реалност просто защото професионалисти с по-големи познания по алгоритми и психоакустика от всички ни са се трудили денонощно с години, за да го постигнат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.