Kalmar Публикувано Юли 10, 2009 Публикувано Юли 10, 2009 Това сега ми хрумна. Има ли някой в бг който да инсталира stainless steel прагчета? Дано не ми се налага скоро да сменям, но все пак "Хасан и той човек" и те се износват. Иначе кефа със стоманени прагове е невероятен, няма толкова гладко усещане при бендовете. Колкото за звъка, аз поне не забелязвам съществена разлика. Може би атаката е малко по "мека" и "равна", но това е такъв лек нюанс че не ми се вярва повечето китаристи да го забележат. Очаквам мненията ви по въпроса и ако някой знае лютиери с опит в поставянето на такива прагове... Цитирай
MARK B Отговорено Юли 10, 2009 Отговорено Юли 10, 2009 Пламен от Асеновград слагаше на първите си китари прагове от неръждавейка. Сега мисля че е в чужбина и нямам информация. Цитирай
EAmechaniX Отговорено Юли 10, 2009 Отговорено Юли 10, 2009 Това сега ми хрумна. Има ли някой в бг който да инсталира stainless steel прагчета? Искаш помощ или въпросът ти е от чисто любопитство? Не виждам никакъв проблем, човек който се занимава с правенето на струнни музикални инструменти, да поставя и SS прагове.Има търсачка - използвай я! Само в този форум се подвизават доста лютиери, които биха могли да извършат тази услуга безпроблемно. Днеска поспори с един от тях и го нарече неподготвен. За повече инфо цъкни на линка в подписа ми. п.п...и ще се изненадаш колко много китаристи чуват леките нюанси. Цитирай
Kalmar Отговорено Юли 10, 2009 Автор Отговорено Юли 10, 2009 (Редактирано) Питам и от любопитство и понеже имам три китари с такива прагове и вече не смятам да слагам никел/сребро. Праговете от стомана се слагат доста по-трудно от "обикновените" и това е причината да питам. Колкото до господин лютиера, не съм имал идея да го обиждам, не съм такъв човек Но това, че някой е лютиер не означава задължително, че има дълбоки познания за произхода на материалите, които ползва. (уха, колко запетайки) Ще се радвам да има лютиери със сръчни ръце и знания, това означава и повече музиканти със добри инструменти. За съжаление съм малко предубеден към българския лютиер (моля никой да не се засяга). Инструментите които съм виждал в повечето случаи не са отговаряли на представата ми за качество на изработката. За материалите не казвам нищо, не е лесно да се снабдяваш в България. През последните няколко години не съм ползвал услугите на нашенски майстор, силно се надявам нещата да са се променили и да остана много изненадан в положителен смисъл. Пламен Иванов ми е правил няколко китари, но или е в чужбина или се е покрил някъде из Асеновград. Загубил съм му координатите и аз. Допълнение: виждал съм инструменти на К. Димитров (за съжаление предимно на снимки) и ми харесват. Един негов бас съм пробвал и също ми хареса, с изключение на кофти струните (но това беше по вина на собственика ) Освен това много добри топове. Редактирано Юли 10, 2009 от Kalmar Цитирай
EAmechaniX Отговорено Юли 10, 2009 Отговорено Юли 10, 2009 За съжаление съм малко предубеден към българския лютиер Аз също ...затова ти посочих линка...разцъкай го.. Цитирай
Recommended Posts