the_gorer Отговорено Ноември 11, 2005 Отговорено Ноември 11, 2005 За да имаш класически звук на Страт, ти трябва твърдо дърво. И то не какво да е, а ясен. Ако го направиш, например, от клен (който също е твърд), ще вади различен звук от истински Страт. Ако не те бърка какъв звук ще вади, напраи го от чам. След година-две ще се разпадне, ма кво толкоз - начесал си си крастата. Цитирай
RockoBG Отговорено Ноември 11, 2005 Отговорено Ноември 11, 2005 За да имаш класически звук на Страт, ти трябва твърдо дърво.И то не какво да е, а ясен. Ако го направиш, например, от клен (който също е твърд), ще вади различен звук от истински Страт. Ако не те бърка какъв звук ще вади, напраи го от чам. След година-две ще се разпадне, ма кво толкоз - начесал си си крастата. thanks все пак търси се няк'ъв звук Цитирай
bulby Отговорено Ноември 11, 2005 Отговорено Ноември 11, 2005 Ако го направиш, например, от клен (който също е твърд), ще вади различен звук от истински Страт. Не си съвсем прав. В различните модели на Фендър Страт се използват най-основно три типа дърво за тялото - ash, swamp ash (такъв в БГ обаче няма) и alder (на български - елша). Иначе аз много се кефя на китари от меко дърво с плътен и "топъл" тон - Гибсън, някои модели на PRS и Carvin... За мен идеалното дърво за китара е махагон с quilted/flamed/figured/carved maple отгоре за по-балансиран звук Цитирай
the_gorer Отговорено Ноември 11, 2005 Отговорено Ноември 11, 2005 [Не си съвсем прав. В различните модели на Фендър Страт се използват най-основно три типа дърво за тялото - ash, swamp ash (такъв в БГ обаче няма) и alder (на български - елша). Swamp ash и Alder се ползват през последните 10-15 години, демек, не са били ползвани по времето, когато с абили създавани класическите стратове. Swamp ash е обикновен ясен, който е расъл на много влажна почва и поради тази причина дървесината му е по-рехава и става много по-лека след като се изсуши. така че, такъв може и да има в България - достатъчно е да го търсиш край реки и водоеми. Казват, че звукът му е "близо" до този на обикновения ясен, предимстовото му е, че е по-лек. Alder (елша) е евтин заместител. Нейният звук е далчеч от този на плътния ясен (Northern ash) и съответно - далеч от класическия тон на Страт-а. Остава само добрият стар Обикновен Ясен, за който и говорих в предишния си пост. Тежи като олово, трудно се дялка, но ще ти даде класически Звук на Страт, защото от такъв са правени истинските Fender-и от 60-те и 70-те. Цитирай
tihomir.lazarov Отговорено Ноември 11, 2005 Отговорено Ноември 11, 2005 Според мен трябва и да пробваш самата китара как е на звук от това и онова дърво. От дърво до дърво пак има разлика. Зависи к'во искаш повече да чуеш от дървото... Цитирай
разбойник Отговорено Ноември 11, 2005 Отговорено Ноември 11, 2005 Swamp ash е обикновен ясен, който е расъл на много влажна почва и поради тази причина дървесината му е по-рехава и става много по-лека след като се изсуши. така че, такъв може и да има в България - достатъчно е да го търсиш край реки и водоеми. Казват, че звукът му е "близо" до този на обикновения ясен, предимстовото му е, че е по-лек. Слушал съм два стари Страт-а от "swamp ash" и звучи доста различно - според мен се доближава до елшата. Освен това разликата не е просто в това къде расте, а са различни видове. Ако си спомням правилно видовете ясен имат твърдост от ~1000 до към 2000 при така наречения "Janka test ", което е доста голяма разлика. Ако ти е интересно в нет-а би могъл да намериш по-точни данни . В БГ можеш да намериш плътен и твърд ясен, който в Щатите масово се използва за изработка на бейзболни бухалки. Fodera и MTD правят грифове от него, а за тела се използва в комбинация с др. дървета. Телата, които са само от ясен се правят от по-лек и не толкова плътен материал. Не твърдя, че няма изключения, но като цяло нещата седят така. Alder (елша) е евтин заместител. Нейният звук е далчеч от този на плътния ясен (Northern ash) и съответно - далеч от класическия тон на Страт-а. Не съм специалист по история на "Фендер" и не знам от коя година се правят от елша, но според мен по-класически Фендер тон от елша - здраве му кажи. А ако за теб това че до .... г. са правени само от ясен означава, че само преди тази година са с "класическо" Фендер звучене, то трябва да задраскаме и всички фретбордове различни от клен. Цитирай
the_gorer Отговорено Ноември 11, 2005 Отговорено Ноември 11, 2005 (Редактирано) Разбойник, Swamp ash е същия вид като Northern ash. Това е както при кленовете - flamed, bird's eye и прочее. Имена на различна дървесина, а не на различен вид дърво. Swamp-ът е поемал повече вода и затова е различен. Казах, че се твърди за него, че има "близък" звук до твърдия ясен, но това не значи, че така. Класически Стратокастер = правен преди 1970 година. ЕДИТ: Сега погледнах в книжката. За елшата си прав - Лео Фендер почва да я ползва за китари със Sunburst финиш. Таканаречените "Blond" стратокастери и до днес се правят от твърд ясен. Редактирано Ноември 11, 2005 от the_gorer Цитирай
разбойник Отговорено Ноември 11, 2005 Отговорено Ноември 11, 2005 Разбойник, Swamp ash е същия вид като Northern ash.Това е както при кленовете - flamed, bird's eye и прочее. Имена на различна дървесина, а не на различен вид дърво. Swamp-ът е поемал повече вода и затова е различен. Fraxinus spp. Виж популярните наименования на вида Fraxinus caroliniana. Така наречените "Blond" стратокастери и до днес се правят от твърд ясен. Имах предвид, че е по-мек от "булгаристан ash" . Има някакъв период, май през 70-те, когато са ги правили и от подобен на нашенския. И до днес се носят легенди за това колко тежат тези инструменти. Цитирай
avaavaava Отговорено Ноември 12, 2005 Отговорено Ноември 12, 2005 Ma ако знаете верно колко тежи ясена- не е истина Лично пренасях талпа.... Цитирай
the_gorer Отговорено Ноември 12, 2005 Отговорено Ноември 12, 2005 Има някакъв период, май през 70-те, когато са ги правили и от подобен на нашенския. И до днес се носят легенди за това колко тежат тези инструменти. Мда, това са класическите Стратокастери. За такъв звук ти трябва ясен. Друг е въпросът, че тежи като олово, но изкуството иска жертви. B) Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Ноември 12, 2005 Отговорено Ноември 12, 2005 (Редактирано) Друг е въпросът, че тежи като олово, но изкуството иска жертви. Ся , то е*ати искувствуто ... То т'ва си е чист терор да носиш такава китара на раменете си ... :green: Редактирано Ноември 12, 2005 от RockMan2005 Цитирай
7thString Отговорено Ноември 12, 2005 Отговорено Ноември 12, 2005 Маа му стара, отказахте ме да си купувам ибанеца дето си го бях аресал.... :killyou: Цитирай
the_gorer Отговорено Ноември 12, 2005 Отговорено Ноември 12, 2005 Маа му стара, отказахте ме да си купувам ибанеца дето си го бях аресал.... :killyou: Що уа? Цитирай
7thString Отговорено Ноември 12, 2005 Отговорено Ноември 12, 2005 Ми щото ми трябваше точно китара със супер остър и небозав звук, щото такава имам, пък като прочетох за липовите брадви, че точно такъв звук вадят ... Май вместо rg350 щe е нещо от рода rgt42dx, ако е ибанец изобщо Цитирай
Recommended Posts