Jump to content
Българският форум за музиканти

Нека поговорим за дишането...


Frozen_lady

Recommended Posts

това за ди6ането е вярно оба4е има не6то което е по жайно от това.

Това 4удо се казжа дихателна опора. Без нея не мо6е да се пее пестеливо, не мойе да се постигне ритми4но вибрато, не мойе и да се намери необходимата за тона позиция и атака.

Ина4е жси4ко казано по-горе за т.нар.пояс при ди6ането е вярно.

Понейе искате да споделиа ли4ен опит 6те кайа 4е едва преди няколко седмици разбрах 6то е тжа то опората и има ли по4ва при мен след близо 2 годи6но прахтене като хипопотам(в следствие на разли4ни упрайнения).

И вси4ко тожа при полойение 4е тоиа процес е следен от 4овек които разбира и е нажутре в не6тата ама тва е полойението пеенето не се показва просто всеки турси сам и опитва да си саздаде пражилните усе6тания.

 

От цялата тая работа 6те ви кайа едно не6то, което помага за нуйното усе6тане. Наи-добре опората се усеща сус следното ънрайнение:

Изди6аите вси4кия си ваздух. След това поемете сувсем малко колкото да мойете да запеете един тон или ниаква малка фрази4ка.

При това полойение организмат сам саздажа необходимата упора с диафрагмата. Турсете това усе6тане и се опитваите да го прилагате и с пове4е ваздух.

На базата на патиа, които сум изжуржиал мога да кайа 4е това е пражилното усе6тане което тр. да се суздаде. Преди това сам опитвал с какжи ли не стиаганиа и маки да го постигна. По тоиа на4ин се усе6та активна деиност на коремните мускули но без сериозно напрейение.

 

Не нам дали става мноо ясно :D ама тва е опитваите :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един хитър трик-ако по време на дишане чувствате и най-чувате,че губите дихателна опора-ми започнете да се удряте с един юмрук средно силно под слънчевия сплит,ама бързо и без да спирате-моментално ще усетите как мускулите на диафрагмата създават съпротивлението и звукоизвличането ви отново се "качва" на опора,дишаите плавно и плавно издишайте,безшумно дори...това отличана добрия от аматьора.

Второ-не вдигайте рамене и глава нагоре,когато пеете-някой на високите тонове подбелват белтъците и гледат високо в тавана,след малко на ниския тон забиват глава в пода-ами не се прави така.И аз съм допускал тази грешка и затова казвам,следете да не правите спазъм в раменете и гърлото,всичко да е спокойно и отпуснато,пеенето не е механичен процес,ЗАПОМНЕТЕ...

Хитринка-вземете 10-литрова бутилка от минерална вода,пълна разбира се,след което я хванете с двете ръце,изправете се спокойно ПРЕД огледалото и започнете да пеете упражнение за дишане и пеене,гледайки се.

От тежестта раменете не могат да се повдигнат,от вас се иска само погледа да ви е на нивото на очите,а врата спокоен и в нормално положение-гърлото е освободено и не можете да си направите беля при това положение.Остава да дишате вярно и да пеете с опора в диафрагмата.

Обърнете внимание когато ходите до тоалетна по голяма нужда и ако случайно сте със запек и се напъвате..почувствайте мускулните групи на корема,които участват-това са мускулите на диафрагмата,толкова ниско трябва да е диафрагменото дишане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 years later...

Гледам, на някои етюди и произведения за пеене със запетайка над петолинието е обозначено мястото, където  се поема въздух... Спазвате ли такова правило? Тоест, за да е вярна вокалната фраза, въздухът трябва да се поеме на строго определени места... Следва ли да определим местата където се поема въздух? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.