tonter Публикувано Юни 28, 2009 Публикувано Юни 28, 2009 Интересува ме автентичната "рецепта" на традиционният тъпан. По-специално от какво дърво и по какъв метод се е изработвала цилиндричната част. Най-лесно ми е да си я сгъна от шперплат, но едва ли преди няколко века са го правели така Цитирай
vihro Отговорено Юни 29, 2009 Отговорено Юни 29, 2009 Мисля,че темата е за раздела "Изработка и Ремонт",така че някой модератор най-вероятно ще я премести. На въпроса.До колкото съм запознат това се е правило и се прави и до днес по метода на "изваряване" на дървото-създава се специална "пещ",ако така мога да я нарека,където дървото престоява определено време под влиянието на висока температура и много висока влажност,така че да може да се огъва много лесно.По този метод днес се изработват най-скъпите модели соло барабани на марката DW-"solid shell". Специално за тъпана, от какво дърво се изработва и дали съвременните майстори на автентични инструменти си създават толкова много работа,мисля трябва да говориш с точно такъв човек.За съжаление обаче,през последните години не съм видял нито един тъпан с добра изработка-все нещо не е наред/дали неправилна окръжност или лошо залепяне,а също и зле изрязани ръбове/Просто "производството" е заради модата да се зареждат с автентични инструменти разните дюкянчета,а те са със съмнителни акустични качества.Единствения човек за когото знам,че си държи на качеството на изработката на тъпана е Стоян Янкулов.Ако можеш намери негови контакти и предполагам той ще ти даде координати на неговия майстор,понеже знам ,че сам си прави палките,но едва ли и тъпаните Цитирай
vihro Отговорено Юни 29, 2009 Отговорено Юни 29, 2009 Докато редактирах ми изтече сесията.... Ако не намериш информация,пиши ми и ще ти дам материали от където да четеш как да си направиш тази "пещ"/макар в случая да не превеждам точно думата "mold",но местото на което се обработва дървото прилича точно на пещ и изпълнява такава функция,а може да го срещнеш и като "steam box"/ Мисля бук ще свърши добра работа,защото е по-меко дърво от клена и явора,които може да намериш тук,а и по-достъпно,а най-добре звучащите СТАРИ барабани от нашето соц. минало са Тактон,които знам,че са правени от бук. Ето ти едно кратко видео за този процес. Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Юни 29, 2009 Отговорено Юни 29, 2009 http://www.myspace.com/tupanmaker Това е човека, който е правил конусовидния тъпна на Стоян Янкулов, виж му профила, има и контакти. Успех! Марин Цитирай
tonter Отговорено Юни 29, 2009 Автор Отговорено Юни 29, 2009 Благодаря много, ще разгледам, а също чакам и "включване" от стари тъпанджии. По принцип най-лесно и бюджетно е от шпертплат, но едно е сигурно - едно време не са правели така А бук, дъб, череша и орех имам доста големи количества, също има къде да си изградя и оборудването (пещ, или каквото е там). Отново мерси за линковете, ще ги прегледам! ПП: Много рядко се обаждам тук и не подозирах, че има такъв раздел Цитирай
A-L-A-D-I-N Отговорено Юни 30, 2009 Отговорено Юни 30, 2009 еее Vihro тъпана не е барабан има си разлика пък и това на клипчето невярвам някой да прави инструменти по този начин в България дори и в днешно време какво остава през 19 в. примерно. Tonter немисля че някой от тъпанджиите ще знае в детайли как се изработва тъпан,поскоро биха могли да ти кажат накой "чалъм" как да си броиш хоро в което често му се сменят размерите без да се объркаш или как да накараш със тъпана, "стадо гайдари" да засвирят ритмично. За жалост тук невлизат майстори на тъпани аз познавам двама човека които се занимават с това но от разговорите ми с тях получавам само общи лафове всмисъл не си издават майсторлъка! По принцип автентичните инструменти трябва да имат дървен корпус ,обтягане-настройване със въжета и абсолютно задължително естествена кожа. Тъпана на Стунджи не е добър пример за тъпан,но пък Стунджи е пример за добър тъпанджия. Цитирай
vihro Отговорено Юни 30, 2009 Отговорено Юни 30, 2009 ^Абсолютно си прав,че в БГ никой не прави барабани по този метод,защото по принцип никой не прави барабани Чувал съм за един хасковски майстор,но слоевете се разлепяли след време.А метода,койсто съм постнал е най-добрият вариант до който са достигнали в производството на ударни инструменти-барабани,когато се прави корпус само от един слой.Така че,логично е за да се запази абсолютната окръжност на корпуса,да се използва такъв тип захващане.За съжаление нашите "майстори" просто огъват дървесината и залепят двата края без да се получава такова застъпване.Инсталират подсилваши обръчи от двете страни и това е всичко.Но по-интересно би било да се разбере какво дърво ползват,дали при огъването третират дървото по някакъв начин-естествения е чрез запарване,обаче при каква температура,за колко време,чувал съм че има химикали,които също размекват дървесината...Все въпросчета на които както казваш ти,едва ли някой ще отговори...за жалост. Поздрави и успех в търсенето на истината Цитирай
A-L-A-D-I-N Отговорено Юли 2, 2009 Отговорено Юли 2, 2009 Да имах предвид че тъпани никой не прави по този начин,иначе за барабани знам че никой не призвежда у нас.А за истината "Истината е някъде там!"-както се казваше в един известен филм. Цитирай
Recommended Posts