Jump to content
Българският форум за музиканти

Китарна главНЯ


Recommended Posts

Здравейте ентусиасти :) ! Захванал съм се да събера нещо от подръчни и недотам части и материали... първоначално идеята беше за комбо с един говорител Celestion G12L-50. Оказа се обаче, че ще ми е трудно да го събера в един сандък и затова минах на идеята кабинета да е отделно. По нашите земи се намира трудничко шперплат и засега съм се съсредоточил над ампа... Дотук съм готов с преампа по схема SOLDANO с лампи 6Н2П - ЕР но засега само драйв канала ето малко снимки...

 

http://www.4shared.com/file/113187563/91bf.../IMAGE_048.html

http://www.4shared.com/file/113187843/ab51.../IMAGE_049.html

http://www.4shared.com/file/113187881/e9ea.../IMAGE_050.html

http://www.4shared.com/file/113187926/8ca3.../IMAGE_096.html

 

И кратък семпъл набързо...

 

http://www.4shared.com/file/113191548/2c50...2_low_Gain.html

http://www.4shared.com/file/113191524/73bc...1_Max_Gain.html

 

С цел да свия разходите до разумни граници реших крайното стъпало да е солид стейт, но с една малко "екзотична" идея. Купих два пентод/триода 6Ф4П не за друго, а защото са евтини :D с тях мисля да направя маломощен Push-Pull амп може би около ват на изкуствен товар, който в комбинация с преампа да запази "автентичното" звучене на претоварено изходно стъпало. От там вече в солид стейт крайно стъпало което ще е от порядъка на 70W и при предвидените изходни 50 ще работи без да излиза от линеен режим. Тоест... идеята е във формирането на кривоча да участват само лампи... Имам една питанка към по-запознатите... и тя е точно за въпросните 6Ф4П... колебая се за какъв товар в анода да изчисля трафчето... анодното напрежение ще е около 300V. 6Ф3П работи с около 6Ком... но тя е малко по-мощна и си е точно за аудио. Не успях да открия никъде препоръчителен товарен импеданс за пентодната част на 6Ф4П... та приемам предложения ;) ? Между другото по време на търсенето установих, че не съм открил аз топлата вода :D :

 

http://www.miz-info.ru/guitar/make/112/

 

За съжаления братушката е затрил схемата ;) та ще трябва да я преоткривам :hysterical: ....да има да човъркам там пък ..каквото излезе.

Редактирано от MR_STENCH
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте ентусиасти :hysterical: ! Захванал съм се да събера нещо от подръчни и недотам части и материали... - ....да има да човъркам там пък ..каквото излезе.

 

Здрасти . Така както разбирам ще се навива изходен , а това е сложно . Защо не използваш траф от БГ лампови радйо или телевизор и ЕЛ84 за крайна лампа ? Стари радиа по битаците за по 20 лв...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е баш китарно решение, но поне е действително и добре показано (LZ2WSG - www.kn34pc.com/tube_rtx_lf_ampl.gif ) :

Трансформаторът е "Трасформатор Виходной - 2А", от руски телевизор.

tube_rtx_lf_ampl.gif

_6f4p.GIF

 

А ето и липсващата схема от руския сайт:

schematics.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Parni_Valjak, :) Благодаря! Точно вторият пример ми трябваше :) тъй като се целя в специфичният крънч на двутактно стъпало. Малко ме притеснява този фиксиран биас с резистор в катодите, но ще почна с по-голяма стойност и ще свалям докато го докарам. Така поне се опростява захранването иначе трябва да правя и отрицателно напрежение.

 

@bir4o, мислил съм и това... по-нататък може да направя крайното стъпало както си му е реда. Навиването на трансформатора не ми е проблем... по-скоро намирането на проводник... в това тъпо "село" тук няма от къде да купя. Всичко живо е наринало стари радиоприемници и телевизори за скрап... или са продадени на циганите. Навремето се срещаха тук там, но... кой да ти знае да събира :wub: . Ще измисля нещо... :) !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Малко напредък по проекта... талашитен сандък от бас Cab беше преработен малко до китарен такъв... съответно стана малко Oversize но за 25 лева и стар плот от маса толкова :D.

 

http://www.4shared.com/file/134060736/f11f.../IMAGE_006.html

 

Преампа претърпя промени и сега вече е мелезак между Soldano и Mesa Mark IV. Установих, че тонстак-а в първите стъпала на Mark сериите е много полезен за хора с калпави китари и "мътни" адаптери :) и понеже съм си и хай-гейн простак допълният Lead канал :recourse: идва на място ;) . Страшно много ме домързя да правя платки и минах на обемен "монтаж" :D

 

http://www.4shared.com/file/134061049/9312.../IMAGE_009.html

 

Тези дни започвам да навивам изходният траф за крайното стъпало, което в духа на спестовността ще бъде с.... 2 Х ГУ-50 :lol:

 

Записах набързо един семпъл през домашният QUAD с каб-а и някакво електретно микрофонче, вижда се на снимката горе...

 

http://www.4shared.com/file/134060565/16e5...90920_1750.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Да така е. От доста време ровя и много трудно намирам информация особено за Push - Pull изпълнение с нея... все пак си е генераторен пентод... не е правена за аудио. Казват, че е доста линейна и едва ли е най-подходящата лампа за китарно стъпало, но да не забравяме, че е евтина :D . Лошото е, че иска около 5К товарен импеданс... въпреки, че намерих една две схеми при които работи на по-малко. Аз лично ще ги карам на "нормално" напрежение... около 450V. Знам, че на 700 - 800 ще даде всичко което може да се извади, дори захранващият ми трансформатор има толкова, но ситуацията с изходният траф се усложнява още повече тогава. Ако успея да изкарам около 20 - 25W при 450V - доволно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Благодаря :hysterical: . Всъщност ги имам и двете... мисля да се придържам към изходният траф на втората въпреки, че смятам да ползвам пентодно свързване. Тук там се споменава, че триодно за ГУ-50 не е препоръчително заради максимално допустимото напрежение на втора решетка ( 250V ). Аз изрових това:

 

http://www.4shared.com/file/134206684/1ac45bd7/gu-50a.html

 

Доста близко е като топология до китарните крайни стъпала... жалко, че няма данни за първичният импеданс на трафа...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако промениш R21-22 на по 2,9ома 2W и свържеш 2-ра решетка на гу-тата към анода (както в схемата с ясния траф) ще може да използваш същия, захранващите напрежения са същите R19 и R20 отпадат. На http://www.4shared.com/file/134206684/1ac45bd7/gu-50a.html ми харесва възможоста за финна настройка с тримера R13, по този начин може да постигнеш пълна симетрия на сигнала в двете рамена на усилвателя :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

След дълга борба с Ground Loop - ове моят Anal Rectifier :D с лампи за 25 кинта е почти готов. Изходният трансформатор стана с малко ниска индуктивност и под 70 - 80hz не го бива твърде, но... като за първи опит мисля, че е повече от успешен :). С двете ГУ-50 мощноста стига 30W на 4ом преди да започне ограничение. Оставих тока в покой на около 20mA на лампа - колкото да загладя кривките около нулата... така трябва да съм някъде в клас АВ .Говорителят е 50W и успява да го "поразкърши" същевременно без да ме изселят от вкъщи :cheers2: . Преампа остана последно по схема SOLDANO/MESA... разликата е че махнах Tonestack-а и сложих 5 лентов EQ с операционни усилватели и честотно разпределение като на MARK сериите. Остана да направя превключването за Clean-a и малко индикации. Ей го изчадието вече с изходното стъпало:

 

http://www.4shared.com/file/137455347/1457..._Rectifier.html

 

И кратък семпъл:

 

http://www.4shared.com/file/137454313/d6f109ad/Sample.html

 

Моля, да извините свиренето ми... също като с усилвателите все се захващам за нещо, което не е по силите ми :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Семпъла ми звучи без грам ниски, няма пънч , няма дъно... (нещата които ми харесват в един лампов амп)

 

Според мен виновника е солидстейт еквалайзера който си сложил (освен споменатото горе , че трафа не го бивало в ниските).Той доста събира спектъра и убира всички ниски , а ако се увеличат от него ще са изкуствено повдигнати.

Въобще солид стейт стъпалата по пътя на сигнала орязват точно тва .

 

 

Дефакто лично за мен в момента си скипнал най якото в един лампов амп...

 

Мойте 5 стинки.

 

п.с. Надявам се на градивен диалог , а не като в някой стари теми...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно ми е как ще звучи ако изцяло прескочиш солид стейт еквилайзера.

Направи един семпъл с еквилайзера при нулеви корекции и един семпъл без него.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@metalhammer, аз никога не съм бил против градивният диалог ;) стига да е конструктивен, а не подигравателно - високомерен. Та... никога не съм имал, не съм слушал и не съм свирил на лампов амп и преценката ми вероятно не е най-меродавна. Намалил съм кондензаторите в катодите на преампа на 470nF от там се губи също доста от Low end-a, но... китарката ми е калпава, адаптера мътен и драйва става доста пръдлив иначе. Може би солид стейт EQ оказва известно влияние върху звукът, но в оригиналът на MARK сериите също е с "операционен усливател" макар и дискретен... захранил съм операционните усилватели с възможно максималното напрежение - 35V (господата от MESA го хранят също на толкова) Амплитудата на изходният сигнал от преампа не е повече от 2V и при тази дълбочина на корекциите не би трябвало да излизат от линеен режим и да оцветяват кривоча. Не съм противник на AllTube изпълнение :lol: ако ми дадете предложение как да реализирам графичен еквилайзер без да навивам индуктивности само с лампи - насреща съм :cheers2: ...просто така беше най-лесно и най-евтино ...компромис. Колкото до семпъла... хубаво щеше да е да бъде записан както трябва с добър инструмент, микрофон и най-вече китарист :) защото така може бадева да обвиним електрониката заради мен :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.