fLiSk Публикувано Юни 19, 2009 Публикувано Юни 19, 2009 Значи, на един приятел, много, много евтината му акустична китара падна и си разлепи грифа. Има ли лепило, което да се намира лесно, да не е много скъпо и да свърши работа за тази процедура. Цитирай
Belgarad Отговорено Юни 19, 2009 Отговорено Юни 19, 2009 Не съм специалист, но от опит знам че гриф на акустична китара може да залепиш с каквото и да е лепило за дърво. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 19, 2009 Отговорено Юни 19, 2009 (Редактирано) Горното е почти вярно. Пробвай с прилично и малко по-реномирано поливинилацетатно(PVA) лепило. Само внимавай оригинално да не е лепено с туткал(кафеникаво лепило, което от мокрене с топла вода започва да се разтваря и да лепне). В този случай ще си трябва с туткал. Редактирано Юни 19, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
fLiSk Отговорено Юни 20, 2009 Автор Отговорено Юни 20, 2009 Нямаше туткал. Благодаря за съветите. Цялата работа е, че приятеля ми е тръгнал "на турне" из Европа на стоп и използва китарката за презареждане на приходите от време на време. А снощи я дал на едно лапе и то я изпуснало... Добре че грифа само се е разлепил. И така, просто търсехме лесен и евтин вариант, защото китарката не струва и 100 лева дето се вика (едно старо и окаяно Еко със най вече сантиментална стойност) и не си струва да се набива нещо в нея (то за 150 лева сигуно ще намери по-добра от нея нова). Цитирай
fLiSk Отговорено Юни 20, 2009 Автор Отговорено Юни 20, 2009 А ще бъде ли проблемно ако грифа остане отделно за около 2 дни от китарата ? Говорим за уестърн, не за класическа китара (тоест има тръс род). Цитирай
vlex Отговорено Юни 20, 2009 Отговорено Юни 20, 2009 Ами няма да е проблем, особено ако няма и струни. Ако не е на грифа ще има извиване в посока опъна на струните и рискувате да се усуче, понеже ще има по-малка съпротивителна мощ. Ако не се усуче може да се компенвира след това (въпреки, че ще е кофти с лепенето после, защото грифа ще е на лък, а фретборда - прав), но ако няма прекалено измятане после може да се компенсира. Във всеки случай ако седи и свири без фретборд ще има по-дълго техническо време за привеждане в годна за ремонт китара Я по-добре не си правете експерименти Поздрави, Влад Цитирай
fLiSk Отговорено Юни 20, 2009 Автор Отговорено Юни 20, 2009 (Редактирано) Малко не разбрах какво се има предвид, но тръс рода си е в грифа. Просто грифа е отделно от китарата а струните не виждам как може да опъват грифа ако той е отделно от китарата (те са си махнати де) - тоест да разбирам, че не е проблем А причината че не свършихме работата беше, че купихме изключително добро епоксидно лепило, на което за съжаление всичко + инструкциите за употреба беше яко опаковано и чак у нас разбрахме че е под формата на "пластелин" та не става за нашата работа А утре е неделя и магазините не работят. Редактирано Юни 20, 2009 от fLiSk Цитирай
patzo Отговорено Юни 20, 2009 Отговорено Юни 20, 2009 Пробвайте най-лесно с henkel wood super или henkel wood express Цитирай
circles Отговорено Юни 20, 2009 Отговорено Юни 20, 2009 Колега флиск, твоят приятел, да не е е от еквадорски произход? Цитирай
fLiSk Отговорено Юни 20, 2009 Автор Отговорено Юни 20, 2009 Хехехе, не е точно тоя Един друг много подобен Цитирай
vlex Отговорено Юни 21, 2009 Отговорено Юни 21, 2009 Аз реших, че грифа е на китарата и се е разлепил фретборда и искате да свирите без фретборд... Ако грифът е отделно си маркирай колко оборота е навита гайката и отпусни гайката на рода, за да не преопъне грифа в обратната посока. Най-добре си драсни маркерчета с някакъв перманентен маркер и после отпусни примерно един цял оборот, за да не противодейства на нулевия оън и да не изопне грифа наопаки. Иначе проблеми да седи така нма Поздрави, Влад Цитирай
fLiSk Отговорено Юни 21, 2009 Автор Отговорено Юни 21, 2009 Благодаря - и аз това прочетох вече ! Цитирай
maxim09 Отговорено Май 14, 2017 Отговорено Май 14, 2017 (Редактирано) Здравейте, имам леко разлепване на свързването на грифа към корпуса, около розетката. Грифа е неподвижно и стабилно свързан към корпуса, също може и така да кара, подозирам, че при изработката не е достигнало на това място лепило. Но съм си махнал в момента струните и е подходящ момента да го залепя. Какво лепило да използвам Ц200, Ц300 или Момент waterproof D3 https://www.masterhaus.bg/bg/product/7569-vodoustojchivo-lepilo-za-dyrvo-d3-250-g-moment Последното го имам, купувал съм си го по друг повод. А също и за залепването на горното мостче към грифа, че ме дразни че е разлепено. Също така, две от царгите вътре в корпуса са се сцепили с течение на годините, китарата е от 1997г., явно са били от не добре изсъхнал дървен материал, но по корпуса външно нищо не се забелязва, т. е., това по никакъв начин, не е повлияло на геометрията му и цялостта му. Редактирано Май 14, 2017 от maxim09 Цитирай
Recommended Posts