Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос отностно Yamaha Motif модул


Recommended Posts

Здравейте!

 

Вчера си взех този модул, но не получих CD и Опътване към него...

Въпроса ми е - знаете ли от къде мога да намеря софтуера, с който мога да го вържа към компа?

 

И понеже съм малко невеж в тази област, може ли някой да ми обясни, какво точно мога да правя с модула, като е вързан с компа през USB:

- мога ли да го ползвам като виртуален инструмент в Cubase например (нещо като VSTi)?

 

Благодарско предварително!

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито много добра придобивка можеш да го исползваш с Cubase но не като VSTi а като реален инструмент или да си свириш на него с някаква миди клавиатура или клавиатурата на някакъв стар синтезатор

 

от сайта на йамаха можеш да си свалиш всичко необходимо за модула драйвери софтуер за редактиране от компа и др. >>> YMAHASYNTH.COM

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако компютърът ти не е преносим най-добре е миди кабел 15пин-2х5 пин, и бягаш от софтуера.В миди програмата инсталираш само ins patch за да виждаш реалните инструменти.Ако е преносим, и нямаш външна звукова карта със миди порт,тогава софтуер, и USB кабел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за отговорите!

 

Вързах машинката с драйверите към Cubase, но нещо не мога да го подкарам изцяло

Проблема ми е по скоро при връзката...

След като вързах модула с Cubase на USB, виждам Yamaha-та като input и output, но не мога да просвиря MIDI track през модула. Нали звука трябва да излиза през модула (четох, че аудио не се прехвърля по USB). И ако е така (т.е. аудиото се просвирва от модула), как мога да прсовиря едновременно MIDI track и в същото време да го запиша в Cubase? Някак си много сложно ми изглежда всичко...

 

За да опростя въпроса, ще питам - как мога да запиша барабани от модула в Cubase?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дано не те объркам,защото отдавна не се занимавам пряко с това,но първото условие е да върнеш модула към фабрично зададените настройки,защото не се знае преди теб какви настройки са му направили.Лично аз вързвах тон-генератора с аудио кабел към звуковата карта на компютъра, и правех записа на COOL EDIT било то нацяло, или по тракове,защото свирех реални китари.

При CUBASE ,а и навсякъде е същото когато с кабел върнеш обратно сигнала в компютъра.От менюто мисля с Insert се вкарва миди, или аудио трак,този трак се маркира, и се пуща запис-REC,после от менюто с Exsport се експортира в желан формат.Разбира се ,че в аудио настройките на CUBASE трябва да бъде избрана звуковата карта на компютъра

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен ми изглежда лесна конкретно тази задача... май... :thumbs_up:

Ако искаш да запишеш аудио - от линейния изход на модула в линейния вход на аудио интерфейса.

Ако искаш да запишеш МИДИ - ползваш Миди изхода на модула и го бодеш в миди входа на аудио интерфейса.

Как да се вижда модула като външен инструмент пише в менюала на Кюбейс, гласи се из менютата. В ДВД-тата с видео туториали също ги има нещата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тон-генераторите са хардуер и софтуер,напълно завършен.Те фабрично са оборудвани със всичко което трябва.Поне според мен звучи нелогично да ти продават такъв продукт за 2000-3000 лв.,с пожеланието да се оправяш сам по-нататък с програми като CUBASE .Колко му е да не съм прав,ама такава е логиката изхождайки от предназначението на продукта.И ако си изтеглиш пълният софтуер всичко трябва да е повече от просто.Поне така изглежда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^Градски, не четеш внимателно :greenangel:

Аз знам как стават нещата по отделно...но това, което ме интересува не го разбрах от опътването - за това поствам тук.

 

Питах:

Мога ли да просвиря MIDI track в Cubase, като използвам звук от модула (барабани, щотото другото мога и в real-time да си го изсвиря) и в същото време да го запиша като audio track ПАК в Cubase?

 

 

^lesli:

Мерси за инфото! Пробвах това, кето ми каза - имаше логика, но нещо не се получи... Както и да е - ще пробвам пак като върна фабричните и ако има нужда, ще те питам на ЛС, ok? Thx!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако за мен се отнася всичко в писмото ти,отговорът е ,че можеш да просвириш миди трак в посочената от теб програма,като ползваш звук от модула /в случая барабани/ и в същото време да го запишеш като аудио трак,в същата програма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ Това също ми е известно, но не знам как да го постигна - явно има проблем по настройките на модула...

А "градския" е модераторчето :ph34r:

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В настройките на модула няма нищо.Там нищо не се пипа.Но всъщност може и да не съм прав,когато връзката е USB.Ако е във модула настройката е TRANSMIT-LOKAL ON.Но и това е абсурдно.Такава функция имат само синтезаторите.Остават само настройките в контрол панел на компютъра-midi -out,line in,

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Ивелин - уж чета, ама... Както и да е - пак може. Правиш МИДИ трак с нотите, на изхода му слагаш Миди Аут, който с кабел свързваш с Миди Ин на модула. Така той трябва да поема Миди събитията и да си свири. Тоест трябва да се чува от аудио изходите му. Оттам аудио кабел към Лайн Ин на аудио интерфейса и в нов трак (аудио такъв) слагаш за вход Лайн Ин. Естествено ако имаш повече от един вход трябва да уцелиш номерацията. Тествай и на слушалки дали модула свири. ЮСБ-то не знам дали може да се ползва за това, повече се ползва за ръчкане на банки или нещо такова, но Лайн6 Под ХТ може да праща и аудио сигнал към компа, тей че... пробвай. B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@miro2bg

Имам MIDI клавиатура, но не я ползвам за целите, които имам - просто искам да използвам модула да просвири MIDI track от Cubase.

 

@Baby Thomas

Може и да си прав за USB-то, че е само за банки и т.н. - не бях се замислял, ама всъшност май не си, щото виждам модула в Cubase като input и output...няма логика! Поне ми кажи, как мога да си направя back-up на модула в компа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам, тези неща ти ги разказвам на база заниманията ми с Кюбейс и модули. Нямам конкретния модел на Ямаха, нито съм го виждал (освен в нета). През ЮСБ се базарат пресетите на Line 6 Pocket POD например. Имах такъв, закачаш и можеш да ги едитваш, импорт/експортваш - такива неща. Един агент има Line 6 Pod XT Live, който обаче освен за това може да се ползва и да мята аудио сигнала към Кюбейс (в аудио трак). Той има вградена карта и ползва този начин да записва.

Точно на Мотиф менюала не съм чел, но там трябва да пише за какво точно се ползва това ЮСБ и може ли да праща аудио към компа.

А защо не ползваш линейните изход/вход?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.