Jump to content
Българският форум за музиканти

Конфигурация за прожект-студио.


Harrry

Recommended Posts

Здравейте!

Бихте ли коментирали следната компютърна конфигурация за домашно студио:

 

1. Кутия: Foxconn-3GTS-001

 

2. Захранаване: Chiftec Active 450W

 

3. Дънна Платка Gigabyte GA-EP45-Extreme

 

4. Памет: DDR3 1333 MH 1 GB х 4 = 4 GB

.

5. Оптично у-во: NEC DVD-RW

 

6. Твърд диск: Cigate 1,5 TB 32 MB SATA II

 

7. Видео-карта: Gigabyte GV-NX84S512H

(Gigabyte GV-NX96T512H)

Операционна с-ма: XP Prof.

 

По-конкретно, нужна ми е яснота по следния въпрос: човек от музикалния бранш изрично ми каза, че видео-картата трябва да е със собствена памет, а не да дърпа от общата, защото е противопоказано за студийната музикална обработка. А пък момчето, което ми подбира компонентите, твърди, че няма да има никакво отражение, освен оскъпяване с около 300 лв., и че най-добре да си взема интегрирана видео-карта, със споделена памет. И е много ктатегоричен. Но това не премахва съмненията ми.

В нета прочетох за дъното следното: "Паметта, която използва моделът е DDR2". Значи ли това, че по-новата DDR3 не е за него, или напротив?

И още нещо- предлага ми видео-картата да не е Gigabyte GV-NX96T512H, а Gigabyte GV-NX84S512H. Първата струва 167 лв, а втората 62 лв. Но какво губя, ако взема по-евтината? Защото очевидно няма да ползвам конфигурацията само за студийни цели.

И последно - задължително ли е да се откажа от Вистата в полза на добрата стара XP?

Редактирано от Harrry
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко по-долу съм пуснал и аз тема за компютърни конфигурации. Там всички съветват за добро захранвахане и индикират, че 500 вата би било малко за мощен комп. Съответно може би 450 не стигат.

 

Не си казал какъв процесор ще ползваш.

 

ХОрата с които аз говорех специално ми казаха, че няма особена разлика между EP45 и 43.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Току-що прочетох твоята тема и ми беше доста полезна. Защото тепърва трябва да се ограмотявам.

Вярно, най-важното съм пропуснал: Процесор: Intel C2 DUO E8400/3G/1333/6M BOX

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

брях, такива чаркове събираш, а дуо процесор, що не вземеш направо и един i7 процесор? В смисъл, като гледам, не е като да не си приготвил доста солидна сума...

 

И аз се ограмотявам в момента :D:)

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ха, процесор Core® i7™. Това е нещо съвсем ново, като погледнах какво пише за него. Няма ли това някакъв риск? Или да сложа нещо, чиито възможности няма да мога да използвам, след като съм се набутал с кръгла сума? От друга страна, изкушението е голямо... да си опитомя един звяр в къщи, който доста време ще ме държи на гребена на вълната. Във всеки случай, мерси за идеята, (или за мухата, която ми пусна) :D

Редактирано от Harrry
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност, вместо Intel Core® i7™ 920, не е ли по-добре да си сложа Intel Core 2 Duo E8600 / 3.33G/ 1333/ 6MB ? Според някои тестове е дори по-бърз от първия. А е по-евтин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи дали приложението може да оптимизира тия 4/8 нишки :) Има изчисления, които са зависими от предходни резултати и при тях многото ядра не помагат. За звукозаписни цели обаче многото ядра са рай, защото отделните VST-та и прочие плъгини могат да се изпълняват на отделни процесори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ботълнека в конфигурацията не е процесора, а паметта. За всички аудиообработващи програми важи правилото повече РАМ - по-добра работа. Щом си се насочил към Core 2 Duo процесор и по-бюджетно решение ще свърши работа.

Производителността на процесора и паметта се ограничава от честотата на шината на дъното в случая добре си се насочил към дъно с 1600 MHz шина, но е безмислено и излишно скъпо да взимаш дъно, което подържа само DDR2 памет. За справка - една пръчка DDR2 1GB на 1066 МHz струва 66 лв., кит 2Х1GB DDR3 на 1333 МHz струва 62лв. (да на това дъно DDR3 памет не можеш да сложиш).

Освен че е по-добре да сложиш по-мощно захранване, е по-добре да си вземеш и по-марково (съответно по-скъпо). Захранването е гръбнакът на всяка компютърна конфигурация. Доброто захранване пази останалите компоненти при токови удари и прочее. При евтините захранвания някои от тези защити са спестени за сметка на... цената.

И пак на паметта - ако смяташ да ползваш ХР - трябва да знаеш че тази операционна система е ограничена да разпознава до 4 ГБ памет (в това число системна и виртуална сумарно). Ако искаш да ползваш повече, трябва или да минеш на виста или на 64-битов ХР. Във втория случай по-трудно ще намираш софтуер написан за 64-битов уиндоус. Можеш да ползваш и 32-битови програми, но трябва да ги пускаш в компатибилити мод. Не съм сигурен обаче в такъв случай дали се ползва цялата оперативна памет. Може би най-доброто решение за операционна система, която не ограничава паметта е Windows Server 2003 - при 32-битовата му версия ограничението е до 32 ГБ памет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ботълнека в конфигурацията не е процесора, а паметта. За всички аудиообработващи програми важи правилото повече РАМ - по-добра работа.

За аудиообработка е важен и проца - някои плъгини са лакоми за РАМ, други за проц. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Не споря че е така, мнението ми обаче се базира на факта, че той вече се е спрял на двуядрен процесор, оттам нататък е трудно да сбърка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

АМД сега изкара доста добри предложения, Phenom II x4, Phenom II x3, Phenom II x2, Athlon II x2. Тези 2-ядрените не са излязли на пазара още, но се чакат скоро. Могат да се комбинират както с DDR2, така и с DDR3, само дъното трябва да се вземе предвид, каква памет поддържа.

 

За видео, ако ще играеш и игри, в момента е оферта да се насочиш към Ati HD4770, което струва около 190 лева. Може и към нещо доста по-евтино да се ориентираш, ако не те интересуват игрите. Вградено видео не мисля, че е добра идея.

 

А също и за твърдия диск - Seagate напоследък имаха разни проблеми с техните дискове. Като че ли е по-добре да се ориентираш към Western Digital, и по-специално Black серията им. Водят ги по-надеждни от другите им серии, идват с 5 години гаранция и са доста бързи.

Редактирано от BlindVictim
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-конкретно, нужна ми е яснота по следния въпрос...

За видеокартите - да, която и да е отделна видеокарта е по-добре от интегрираната ! Ако няма да играеш игри - вземи си най-евтината - за под 100 лв. Това не са 300 лв оскъпяване ! Ако видеото е отделно, то си има собствена памет, и не те бърка дали е същата като РАМ-та или не. Тоест не е проблем РАМ-та ти да е ДДР2, а видеокартата да ползва ДДР5.

От двете предложени ти карти, първите им две цифри сочат на какво ядро са - съответно 9600 и 8400. Първата (9600 ) е среден клас карта от предното поколение, сравнително читава, без много претенции. Втората - 8400 е скопена версия на средния клас от по-предното поколение - т.е. освен че е замислена и правена като да е евтина, е и по- стара. Не бих я препоръчал, но ако са ти проблем тия 100лв разлика и ако си сигурен че няма да играеш игри - взимай нея.

В графата ~ 150 лв ATi също имат много добри решения - примерно

http://www.plesio.bg/svga-c-69977735/4670-...b-p-236647.html

 

Относно Вистата - на едно XP64 върви всичко и по много. Вистата само ресурси яде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.