Harrry Публикувано Май 27, 2009 Публикувано Май 27, 2009 (Редактирано) Здравейте! Бихте ли коментирали следната компютърна конфигурация за домашно студио: 1. Кутия: Foxconn-3GTS-001 2. Захранаване: Chiftec Active 450W 3. Дънна Платка Gigabyte GA-EP45-Extreme 4. Памет: DDR3 1333 MH 1 GB х 4 = 4 GB . 5. Оптично у-во: NEC DVD-RW 6. Твърд диск: Cigate 1,5 TB 32 MB SATA II 7. Видео-карта: Gigabyte GV-NX84S512H (Gigabyte GV-NX96T512H) Операционна с-ма: XP Prof. По-конкретно, нужна ми е яснота по следния въпрос: човек от музикалния бранш изрично ми каза, че видео-картата трябва да е със собствена памет, а не да дърпа от общата, защото е противопоказано за студийната музикална обработка. А пък момчето, което ми подбира компонентите, твърди, че няма да има никакво отражение, освен оскъпяване с около 300 лв., и че най-добре да си взема интегрирана видео-карта, със споделена памет. И е много ктатегоричен. Но това не премахва съмненията ми. В нета прочетох за дъното следното: "Паметта, която използва моделът е DDR2". Значи ли това, че по-новата DDR3 не е за него, или напротив? И още нещо- предлага ми видео-картата да не е Gigabyte GV-NX96T512H, а Gigabyte GV-NX84S512H. Първата струва 167 лв, а втората 62 лв. Но какво губя, ако взема по-евтината? Защото очевидно няма да ползвам конфигурацията само за студийни цели. И последно - задължително ли е да се откажа от Вистата в полза на добрата стара XP? Редактирано Май 27, 2009 от Harrry Цитирай
Fenix Отговорено Май 27, 2009 Отговорено Май 27, 2009 Малко по-долу съм пуснал и аз тема за компютърни конфигурации. Там всички съветват за добро захранвахане и индикират, че 500 вата би било малко за мощен комп. Съответно може би 450 не стигат. Не си казал какъв процесор ще ползваш. ХОрата с които аз говорех специално ми казаха, че няма особена разлика между EP45 и 43. Цитирай
Harrry Отговорено Май 27, 2009 Автор Отговорено Май 27, 2009 Току-що прочетох твоята тема и ми беше доста полезна. Защото тепърва трябва да се ограмотявам. Вярно, най-важното съм пропуснал: Процесор: Intel C2 DUO E8400/3G/1333/6M BOX Цитирай
Fenix Отговорено Май 27, 2009 Отговорено Май 27, 2009 (Редактирано) брях, такива чаркове събираш, а дуо процесор, що не вземеш направо и един i7 процесор? В смисъл, като гледам, не е като да не си приготвил доста солидна сума... И аз се ограмотявам в момента Редактирано Май 27, 2009 от Fenix Цитирай
Harrry Отговорено Май 27, 2009 Автор Отговорено Май 27, 2009 (Редактирано) Ха, процесор Core® i7™. Това е нещо съвсем ново, като погледнах какво пише за него. Няма ли това някакъв риск? Или да сложа нещо, чиито възможности няма да мога да използвам, след като съм се набутал с кръгла сума? От друга страна, изкушението е голямо... да си опитомя един звяр в къщи, който доста време ще ме държи на гребена на вълната. Във всеки случай, мерси за идеята, (или за мухата, която ми пусна) Редактирано Май 27, 2009 от Harrry Цитирай
Harrry Отговорено Май 28, 2009 Автор Отговорено Май 28, 2009 Всъщност, вместо Intel Core® i7™ 920, не е ли по-добре да си сложа Intel Core 2 Duo E8600 / 3.33G/ 1333/ 6MB ? Според някои тестове е дори по-бърз от първия. А е по-евтин. Цитирай
Fenix Отговорено Май 28, 2009 Отговорено Май 28, 2009 ^Двуядрен е по-бърз от четириядрен, с 8 threads?! Ако е така, интел са оплескали нещо... Цитирай
AXE Отговорено Май 28, 2009 Отговорено Май 28, 2009 Зависи дали приложението може да оптимизира тия 4/8 нишки Има изчисления, които са зависими от предходни резултати и при тях многото ядра не помагат. За звукозаписни цели обаче многото ядра са рай, защото отделните VST-та и прочие плъгини могат да се изпълняват на отделни процесори. Цитирай
patient Отговорено Юни 2, 2009 Отговорено Юни 2, 2009 Ботълнека в конфигурацията не е процесора, а паметта. За всички аудиообработващи програми важи правилото повече РАМ - по-добра работа. Щом си се насочил към Core 2 Duo процесор и по-бюджетно решение ще свърши работа. Производителността на процесора и паметта се ограничава от честотата на шината на дъното в случая добре си се насочил към дъно с 1600 MHz шина, но е безмислено и излишно скъпо да взимаш дъно, което подържа само DDR2 памет. За справка - една пръчка DDR2 1GB на 1066 МHz струва 66 лв., кит 2Х1GB DDR3 на 1333 МHz струва 62лв. (да на това дъно DDR3 памет не можеш да сложиш). Освен че е по-добре да сложиш по-мощно захранване, е по-добре да си вземеш и по-марково (съответно по-скъпо). Захранването е гръбнакът на всяка компютърна конфигурация. Доброто захранване пази останалите компоненти при токови удари и прочее. При евтините захранвания някои от тези защити са спестени за сметка на... цената. И пак на паметта - ако смяташ да ползваш ХР - трябва да знаеш че тази операционна система е ограничена да разпознава до 4 ГБ памет (в това число системна и виртуална сумарно). Ако искаш да ползваш повече, трябва или да минеш на виста или на 64-битов ХР. Във втория случай по-трудно ще намираш софтуер написан за 64-битов уиндоус. Можеш да ползваш и 32-битови програми, но трябва да ги пускаш в компатибилити мод. Не съм сигурен обаче в такъв случай дали се ползва цялата оперативна памет. Може би най-доброто решение за операционна система, която не ограничава паметта е Windows Server 2003 - при 32-битовата му версия ограничението е до 32 ГБ памет. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 3, 2009 Отговорено Юни 3, 2009 Ботълнека в конфигурацията не е процесора, а паметта. За всички аудиообработващи програми важи правилото повече РАМ - по-добра работа. За аудиообработка е важен и проца - някои плъгини са лакоми за РАМ, други за проц. Цитирай
patient Отговорено Юни 3, 2009 Отговорено Юни 3, 2009 ^Не споря че е така, мнението ми обаче се базира на факта, че той вече се е спрял на двуядрен процесор, оттам нататък е трудно да сбърка. Цитирай
BlindVictim Отговорено Юни 3, 2009 Отговорено Юни 3, 2009 (Редактирано) АМД сега изкара доста добри предложения, Phenom II x4, Phenom II x3, Phenom II x2, Athlon II x2. Тези 2-ядрените не са излязли на пазара още, но се чакат скоро. Могат да се комбинират както с DDR2, така и с DDR3, само дъното трябва да се вземе предвид, каква памет поддържа. За видео, ако ще играеш и игри, в момента е оферта да се насочиш към Ati HD4770, което струва около 190 лева. Може и към нещо доста по-евтино да се ориентираш, ако не те интересуват игрите. Вградено видео не мисля, че е добра идея. А също и за твърдия диск - Seagate напоследък имаха разни проблеми с техните дискове. Като че ли е по-добре да се ориентираш към Western Digital, и по-специално Black серията им. Водят ги по-надеждни от другите им серии, идват с 5 години гаранция и са доста бързи. Редактирано Юни 3, 2009 от BlindVictim Цитирай
Demiurg Отговорено Юни 4, 2009 Отговорено Юни 4, 2009 По-конкретно, нужна ми е яснота по следния въпрос... За видеокартите - да, която и да е отделна видеокарта е по-добре от интегрираната ! Ако няма да играеш игри - вземи си най-евтината - за под 100 лв. Това не са 300 лв оскъпяване ! Ако видеото е отделно, то си има собствена памет, и не те бърка дали е същата като РАМ-та или не. Тоест не е проблем РАМ-та ти да е ДДР2, а видеокартата да ползва ДДР5. От двете предложени ти карти, първите им две цифри сочат на какво ядро са - съответно 9600 и 8400. Първата (9600 ) е среден клас карта от предното поколение, сравнително читава, без много претенции. Втората - 8400 е скопена версия на средния клас от по-предното поколение - т.е. освен че е замислена и правена като да е евтина, е и по- стара. Не бих я препоръчал, но ако са ти проблем тия 100лв разлика и ако си сигурен че няма да играеш игри - взимай нея. В графата ~ 150 лв ATi също имат много добри решения - примерно http://www.plesio.bg/svga-c-69977735/4670-...b-p-236647.html Относно Вистата - на едно XP64 върви всичко и по много. Вистата само ресурси яде. Цитирай
Recommended Posts