Jump to content
Българският форум за музиканти

Схваща ми се лявата ръка


martinbg

Recommended Posts

Здравейте! Досега не ми се беше случвало, но сега, когато свиря една определена песен (Animal I Have Become на Three Days Grace) много бързо започва да ме боли лявата ръка - между палеца и показалеца. Не знам, може би се дължи на това, че се свири общо взето само на първите няколко прагчета, и то включително и на 5та струна... или може би просто не държа баса съвсем правилно... Има ли някакви упражнения за "стречинг" на ръката преди свирене, или постановката ми е грешна, или ще си мине с времето... Кажете някакви предположения, моля :) Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че упражненията в Rock Discipline на моя близък приятел Джон Петручи биха били полезни за всяка порода китаристи. Включително тези за стречинг ;)

 

Oh, my arm just snapped. And I'm going to kill you :D:no::D
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си напреднал, което не знам, защото за пръв път се сблъсквам с теб, моля отиди на лекар, за да види дали нямаш проблем. Ако си начинаещ или в средата, отиди на учител, за да ти оправи постановката, тъй като ще ти се наложи да отидеш на лекар ако продължи с тези болки, които от болки от умора стават нещо по-сериозно, както в моя случай. Басът ми седи ей там, на 2 метра от мен и свиря на него по 2 часа когато имам сили, но това ми коства болки, които си останаха с годините.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лява ръка боли от несвирене и от неправилна постановка. КАто си оправиш постановката има една книжка Bass Fitness там има мнооого упражнения, повярвай ми. Има я в мулето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свиря от почти 2 години, ама само от табове, така че определено не съм кой знае колко напреднал и нямам нужда от лекар. Уроци си трябват, все повече се убеждавам в това. :whistle: Благодаря за всички отговори!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

много силно стискаш грифа според мен ( в началото и на мен ми се случваше особенно докато свирех на кремоната :) ).

 

виж дали не ти е много голям Екшъна ( дали не са ти прекалено височко струните ). И се старай докато свириш да прилагаш минимални количества сила за извличането на ясен тон. Случвало ми се е да ме боли така докато свирех със свален ниско бас който не беше хич балансиран и грифът постоянно увисваше и трябваше да го повдигам, при бързи пасажи напрежението в мускулите ми ставаше прекалено голямо и точно така ме болеше палеца от стискане на грифа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

много силно стискаш грифа според мен

 

Да, това е вярно... Като хвана баса се силя много и с двете ръце, затова сега имам по един голям мехур на показалеца и средния пръст на дясната ръка... :) Просто реших тоя път да пробвам с пръсти, а не с перце, и от зор да се чувам... :)

Както и да е, явно трябва да го карам по-спокойно. :hysterical: Още веднъж благодаря за отговорите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мехурите по пръстите са от това, че досега не си свирил с пръсти, всеки който е почнал да свири с пръсти е минал през този период. След време пръстите свикват, загрубяват и спират да излизат мехурите :) Ако не се чуваш не се напъвай ами просто се усили... китариста като не се чува не се пъне и той да бие по силно, нали :)

Редактирано от ear-ache
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Мисля,че тук е удобно да задам въпроса си.Тааа имам същия проблем,но малко по-различен.Преди не можех да свиря седнал и свирех само прав.В последствие ме хвана мързела и почнах да седя,обаче мисля,че си развалих постановката на лявата ръка.Изгледах няколко видеота,прочетох няколко урока,но както е дадено там...просто не мога да си извия ръката по този начин,особено ако трябва да свиря на 12ти праг и нагоре.Все пак искам да попитам някой тук,дали постановката ми е правилна(на уроци не ходя и си свиря само песни,които ми харесват,не се глася да ставам музикант,така че моля ви без критики):

1. Снимка 2.Снимка

 

Иначе на автора бих казал(поправете ме ако не съм прав)да не се сили много с дясната ръка.Колкото повече се силиш,толкова по-тромав си.Дай го с лекота.

Редактирано от Necrobutcherov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Старай се всеки пръст да заема по едно прагче.Потърси уроците на Адам Нити там има добре обяснени неща за постановка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

палеца на втората снимка определено не трябва да стои така. Старай се и палеца да ти сочи нагоре и леко да допира грифа, като цяло целта е показалеца и кутрето да са перпендикулярни на грифа. Тази постановка ( 2 снимка ) се получава при небалансирани бас китари в стремежа да повдигаш грифа, които постоянно "пада".

 

От снимката ти виждам че струните са ти доста вдигнати... въпреки че някой ги предпочитат такъв екшън лично аз не го препоръчвам за начинаещи поради простата причина, че мускулите на пръстите все още не са добре развити и се получава едно напъване при натискане което може да доведе само до проблеми (тендинити, тендовагинити), да не говорим, че си е голяма спънка за техниката на свирене. Не мога да си представя как натискаш струните с кутре, а за бързи пасажи не може да става и дума да излизат чисто.

 

с 2 думи:

 

1. Екшън

регулирай си Тръст рода, регулирай си Нъта, регулирай си височината на струните (и трите са важни за Екшъна) в последствие може да се наложи да си настроиш и височината на адаптерите

 

 

 

това са поне според мен най-полезните видеота по въпроса (поне при мен се получи доста добър сетъп)

 

2. Баланс

много бас китари са баланс между грифа и тялото има само ако се свири с вдигнат бас ( ако не те кефи така предлагам да си сложиш някаква тежест в тялото (мисля че марински си беше слагал олово в кухината на потенциометрите).

 

3. Постановка

следи пръстите ти да са перпендикулярно на грифа (разбира се в зависимост от позицията и постановката леко се променя, но на 5-7 прагче трябва да ти е удобно да свириш )...

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре раздвижват китките и пръстите едни топки , които се продават в китайските магазини- по две в кутийка, аз така раздвижих лява ръка след фрактура без да ходя на маниполации и раздвижване в поликлиниката. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора.Не съм съвсем начинаещ и проблемът не ми е във височината на пръстите,а може би в баланса на баса...както писах,преди време свирих само прав,после ме хвана мързела и се заседях и сега като стана - изненада.Оправих се,но грифа ми определено все пада надолу и трябва да го вдигам.Ще видим какво ще правим :).Благодаря много за пълния отговор!

 

Все пак като размисля малко,може и да смъкна малко струните,но стават доста отпуснати и само жужат.Като вземи новички,ще ги смъкна малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.