Jump to content
Българският форум за музиканти

Общи приказки за клубовете, репертоара и още нещо...


Recommended Posts

Основното нещо, което много от БГ бандите забравяте, че е много дълъг пътя към върха. И още, че за да получиш нещо първо трябва да дадеш. Почти всички велики банди, са свирили години наред само за да си платят разходите.

А има и един още един момент - много от БГ бандите правят авторска музика с много съмнително качество, но се мислят за супер звезди.

Истината е някъде там - по средата. Трябва да се свирят кавъри - за справка - почти всички големи банди са започнали с това. А едновременно с това, трябва да се свирят и популяризират и авторските песни. Много малко вероятно е, да излезете да свирите само авторска музика, която публиката чува за пръв път и да направите някакво впечатление. Имах вече такъв опит в моя клуб. Поканих банда, която свири не лошо, свири само авторска музика. Нямаха достатъчно репертоар за цялата вечер, така че щяхме да свирим и ние с моята банда. Ние свирим кавъри + 3-4 авторски песни. Имаме повече, но не ги свирим. И да ви кажа на третата песен на момчетата, клиентите взеха да ме дърпат и да ме питат - абе кога ще свършват тея, я се качвайте вие да посвирите. А на мен лично пичовете ми харесаха - не свирят лошо, а и музиката им много ми хареса - за това ги поканих.

А иначе за еднотипните кавъри е вярно. Кавърите трябва да са различни и да пасват на основния стил на бандата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 85
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Един още по интересен феномен в България в клубовете няма кой да те напсува само собствениците и персонала се мотаят в тях и чакат бандите да си доведът приятелите та да им отрежат главите голям бизнес пък и групите просто си правят голяма реклама че свирят "никъде и пред никой"

 

(А продуценти и менъджери не са влизали там никога)

 

Не кавъри да свирят групите а кавъри на челна стойка си се тая в тия дупки само си губят времето и парите за тоя дето клати гората

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А какво би предложил ти ми е любопитно? Може би всички групи директно да почнат да свирят в Зимния дворец или по стадионите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^

1. Да не се говорят глупости;

2. Да се подписват договори с права и задължения на 2-те страни; *

3. Барманите да работят на отворена бира и тогава аз да се пазаря на вход;

4. Да се мисли за музиканщината като квалифициран (и то високо) труд;

5. И барове, и групи да си оправят взаимоотношенията с държавата и НАП;

6. Да се влагат средствата, които изисква едно свирене и да не се минава за по тънко с процесор и бас в пулта;

7. Като не ти отърват условията да свириш - да не го правиш на всяка цена**;

8. Т.н. групи да се поинтересуват от законите у нас, за да могат лекинко да започнат да се приближава до модела открит през 30-те години на миналия век, по-известен към днешна дата като Шоубизнес.

9. Като няма мениджър (продуцент, инвеститор), заеми се сам. Това е изключително важана част;***

10. като искаш да се кефиш играй го филантроп и орагнизирай сам безплатни мероприятия (сега е модерно ивенти да им викаме).

 

* Не става бармана(често се застъпва с шеф, тартор, коли-бесач на персонала) да каже "ама има още хора" Отговора би требвало да бъде: " Ми имаш си грамофонист (касетофонист, мп3ойнист и т.н.) на заплата. Обърни се към него с тоя проблем. По моя договор аз си изпълних условията!"

 

** Рекламаирай се, за да те познават, а не както е в момента, "ще свирим тогава, за чест и за слава" - е да ама славата идва с парите.

 

*** Трудно и бавно, времеемко и т.н., но е много важо някой да се замисл и за тези неща, но НЕ И БЕЗПЛАТНО и после да няма приказки от типа "- е да ама аз съм ебаси и китариста що тоя тъпак дето не може да свири (басист, вокал, втора китара) иска повече от мен". Ми това причината за неговите стотинки отгоре, който не го осъзнава - директно да се ебава.

 

 

Скромничко само 10-на преложенийца, а има още 1000. Не са задължителни ама е добре да се помисли и после да се дрънка, защото според НАП и Р България 90% от музициращите из БГ са криминални престъпници. Просто глабата е една за това дали укриваш 2 000 000 BGN или 5BGN. И основното което искам да кажа е популярната реплика от "Маргарит и Маргарита":

" - За да получиш, трябва да дадеш" - сцената с връзките, там по-дъртите се сещат.

Естествено у нас един се опитва да бъде почтен за сметка на целокупния БГ тарикат и така пак не става.

Редактирано от RockoBG
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аве друзя,

в държава с първичен див капитализъм, където единствения доходосен бизнес е тоя с заменки на земи, точене на ДДС, укриване на приходи, щото то за всичко си има нещо като данък, плосък, изпъкнал, вдлъбнат и каквито там се сетите.

Проблемът никога не е в бармана, музиканта или публиката. Проблемът е в книжно-текстилните късчета и това къде се наливат и изливат те.

Не е тайна за никого, че една голяма част от паричния потенциал на страната е в София. С тенденция това да продължи да се засилва.

Когато парите текат в един поток, трябват намеси за да започнат те да текат и в разклонение.

А това се прави с държавническите лостове. А зад всеки проблем, стои човек. Нали така :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

вината, както съм казва и в други мои постове по темите в муз биз, е изцяло на самите групи и на мениджърите на клубове. защото така научават заблудените зрители и пубиката си- да не оценява авторската музика. и да свириш кавъри пак не можеш да им угодиш.

 

проблема е, че случйната публика, която отива да зяпа банди на клуб в по-голямата си част са 'мизикално грамотни' и знаят целия репертоар на пърпъл, рейнбоу. задължително знаят и sweet child o'mine на gnr.

 

призовавам за сетен път. нека да почне да се прави разлика в клубове и клубове.

вече съществуват клубове за авторска музика, където не се свирят кавъри.

който иска да си свири кавърчета, има - бекстейж, фенс, маската и останалите провинциални аналози.

 

аз съм ходил на инспекция и съм гледал огромен брой групи в почти всички клубове в бегето и то не само по веднъж, и мога спокойно да ги оценя и сравня, кой какво предлага и като клубове и като банди.

 

изцяло съм против практиката да се свирят кавъри и не желая да бачкам с такива банди под никакъв предлог.... както и с такива клубове. не трябва да се правят компромиси.

 

ако искате да си свирете кавърчета има къде по тарикатски идейки - ходи се на вила някъде. събирате се приятели и приятелите на приятелите на приятели. носите си апаратурата и си се представяте, пред който е дошъл. носите си пиене и си изкарвате една незабравима вечер. така всички с доволни, и бандата, че е репетирала пред повече от колкото може евентуално да додат в клуба. гостите, че е нямало охрана и бармани и тн. позитивите са много.

абе трябва да се мисли и да има креативност. кой век сме, кви са тези пост мутренски традиции?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не се сещам за нито една българска група, която да заслужава повече от това, което е постигнала. Изводът се налага сам.

 

Дано великата тема да не е представителна извадка, защото ако това са хората, които чакаме да развият сцената..............

 

Би трябвало моментално да игнорираме групите с претенции.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

вече съществуват клубове за авторска музика, където не се свирят кавъри.

Кои са бе, баце, да ни светнеш, че лично аз не знам за такива?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се за пореден път, че възниква дискусия, а от такава дискусия освен всичко друго все ще има някакви положителни резултати. За пореден път го казвам, аз съм и от двете страни на бариерата, за това най-много ми се иска да има резултат, при това позитивен и за двете страни. Сега - реално погледнато като групар не се впрягам много, защото като цяло бих искал просто да свиря и да се забавлявам заедно с публиката. Ако мога да изкарам някакви пари - добре, ако не мога - здраве да е. Колкото мога - толкова. Не че гиъра ми не е вече около 4000-5000 лева - пет китари, два усилвателя и още един куп камиончета. Но каквото и да говорим, ужасно ми е неприятно да каня групи, а като не дойдат хората да ги слушат да се чудя от къде да извадя пари, за да им платя хонорара.

Разберете - при всички положения и групите трябва да понесат някаква отговорност. Аз никога не съм мрънкал, когато съм свирел с бандата си някъде из Българията, след като съм се разбрал да свиря на вход и в клуба са дошли 50 човека примерно и при 3 лева вход са се събрали 150 лева. Колкото - толкова. Неприятно ми е било например, че преди около 8-9 години отидохме в Маската, клуба се напълни, колкото можем свирихме, изгасна тока за половин час, взехме една акустичка, която си носехме и свирихме през цялото това време на средата на дансинга. Хората се събраха около нас и пяха с нас. Беше изключително приятен купон. След това, като дойде тока си довършихме свиренето. И накрая при пълен клуб за награда взехме 80 лева. Защото трябвало там да се дадат 50 лева на DJ-я, 50 лева на незнам кой си, 30 лева за телефон??? Това пък въобще не го разбрах защо. Но тогавашния собственик на клуба така ми каза. И в крайна сметка се оказа, че всъщност на половината хора не им бил взет вход, щото били дошли рано. Ето от такива неща ми е ставало винаги болно. И тогавашния управител или собственик на Маската каза - абе то май трябва да поканя и рок групи. И аз му казах - имаш ми телефона, обади се. Явно обаче човека е имал памет като маймуните - сигурно след 3 минути забрави на кого е тоя телефон. Но нека се опитаме да направим заедно нещо, за да съживим сцената в БГ. За мен е много важно например всяка една група, поне да си има собствен плакат. И не да ми го прати по мейла, а аз да го разпечатвам за 40-50 лева. Щото някак си и това ми е финансово ужасно неудобно. Ако се разберем за участие - изпратете ми поне 30 плаката, при това поне 2 седмици по-рано. Така мисля че би било най-коректно. Аз ще намеря кой да ги разлепи. Но ако сте пичове, ще черпите младежите, които са ви разлепили плакатите по една бира поне. Защото живеем вече в капитализма, а там всичко се плаща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

на третата песен на момчетата, клиентите взеха да ме дърпат и да ме питат - абе кога ще свършват тея, я се качвайте вие да посвирите

 

T'ва, да ти кажа, ми говори повече лошо за клиентите, отколко за свирците. :cheers2:

Макар че както авторските, така и кавърите, могат да бъдат кадърни и некадърни; хитови и трудносмилаеми и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пешо, прав си батка за клиентите, ама това са те и трябва да се съобразявам и с тях. А да ти кажа трудно е да ги превъзпиташ. Макар че не е невъзможно де. Иначе съм убеден, че винаги ще има поне 20-30%, които ще се заслушат и ще харесат някоя такава банда, която свири авторска музика. Ама хората искат да се забавляват - трябва да им дам някакво забавление, за да мога да вържа гащите. Иначе просто затварям клуба, а хората за пореден път ще кажат, че българите сме тъпанари, че нищо не става от нас, че няма сцена и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да де, ясно, то критиката ми не е насочена ни най-малко към теб. Клуба ти си е екстра. :cheers2:

Но малко или много ще трябва да се почне по някакъв начин това превъзпитание на публиката или поне на подрастващата част от нея.

Групите са всякакви - някои разчитат само на кавъри, други само на авторски, трети предимно авторски, но с няколко кавъра за отскок, четвърти са 50:50 и т.н. - сцена (и публика) би трябвало да има за всички....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

според моите лични наблюдения публиката се възпитава. поблема е в промотърите- клубове. с изключение на пловдивските клубове и 2 софийски, никой собственик не си мърда пръста да направи малко плакати флаери.

всичко останало е оправдания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, тъй де, ама нали трябва да се извадят едни пари за тези плакати. Аз съм го планирал това, ама реално погледнато придобих собствеността върху фирмата и респективно клуба миналия месец. И ги придобих с толкова пасиви, че сигурно до есента ще трябва да само да набутвам пари. НО, аз също искам да печеля, а не само да набутвам. За това - нека всички групи си направят плакати, да ми ги изпращат, а не да ми пратят една картинка на мейла, пък бате Славчо нали е благотворително дружество - ще хвърля всяка седмица по 50-60 лева допълнително за благото на българските групи. А за другите си разходи не искам да говоря. Във всички тези теми се опитвам малко да разбуня духовете и групите да разберат, че не може само да ми идват на гости и да очакват, че феновете ще си потрошат краката да идват на концерта им. За справка - от 97 свиря по клубове и ми се е случвало цялата банда да свирим по за 30-40 лева на вечер. При това не веднъж. А ми се е случвало да свирим и пред 500 човека в Арт клуба в Свищов. При това за 100 лева цялата банда. От тях 50-60 отиваха за бензин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.