Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Основното нещо, което много от БГ бандите забравяте, че е много дълъг пътя към върха. И още, че за да получиш нещо първо трябва да дадеш. Почти всички велики банди, са свирили години наред само за да си платят разходите.

А има и един още един момент - много от БГ бандите правят авторска музика с много съмнително качество, но се мислят за супер звезди.

Истината е някъде там - по средата. Трябва да се свирят кавъри - за справка - почти всички големи банди са започнали с това. А едновременно с това, трябва да се свирят и популяризират и авторските песни. Много малко вероятно е, да излезете да свирите само авторска музика, която публиката чува за пръв път и да направите някакво впечатление. Имах вече такъв опит в моя клуб. Поканих банда, която свири не лошо, свири само авторска музика. Нямаха достатъчно репертоар за цялата вечер, така че щяхме да свирим и ние с моята банда. Ние свирим кавъри + 3-4 авторски песни. Имаме повече, но не ги свирим. И да ви кажа на третата песен на момчетата, клиентите взеха да ме дърпат и да ме питат - абе кога ще свършват тея, я се качвайте вие да посвирите. А на мен лично пичовете ми харесаха - не свирят лошо, а и музиката им много ми хареса - за това ги поканих.

А иначе за еднотипните кавъри е вярно. Кавърите трябва да са различни и да пасват на основния стил на бандата.

• Отговори 85
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Един още по интересен феномен в България в клубовете няма кой да те напсува само собствениците и персонала се мотаят в тях и чакат бандите да си доведът приятелите та да им отрежат главите голям бизнес пък и групите просто си правят голяма реклама че свирят "никъде и пред никой"

(А продуценти и менъджери не са влизали там никога)

Не кавъри да свирят групите а кавъри на челна стойка си се тая в тия дупки само си губят времето и парите за тоя дето клати гората

Отговорено

А какво би предложил ти ми е любопитно? Може би всички групи директно да почнат да свирят в Зимния дворец или по стадионите?

Отговорено (Редактирано)

^

1. Да не се говорят глупости;

2. Да се подписват договори с права и задължения на 2-те страни; *

3. Барманите да работят на отворена бира и тогава аз да се пазаря на вход;

4. Да се мисли за музиканщината като квалифициран (и то високо) труд;

5. И барове, и групи да си оправят взаимоотношенията с държавата и НАП;

6. Да се влагат средствата, които изисква едно свирене и да не се минава за по тънко с процесор и бас в пулта;

7. Като не ти отърват условията да свириш - да не го правиш на всяка цена**;

8. Т.н. групи да се поинтересуват от законите у нас, за да могат лекинко да започнат да се приближава до модела открит през 30-те години на миналия век, по-известен към днешна дата като Шоубизнес.

9. Като няма мениджър (продуцент, инвеститор), заеми се сам. Това е изключително важана част;***

10. като искаш да се кефиш играй го филантроп и орагнизирай сам безплатни мероприятия (сега е модерно ивенти да им викаме).

* Не става бармана(често се застъпва с шеф, тартор, коли-бесач на персонала) да каже "ама има още хора" Отговора би требвало да бъде: " Ми имаш си грамофонист (касетофонист, мп3ойнист и т.н.) на заплата. Обърни се към него с тоя проблем. По моя договор аз си изпълних условията!"

** Рекламаирай се, за да те познават, а не както е в момента, "ще свирим тогава, за чест и за слава" - е да ама славата идва с парите.

*** Трудно и бавно, времеемко и т.н., но е много важо някой да се замисл и за тези неща, но НЕ И БЕЗПЛАТНО и после да няма приказки от типа "- е да ама аз съм ебаси и китариста що тоя тъпак дето не може да свири (басист, вокал, втора китара) иска повече от мен". Ми това причината за неговите стотинки отгоре, който не го осъзнава - директно да се ебава.

Скромничко само 10-на преложенийца, а има още 1000. Не са задължителни ама е добре да се помисли и после да се дрънка, защото според НАП и Р България 90% от музициращите из БГ са криминални престъпници. Просто глабата е една за това дали укриваш 2 000 000 BGN или 5BGN. И основното което искам да кажа е популярната реплика от "Маргарит и Маргарита":

" - За да получиш, трябва да дадеш" - сцената с връзките, там по-дъртите се сещат.

Естествено у нас един се опитва да бъде почтен за сметка на целокупния БГ тарикат и така пак не става.

Редактирано от RockoBG
Отговорено

Аве друзя,

в държава с първичен див капитализъм, където единствения доходосен бизнес е тоя с заменки на земи, точене на ДДС, укриване на приходи, щото то за всичко си има нещо като данък, плосък, изпъкнал, вдлъбнат и каквито там се сетите.

Проблемът никога не е в бармана, музиканта или публиката. Проблемът е в книжно-текстилните късчета и това къде се наливат и изливат те.

Не е тайна за никого, че една голяма част от паричния потенциал на страната е в София. С тенденция това да продължи да се засилва.

Когато парите текат в един поток, трябват намеси за да започнат те да текат и в разклонение.

А това се прави с държавническите лостове. А зад всеки проблем, стои човек. Нали така :girl_cray2:

Отговорено

вината, както съм казва и в други мои постове по темите в муз биз, е изцяло на самите групи и на мениджърите на клубове. защото така научават заблудените зрители и пубиката си- да не оценява авторската музика. и да свириш кавъри пак не можеш да им угодиш.

проблема е, че случйната публика, която отива да зяпа банди на клуб в по-голямата си част са 'мизикално грамотни' и знаят целия репертоар на пърпъл, рейнбоу. задължително знаят и sweet child o'mine на gnr.

призовавам за сетен път. нека да почне да се прави разлика в клубове и клубове.

вече съществуват клубове за авторска музика, където не се свирят кавъри.

който иска да си свири кавърчета, има - бекстейж, фенс, маската и останалите провинциални аналози.

аз съм ходил на инспекция и съм гледал огромен брой групи в почти всички клубове в бегето и то не само по веднъж, и мога спокойно да ги оценя и сравня, кой какво предлага и като клубове и като банди.

изцяло съм против практиката да се свирят кавъри и не желая да бачкам с такива банди под никакъв предлог.... както и с такива клубове. не трябва да се правят компромиси.

ако искате да си свирете кавърчета има къде по тарикатски идейки - ходи се на вила някъде. събирате се приятели и приятелите на приятелите на приятели. носите си апаратурата и си се представяте, пред който е дошъл. носите си пиене и си изкарвате една незабравима вечер. така всички с доволни, и бандата, че е репетирала пред повече от колкото може евентуално да додат в клуба. гостите, че е нямало охрана и бармани и тн. позитивите са много.

абе трябва да се мисли и да има креативност. кой век сме, кви са тези пост мутренски традиции?

Отговорено

Аз не се сещам за нито една българска група, която да заслужава повече от това, което е постигнала. Изводът се налага сам.

Дано великата тема да не е представителна извадка, защото ако това са хората, които чакаме да развият сцената..............

Би трябвало моментално да игнорираме групите с претенции.

Отговорено

Радвам се за пореден път, че възниква дискусия, а от такава дискусия освен всичко друго все ще има някакви положителни резултати. За пореден път го казвам, аз съм и от двете страни на бариерата, за това най-много ми се иска да има резултат, при това позитивен и за двете страни. Сега - реално погледнато като групар не се впрягам много, защото като цяло бих искал просто да свиря и да се забавлявам заедно с публиката. Ако мога да изкарам някакви пари - добре, ако не мога - здраве да е. Колкото мога - толкова. Не че гиъра ми не е вече около 4000-5000 лева - пет китари, два усилвателя и още един куп камиончета. Но каквото и да говорим, ужасно ми е неприятно да каня групи, а като не дойдат хората да ги слушат да се чудя от къде да извадя пари, за да им платя хонорара.

Разберете - при всички положения и групите трябва да понесат някаква отговорност. Аз никога не съм мрънкал, когато съм свирел с бандата си някъде из Българията, след като съм се разбрал да свиря на вход и в клуба са дошли 50 човека примерно и при 3 лева вход са се събрали 150 лева. Колкото - толкова. Неприятно ми е било например, че преди около 8-9 години отидохме в Маската, клуба се напълни, колкото можем свирихме, изгасна тока за половин час, взехме една акустичка, която си носехме и свирихме през цялото това време на средата на дансинга. Хората се събраха около нас и пяха с нас. Беше изключително приятен купон. След това, като дойде тока си довършихме свиренето. И накрая при пълен клуб за награда взехме 80 лева. Защото трябвало там да се дадат 50 лева на DJ-я, 50 лева на незнам кой си, 30 лева за телефон??? Това пък въобще не го разбрах защо. Но тогавашния собственик на клуба така ми каза. И в крайна сметка се оказа, че всъщност на половината хора не им бил взет вход, щото били дошли рано. Ето от такива неща ми е ставало винаги болно. И тогавашния управител или собственик на Маската каза - абе то май трябва да поканя и рок групи. И аз му казах - имаш ми телефона, обади се. Явно обаче човека е имал памет като маймуните - сигурно след 3 минути забрави на кого е тоя телефон. Но нека се опитаме да направим заедно нещо, за да съживим сцената в БГ. За мен е много важно например всяка една група, поне да си има собствен плакат. И не да ми го прати по мейла, а аз да го разпечатвам за 40-50 лева. Щото някак си и това ми е финансово ужасно неудобно. Ако се разберем за участие - изпратете ми поне 30 плаката, при това поне 2 седмици по-рано. Така мисля че би било най-коректно. Аз ще намеря кой да ги разлепи. Но ако сте пичове, ще черпите младежите, които са ви разлепили плакатите по една бира поне. Защото живеем вече в капитализма, а там всичко се плаща.

Отговорено
на третата песен на момчетата, клиентите взеха да ме дърпат и да ме питат - абе кога ще свършват тея, я се качвайте вие да посвирите

T'ва, да ти кажа, ми говори повече лошо за клиентите, отколко за свирците. :cheers2:

Макар че както авторските, така и кавърите, могат да бъдат кадърни и некадърни; хитови и трудносмилаеми и т.н.

Отговорено

Пешо, прав си батка за клиентите, ама това са те и трябва да се съобразявам и с тях. А да ти кажа трудно е да ги превъзпиташ. Макар че не е невъзможно де. Иначе съм убеден, че винаги ще има поне 20-30%, които ще се заслушат и ще харесат някоя такава банда, която свири авторска музика. Ама хората искат да се забавляват - трябва да им дам някакво забавление, за да мога да вържа гащите. Иначе просто затварям клуба, а хората за пореден път ще кажат, че българите сме тъпанари, че нищо не става от нас, че няма сцена и т.н.

Отговорено

Да де, ясно, то критиката ми не е насочена ни най-малко към теб. Клуба ти си е екстра. :cheers2:

Но малко или много ще трябва да се почне по някакъв начин това превъзпитание на публиката или поне на подрастващата част от нея.

Групите са всякакви - някои разчитат само на кавъри, други само на авторски, трети предимно авторски, но с няколко кавъра за отскок, четвърти са 50:50 и т.н. - сцена (и публика) би трябвало да има за всички....

Отговорено

според моите лични наблюдения публиката се възпитава. поблема е в промотърите- клубове. с изключение на пловдивските клубове и 2 софийски, никой собственик не си мърда пръста да направи малко плакати флаери.

всичко останало е оправдания.

Отговорено

Е, тъй де, ама нали трябва да се извадят едни пари за тези плакати. Аз съм го планирал това, ама реално погледнато придобих собствеността върху фирмата и респективно клуба миналия месец. И ги придобих с толкова пасиви, че сигурно до есента ще трябва да само да набутвам пари. НО, аз също искам да печеля, а не само да набутвам. За това - нека всички групи си направят плакати, да ми ги изпращат, а не да ми пратят една картинка на мейла, пък бате Славчо нали е благотворително дружество - ще хвърля всяка седмица по 50-60 лева допълнително за благото на българските групи. А за другите си разходи не искам да говоря. Във всички тези теми се опитвам малко да разбуня духовете и групите да разберат, че не може само да ми идват на гости и да очакват, че феновете ще си потрошат краката да идват на концерта им. За справка - от 97 свиря по клубове и ми се е случвало цялата банда да свирим по за 30-40 лева на вечер. При това не веднъж. А ми се е случвало да свирим и пред 500 човека в Арт клуба в Свищов. При това за 100 лева цялата банда. От тях 50-60 отиваха за бензин.