Jump to content
Българският форум за музиканти

Nut за китара.


Slide

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Привет!

 

Искам да обсъдим и да споделим малко информация относно нътовете за китари (електрически) и тяхното влияние спрямо звука.

 

Основните материали, от които са направени и са достъпни на пазара, са: пластмаса, месинг, кост (превеждайки го буквално от bone) и материали на графитна основа.

 

Последните са препоръчителни, когато интензивно се използва вибрато система (тремоло), като някои са "self-lubricant", което винаги ме е карало да мисля, че се изронват и изностват по-лесно, но сигурно не е така.

 

Пластмасовите са най-достъпни и най-масови, така като гледам.

 

Тези от кост са хвалени с много добри звукови качества.

 

Същото важи и за тези от месинг.

 

Първо, аз съм малко скептичен по отношение на тва, че оказват някакво голямо влияние върху звука. Самата площ, която контактува със струните просто е малка, но влияние има.

 

Тъй като имам достъп до фреза и струг, а и известни (не особено големи) понятия как се работи с машините, мислех да се позабавлявам и да убия малко време.

 

Височината на нъта е едно на ръка (както и това колко дълбоки ще бъдат каналите на струните). При по-високо положение предполагам, че просто екшъна става по-висок и сетъпа на китарата е по-сложен. Разлика в разстройването не знам дали ще има, въпреки, че ъгъла, през който струните се пречуват при някои китари, се променя.

Ако е по-нисък нъта пък (или каналите му са по-дълбоки), още на първа позиция струните ще опират в прагчето... Работата е ясна.

 

Интересува ме обаче идеята за нът без канали. До колкото си спомням, Страта на Ингви е точно така. Май даже беше месингов. (Говоря по спомени.)

Има ли някакви плюсове и съответни минуси, ако струните нямат канал, през който да минават? Отделно от това, дали самия нът ще бъде с по-заоблена горна страна (по-малка площ на контактуване със струните) и съответно плосък такъв? (Самата дъга/радиус на грифа, приемаме, че е запазена.) Реално погледнато, нът с формата на позиция (прагче), със стандартните за даден нът размери. (Дължина, ширина, дебелина.)

Мен лично ми е интересна и идеята за нът от бронз, но идея нямам какви звукови свойства и качества има той.

 

Поздрави!

 

ЕДИТ: Май, като се замисля, е по-добре темата да я бях пуснал в "Изработка и ремонт". Ако някой реши - да я премести.

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет,

доста мнения има по въпроса и според мен все са субективни имайки предвид, че мненията, които съм чувал и чел са все от различни производители на музикални инструменти. Единият казва - абаноса е най-добрият материал за магаре (нът), втори предпочита Bone, трети казва и пласмасовите са много-добри, четвърти метални, като в същото време става въпрос за доста различни един от друг инструменти.

Според мен металните са с предимство защото веднъж поставени, както трябва, са фактически вечни. Няма износване както и да ръчка тремолото, а и не поглъща вибрацията от струната. За сметка на това пък сетъпа е труден ако се сменя размера на струната ще трябва пилене на каналите (ако каналите са направени точно за даден размер струни).

Що се отнася до това дали материала на нъта разбърква тона по някакъв начин- би трябвало да оказва влияние. Все пак зависи как ще е монтиран, на какъв инструмент и т. н. Аз лично на мои инструменти съм правил от месинг, абанос и неръждавейка (баса "Earthquake" е с неръждаем нът). Не мога да кажа дали неръждавейката дава някаква форма на "по-добър" тон, защото не съм пробвал същият инструмент с друг нът, но определно този бас звучи по-различно и на мен ми харесва.

Щом имаш възмост да си направиш нътове, съответно имаш възможност да ескпериментираш. Сам можеш да си направиш експеримент,тъкмо ще споделиш впечатления :offtopic-001:

 

 

К. Димитров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси много!

 

Ами то наистина не мога да очаквам кои знае какви отговори. И в нета не е пълно с информация. Да взема наистина да си някой и друг експеримент.

 

Иначе, сега обърнах внимание на "Earthquake". На снимките на главата се вижда наистина, че материала е метал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.