Jump to content
Българският форум за музиканти

Bass Amplification?!


METALRLZ

Recommended Posts

Здравейте, хора (по-точно басисти)!

От известно време свиря на баса сериозно :punk_guitar: и вече се замислям за сериозна техника (иначе казано - за концерти). Имам си група, свирим метъл и естествено с 15W усилвателче нещо не се получава с баса... А един басист, както всички знаем, трябва да се чува и освен това да се чувства. Поради тази причина а също и заради факта, че ще почваме и концерти да правим, искам малко повече сила. Под концерти имам предвид зала до 500 души, бюджета е неопределен, но се пак до към 1300 лв мисля, че ще трябва се поберем. Направих собствено разследване, което не остана с голям резултат :greenangel: ... Приемам всякакви предложения, включително и комбинация между head и cabinet...

 

Мерси предварително,

Крис

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Абе хора я просветете и мен на тая тема... Свиря от някво време, но нещо сегашната ми конфигурация не ме устройва :D ... На скоро си взех нов бас (Ibanez K5), обаче никак не ме кефи звука на тоя Fender Rumble 100 дето го имам у нас, та се замислих за нещо по сериозно...По идея свиря technical death/deatcore и се чудя кво би било най подходящо...Дайте ми съвет кво озвучение мога да конфигурирам за около 800-1000лв????

Благодаря предварително:)

Редактирано от Freak_666
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да бе, наистина... и аз свиря от няколко години, естествено на приливи и отливи... но преди няколко дена с едни приятели правихме кнцертче в един клуб и тогава осъзнах колко малко разбирам от техника и амплификейшън, нали. имам един скуайър прост, нямам кубе. след тази изява обаче съм твърдо решен да се "оборудвам" както си трябва. само че има ли някаква схема за определяне например "това кубе става/не става".. ако знаете някакви полезни връзки (линкове) дайте да се обогатим малко. иначе ужасно много ми харесва да свиря. по едно време бях позадобрял, четях ноти, свирих в един джуниър джаз бенд ;) и по концертчета съм ходил, но никога не съм си давал сметка че трябва да разбираш поне малко от техника и качество на звука... сега тук ще се оглеждам за някое кубенце, това - онова, но все пак искам да съм подготвен малко или много...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което аз ти препоръчвам е да тръгнеш по магазините и да гледаш кубета с 15 инчови говорители или с 2 по 10 инча зависи какъв звук искаш.Казвам ти кубе, защото поне за мен, за клубни участия и гигове пред няколко стотин човека вършат идеална работа!Аз лично имам Ампег по магазините освен Ампег има и Фендър, SWR, Laney, Crate...може би и още марки зимаш си баса с теб и тръгваш да обикаляш и да пробваш.Независимо от марката харесаш ли си кубе, което според теб звучи добре и е на добри пари го взимаш и започваш да му се кефиш, да свириш, да си носиш по участия и да експериментираш със звука!Това е цялата философия до 1000 лв. ще си намериш доста добро поне според мен!А и не на последно място във форума тук изкачат яки оферти!Така, че се оглеждайте!

Редактирано от Brandon_Lee
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A някой има ли мнение за тези кубета- http://www.activemusician.com/item--UR.N15 защото в момента са в Фактор на промоция иначе са към 700лвл по-скъпи от Берингер, Стагг но все пак никъде не съм чел мнения за тях така че ако някой каже нещо ще съм благодарен...

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип Еден Немезис има варианти за комбо и за отделна глава и кабинет.Свирил съм в глава немезис с кабинет с 4 х 10 инча говорители пак на Еден немезис серията и да си призная не ми хареса!Поне според мен е доста скопен от към честоти!Високите ги усилвам до край и разликата е минимална само средите и баса се усещат повече!Нито един от ефектите не беше добър - компресор, енхенсър и мисля че имаше и драйв!Фендер Ръмбъл 15 инчовото ми хареса много повече!Също има и на добри пари Ампег с 15 инча говорител, SWR но тях не съм ги пробвал!Предпочитам фендер и ампег пред еден!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе с Еден свири Викта, как тей няма да е яко??? :)

 

Щом имате толкова пари... мисля че ще намерите доста готини неща. Идеята на Brandon_Lee е добра - с твоя си бас тръгваш, тестваш и така... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи какъв Еден.Немезис е най-достъпната серия.Има Едени, които съм сигурен, че си заслужават хилядите левове, но аз лично немезис не бих си купил.А главата е усилвателя, кабинета е бокса с говорителите а пикъп е адаптер за китара, бас и тн.устройство за улавяне на вибрацията на струната и дървото и усилването му до усилвателя или поне нещо такова.А колко струва еден комбото?

Редактирано от Brandon_Lee
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами става дума за този който беше на линка- http://www.activemusician.com/item--UR.N15 има още един н12 които обаче е с 12-ка говорител и един с 2 десятки говорители.Ама май с 15-ката би трябвало да е най-добре.

 

какво наричаш глава и кабинет? отделен усилвател и колона? а комбо означава 2 в 1 - кубе?! и пак - какво значи "pickup"?

Да отделен усилвател+колона е имал предвид.Комбото е 2 в 1 както си предположил а pickup ако се не лъжа са адаптерите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе хора я просветете и мен на тая тема... Свиря от някво време, но нещо сегашната ми конфигурация не ме устройва :) ... На скоро си взех нов бас (Ibanez K5), обаче никак не ме кефи звука на тоя Fender Rumble 100 дето го имам у нас, та се замислих за нещо по сериозно...По идея свиря technical death/deatcore и се чудя кво би било най подходящо...Дайте ми съвет кво озвучение мога да конфигурирам за около 800-1000лв????

Благодаря предварително:Piano:

 

 

Колега Freak_666, сигурен ли си, че си настроил Ръмбъл-а като хората? Хммм... И аз имам абсолютно същия (2х10) и съм много доволен от него. За озвучаване в кръчми до 200-300 квадрата е идеален - има си филтър за активна/пасивна електроника, отделно суич за бууст на средите (за фънкарите), еквалайзер с бас, ниски и отделно високи среди, и требъл + изход за пулт и разни други копчелъци дето не ги ползвам и не са ми известни. И аз съм с Ibanez и знам за кво става въпрос. Чудно ми е, че не те кефи...

Като го вземах се колебаех между него и един SWR, пак 100 вата изходяща, но оня беше 1х15. Просто Ръмбъл-а звукна 100 пъти по-готино и не му се чудих много-много.

Иначе относно говорителите в ю-туба някъде срещнах коментар, че 2х10 било по-добре от 1х15 щото измествали повече въздух :hysterical: Не знам ала - бала ли е, не е ли...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.