Evtim Djerekarov Публикувано Октомври 17, 2005 Публикувано Октомври 17, 2005 Идеята е следната. Имате прозрачна хартия(фотолента), проявена така, че от едната страна е тъмна, и плавно става прозрачна в другия край. Тази лента минава през процеп, в който от едната и страна има светодиод, а от другата - фоторезистор. Като натискате педала, лентата се движи нагоре - надолу, и на фоторезистора му става ту по - светло, ту по - тъмно. Има ли някой представа как със промяната на съпротивлението на фоторезистора да управлявам уа - уа - то, че мен доста ме мързи да смятам, а предполагам, че не съм единствения, мислил по въпроса. Цитирай
metalhammer Отговорено Октомври 17, 2005 Отговорено Октомври 17, 2005 Имаше готови схеми по старите книги Цитирай
7thString Отговорено Октомври 17, 2005 Отговорено Октомври 17, 2005 Ами по мое виждане хода на фоторезистора трябва по някакъв начин да се докара до еквивалентен на хода на механичния резистор който е в оригиналната схема- примерно 0-500К линейно... Мен друго ми се върти в главата- представи си варианта фотоплаката да не преминава плавно от един светло към тъмно, а например светло->тъмно->светло Така получаваш интересни комбинации за входа на педала Или можеш да сложиш няколко варианта които да менкаш с копче... абе сякакви щуротии Цитирай
metalhammer Отговорено Октомври 17, 2005 Отговорено Октомври 17, 2005 Ами по мое виждане хода на фоторезистора трябва по някакъв начин да се докара до еквивалентен на хода на механичния резистор който е в оригиналната схема- примерно 0-500К линейно... СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ! Цитирай
7thString Отговорено Октомври 17, 2005 Отговорено Октомври 17, 2005 Ами по мое виждане хода на фоторезистора трябва по някакъв начин да се докара до еквивалентен на хода на механичния резистор който е в оригиналната схема- примерно 0-500К линейно... СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ! Защо? Нали в крайна сметка върши една и съща работа- дали ще е фото-, термо-, или някакъв друг резистор, ефекта му е един и същ Цитирай
metalhammer Отговорено Октомври 18, 2005 Отговорено Октомври 18, 2005 Ами по мое виждане хода на фоторезистора трябва по някакъв начин да се докара до еквивалентен на хода на механичния резистор който е в оригиналната схема- примерно 0-500К линейно... СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ! Защо? Нали в крайна сметка върши една и съща работа- дали ще е фото-, термо-, или някакъв друг резистор, ефекта му е един и същ не е задължително да докарва същия диапазон от 0 до 500 к Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 19, 2005 Автор Отговорено Октомври 19, 2005 Е, въпросът беше дали някой може да даде схема.... Цитирай
Nikifena Отговорено Октомври 20, 2005 Отговорено Октомври 20, 2005 на този принцип са почти всички цифрови процесори с педал: дигитеч, корг (за тях със сигурност) Освен с фотоплака (която е по-трудна да се направи) е достатъчно и просто нещо: 1 парче от пласмасата минава на пътя на оптрона, така че постепенно да прекъсва потока на светлина към опто елемента. Когато това се сложи по-близо от оста на въртене на педала то ще се движи в малки граници при голям ход на педала. Така беше в старият ми процесор корг ах1б. За схемно решение май и аз не съм виждал да си призная Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 20, 2005 Автор Отговорено Октомври 20, 2005 Е, явно ще трябва да се смята ! Цитирай
SGEORGE Отговорено Октомври 21, 2005 Отговорено Октомври 21, 2005 Ами аз имам една схемичка ама беше за volume педал.Моят volume педал е на този принцип-с фото резистори-собствена изработка.Само че не мога да кача схемата в нета.Ако някой я иска да пише ЛС и да се разберем някъде да се срещнем. Цитирай
Recommended Posts