Jump to content
Българският форум за музиканти

Упражнения за разгряване


lizardman

Recommended Posts

Хайде в тази тема да споделим упражнения, за които сме открили, че ни разгряват добре. Ако изброим упражнения, които не са всеизвестни, и се въздържаме от офтопик и споделяне кой как и колко загрявал, може и да стане много полезна тема, от която всички китаристи във форума могат да извлекат полза. Защото хубава загрявка е първата стъпка към ползотворната тренировка. :slap:

 

Ето един сайт, в който има някои много хубави упражнения - http://myguitarsolo.com/gym.htm

 

 

Искам само да кажа нещо, което ми е направило впечатление. Виждал съм на места да пише: "Свирете го много бързо, на върха на възможностите си" и т.н. Това е абсолютно нелогично. Със загряването ние целим да постигнем оптимална форма на мускулите на пръстите и ръцете. Може на някого да му се струва странно, но при бързото свирене се използва много по-малко усилие, отколкото при по-бавното. Един атлет започва с разтягане и малко по малко загрява мускулите си. Според мен това е правилният начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

РАзгрявката определено си трябва да я правиш бавничко поне за начало. Като се почувстваш загрял вече може и по-бързо, но да започнеш с върха на възможностите е просто начин да си докараш някоя подла травма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никъде досега не съм срещал по - добро нещо за разгряване от гамите!

Може и арпежи, аз не съм по тях и не ги изполвам особено усилено, някои хора много ги пилят...

Напоследък разгрявам доста добре и с акорди, така че и те не трябва да се забравят, едно по - богато свирене иска добра форма и перфектна точност на лявата ръка. Даже май бях гледал Сатриани и той разправяше, че разгрявал с акорди, и то точно с това същото упражнение, което Джон Петручи показва в Рок Дисциплина - редуване на акорди.

A, ето, намерих го! ЕТО го.

Прави го да изглежда супер лесно...

Обикновено разгрявам първо повече дясната ръка с гами - стакато, после повече лявата - почти изцяло легато. Вече за акордите, няма как да е легато :thumbs_up:

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

e|-------------------------------------------------------------------------|

b|-------------------------------------------------------------------------|

g|-------------------------------------------------------------------------|

d|----------------------------------------------------------------------4---|

a|---------------------4---------3-4-------2-3-4---1-2-3-4---1-2-3-----|

E|--1-2-3-4---1-2-3-------1-2---------1--------------------------------|

 

И прочее до долу...след това обратно. Понеже в началото на грифа е лесно поради голямото разстояние на праговете след това го правя и по-нагоре.

 

Малко е просташко, но не е нужна изтънченост, за да се раздвижат ръцете :thumbs_up:

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На Ръсти Кули упражненията за разгряване са най-добрите, на които съм попадал. Има 2 - едното за легато, другото за пикинг

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мене най ме кефи хроматичното упражнение за загрявка от уроците на john petrucci с него най-често загрявам 4те пръста .първо бавно после колкото може по-бързо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с Vasil Pavlov за гамите, но аз използвам една модификация: свирене на гами възходящо и низходящо в мелодични интервали, напр., започваме от Сол мажор - в терци, /това и баба го може - G, B, A, C, B, D, C, E, D, F#, E, G, F#, A, G.../, после в кварти, /това обикновено баба не го може - G, C, A, D, B, E, C, F#, D, G, E, A, F#, B, G.../, после по същия начин в квинти, сексти, септими и октави. След това нагоре по грифа - G#dur, A dur, etc.

Ако не ни е достатъчно избираме си някой минор или някоя екзотична скала и пак по същият начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Насъбраха се някои много готини упражнения. Това на Сатриани с умалените е трепач. Ето още едно негово:

webgp208satri32nrai.th.gif

 

Ето какво казва той за това упражнение:

 

"This last one has always been strange for me, so I always make sure to do it. Just as a tongue twister helps pronunciation, these exercises improve finger dexterity. Try to stay absolutely relaxed as you do them."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почвам примерно от 3-та струна на 12 с 4-те пръста от кутрето... 12, 11, 10, 9, 4-та струна повтарям, после серията продължава от 11-то и така общо 4 пъти. След това връщам от 4 струна на 9 позиция от показалеца... 9, 10, 11, 12, на 3 струна същото и така общо 4 пъти. И така примерно 10-на мин. Според мен това е добро и за пикинг. Пробвал съм го с метроном, но там издишам след темпо 170

Редактирано от James Hetfield
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично предпочитам да загрявам с някакъв инструментал - някакви сола дори, а ако може да са по-бързи - още по-добре. Доскоро използвах интрото на Always Will Be на HammerFall, сега предпочитам да разгрявам с Master of Puppets на Metallica. Като, разбира се, преди това съм минал през няколко по-бавни песнички, акорди и подобни. Така за около 15-20 минути достигам оптимална температура :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.