Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

така, понеже гледам тук таме постоянно някой пита как става, друг обяснява, трети казва че не е така и ......бъркотия

понеже сега точно такава хава правим тук реших да заснема процеса и да обясня как става.

така. за начало ви трябва помещение което ще изолирате :godbless:

необходимите материали са:

всичките те се продават в складовете за строителни материали

1.гипсокартон: размерите варират, в зависимост от нуждата. дебелината също.

karton.JPG

2.CD профил:

cd.JPG

3. UD профил

ud.JPG

4. окачвачи : служат за закрепване на CD профила към стената

oka4va4.JPG

5. рапиди: служат за закрепванена листите гипсокартон към профилите:

rapidi.JPG

6. Минерална вата. може да използвате тази която се продава в складовете за строителни материали. но задължително се използва на 2 пласта. може да си намерите и такава специална, която е предназначена за звукозаписни студиа, но тя е скъпа

vata.JPG

7. сатен гипс на КНАУФ, с който се шпахловат фугите между листите, ленти с които се покриват фугите, инструменти и много нерви :godbless: пари също няма да е зле да си приготвите :no:

Започва се като се прави скеле от CD и UD профили на стената. на около 7-8 сантиметра от стените по пода и по самите стени се закрепват UD профилите - това става посредством видии.

stena.JPG

stena2.JPG

следващия етап е поставяне на CD профилите през 60 сантиметра. защо 60 ли? защото листите гипсокартон са широки 120 см. и се захващат с рапидите в двата края и по средата.

CD профила се пъха в UD профила с гърба напред. след това се захващат с рапиди

zakrepvane1.JPG

от своя страна CD профила се закрепва към стената е окачвач. закрепването отново става с рапиди

zakrepvane.JPG

готовото скеле изглежда така:

skele.JPG

като отново подчертавам че разстоянието между CD профилите трябва да е 60 см. измерването става от средата на профила - вдлъбнатото каналче

след това се пристъпва към поставяне на ватата. както казахме - 2 слоя. затова сме оставили 7-8 сантиметра че и повече от стената

ватата се реже много лесно с канцеларски ножче, така че става много бързо.

vata1.JPG

след като сме поставили ватата пристъпваме към поставянето на гипсокартона. ако някъде се налага да се реже - това става с канцеларско ножче. срязва се лицевата част и след това с внимателно почукване отзад той се разцепва.

картона се поставя върху скелето, под което е сложена вече ватата с лицевата страна към вас. лицевата страна е тази на която е буквата К. тя обозначава средата на листа. когато се постави се намества така че двата края да съвпадат със средите на ЦД профилите!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zakrepvane3.JPG

когато вече е наместен листа започваме трудоемкото закрепване. става с рапиди през 10-15 см по профилите. в двата края, отготе, отдолу и по средата по буквата К. става с електрическа отверка. натискате силно и хоп! само внимавайте да не пробиете гипсокартона с главата на рапида!!! трябва да влезе на 1 мм навътре. не повече. закрепения лист изглежда така

zakrepvane4.JPG

когати всички листи са закрепени пристъпваме към шпахловането на фугите и на дупките от рапидите. рапидите не бива да стърчат над картона. затова ако е необходимо ги дозавийте на ръка. забърквате гипс от този на КНАУФ и започвате. на фугите между листите се поставят лентите, които се замазват с гипс.

след изсъхването на гипса се шкури с гъба шкурка или с обикновенна шкурка. след това отново се шпахлова ако е необходимо и отново се шкури.

gips.JPG

следва боядисване с латекс, ала бала

абе общо взето това е

ако някой има въпроси да пита :godbless:

да спомена че операцията не е много евтина. но за сметка на това се получава добра шумо и топло изолация

Отговорено
хаха, ще пуснем крякане на патици :godbless:

АКО ИСКА НЯКОЙ ОТ МОДЕРАТОРИТЕ ДА СЛОЖИ ТЕМАТА С пин-ЧЕ :godbless:

Не бе, сериозно :godbless: (в смисъл аз поне не усетих дали се шегуваш)

Пляскането е добър начин да се усети акустичната среда, сериозно.

Отговорено

IvanDTR беше споменал в една от предишните теми, че има минерална вата с различна плътност и че е на блокчета, а тази на снимките изглежда като да е на по-големи разфасовки и май не от най-плътните Някой да има идея къде може да се намери по-плътна вата и колко струва?

Отговорено
IvanDTR беше споменал в една от предишните теми, че има минерална вата с различна плътност и че е на блокчета, а тази на снимките изглежда като да е на по-големи разфасовки и май не от най-плътните Някой да има идея къде може да се намери по-плътна вата и колко струва?

В Бриколаж имаше Рокуул Мултирок или нещо от сорта, на която за съжаление не съм запомнил цената, но беше добра за акустично третиране.

А ето и малко полезна информация относно коефициентите на абсорбция:

http://www.bobgolds.com/AbsorptionCoefficients.htm

Отговорено (Редактирано)

ами значи тази вата която е на снимката е показана на 2 пласта. това е с цел да се осигури по-голяма шумоизолация. тази която е с по-голяма плътност всъшност има около 30 % по-голяма плътност. така че ако сложим 2 ката от тази нормалната - пак става :))))

иначе онази е бая пари. може да ме лъже паметта

Редактирано от stratocaster
Отговорено

иначе на тази си пишеше на опаковката че има шумоизолационни свойства.

10 квадратни метра бяха 37 лв. значи 3,70 на квадрат

ония специалните май бяха 3 пъти по-скъпи

целта тук при нас не беше шумоизолация, просто си правим ремонт в хол-а. вече който е решил може да използва съответната специална вата или нещо друго допълнително. целта ми беше да покажа технологията :)

Отговорено

ако е за студио това е все още 25 % от общата изолация, има и под , таван, третиране на гипскартона с скъпа студийна изолация, после да дойде човек с RTA и микрофон, после калибриране на мониторите и субчето за помещението, пак допълнително третиране за проблемни области и пак RTA и пак калибриране и после сме готови за запис и смесване.

Отговорено

за малко помещение или мазе в блок където да се репетира ми изглежда добре, аз имам в момента нужда от точно това, страт а има ли голям ефект от цялата тази процедура или шумозаглушаването е частично. за стая 400х500х240см колко ли ще излезе като цена ( 4 стени+под и таван, врата 190х120см и едно малко прозорче 45х25см) иначе казано около 81 квадратни метра площ за изолиране .

Отговорено
ако е за студио това е все още 25 % от общата изолация, има и под , таван, третиране на гипскартона с скъпа студийна изолация, после да дойде човек с RTA и микрофон, после калибриране на мониторите и субчето за помещението, пак допълнително третиране за проблемни области и пак RTA и пак калибриране и после сме готови за запис и смесване.

е аз не съм казал че за студиа е предназначено

просто ако на някой му правят проблем съседи ;)

Отговорено
за малко помещение или мазе в блок където да се репетира ми изглежда добре, аз имам в момента нужда от точно това, страт а има ли голям ефект от цялата тази процедура или шумозаглушаването е частично. за стая 400х500х240см колко ли ще излезе като цена ( 4 стени+под и таван, врата 190х120см и едно малко прозорче 45х25см) иначе казано около 81 квадратни метра площ за изолиране .

амиии....доста апрички ще излезне ;)

един лист гипсокартон 120Х250 см е 11 лв.

и не е смао това....другите материали и те струват нещо....