mitkosan Публикувано Март 23, 2009 Публикувано Март 23, 2009 Уважаеми колеги, Много съм "бос" относно навръзването на различна апаратура и затова ще оценя високо вашата помощ касаеща въпроса ми изложен по-долу: Притежавам Корг Тритон Ле 88 (HI синтез). Клавира поостаря морално и бях се замислил да го сменявам с Корг М50 също 88 клавиша. Докато се накумя цената на свирката се вдигна с още 200 евро, а и началната цена не беше въобще ниска. Тогава разцъках за информация "големият брат" М3 и видях, че е почти 2 пъти по-скъп (то си е и ясно защо - високият клас свирки на КОРГ). Направи ми впечатление обаче, че той (М3) се предлага и в RACK вариант, който е точно на цената на М50 88 (М50 се предлага само във вид на синтезатор, не на РАСК). Моля вижте за какво говоря тук: http://www.thomann.de/gb/korg_m3m_workstation.htm Тук започват въпросите ми: - възможно ли е след като имам вече клавиатура (при това перфектна 88 риал хамънд) да закупя РАСК модула и съответно да я вържа към моя Тритон Ле? В смисъл М3 РАСК с всички свирки ли е съвместим? - При положение, че синтезът на М3 вече е EDS, а не HI, като на Тритоните ще е съвместим ли с моята свирка? - Това ще превърне (ъпгрейдне) ли ЛЕ-то до М3? - Как става самото връзване - само по Миди кабел ли? - Как ще се управлява този модул от ЛЕ-то, или по скоро М3 РАСК-а ще управлява ЛЕ-то? - РАК модулите нуждаят ли се от допълнително захранване? - РАК модулите всичко ли притежават от фунциите на синтезатора, ако сравним Корг РАСК М3 съответно с Корг М3? - Възможно ли е да се зареждат звуци (има ли порт за USB или флаш карта) на РАСК-а? - Има ли смисъл от такава покупка изобщо - какво е професионалното Ви мнение по въпроса, как бихте постъпили Вие в моята ситуация. - РАСК-а подържа ли 88 клавишна версия (моля не се смейте, никога не съм виждал такова чудо, а съм попадал на такива семплирани звуци) да не би да е разчетен до 61 клавиша и другите октави просто да са "глухи" (неактивни) ? Предварително благодаря на всички колеги за отговорите. Митко Цитирай
Roevers Отговорено Март 23, 2009 Отговорено Март 23, 2009 Да, свързват се единствено по MIDI и не е нужна друга съвместимост. Не правиш ъпгрейд на Triton-а, просто с неговите клавиши ще свириш на модула. Никаква друга съвместимост не е нужна, т.е. ако наистина мислиш клавира си за остарял, можеш дори да го продадеш и да си вземеш само MIDI клавиатура с клавиши, които ти харесват. -Модулът не управлява синта. -другите октави в никакъв случай няма да бъдат глухи. Не ми става много ясно за колко октави са семплите, но могат да се зареждат звуци отвън, така че това не е сериозен проблем. -собствено захранване - да. - най-добре си изтегли упътването и го разгледай подробно, що се отнася до съвместимост на звуци и такива неща Цитирай
kalinpetkov Отговорено Март 27, 2009 Отговорено Март 27, 2009 В момента се предлага и М3 с клавиатура. - всички свирки са съвместими (ако са на една и съща фирма, ще съвпадат не само програм чрйнджовете, но и банк селект контролите. - типа на синтез на модула няма нищо общо с синтеза на мастър киборда ( може дори да няма тон банка) - това ще превърне Triton Le88 в М3 88 клавиша - връзваш само с един МИДИ кабел (ако ти трябва обратна връзка с два миди кабела) - Le-то ще УПРАВЛЯВА чрез миди контроли и програм чейнджове. - модулите имат самостоятелно захранване - трябва да са същите (има разлика в това, че ако М3 с клавиш има ribbon или някакъв друг хардуерем контролер, рака го няма ) - има смисъл. Много е важно ако СВИРИШ да ти харесва клавиатурата. - рейнджа на семплите е много повече и от 88 клавиша. Броя на тоновете (по миди протокол) е 128 (0-127) Аз го направих това наскоро, но с по-нисък клас синтове. Цитирай
mitkosan Отговорено Март 27, 2009 Автор Отговорено Март 27, 2009 Много Ви благодаря за компетентните отговори. От това което прочетох мога да допълня, че М3 рак няма тачскин дисплей, а се управлява с 4 бутона (най - вероятно ляво-дясно, горе-долу), но пък за половин цена си правя от Ле - М3, което ми изглежда смислено на фона на това да купувам М50 или М3. Ако съм Ви разбрал правилно връзвам Ле (Midi out)-то към М3 (Midi in)- то, пускам (стартирам) и двете, Ле-то не го барам, а сменям всички програми/комби стилове, както и ефектите само от М3 то и работата се получава - звучи като М3. От друга страна колоните трябва вече да са вързани в М3 синт модула? Какво става обаче, ако искам все пак да пусна някоя програма/комби да звучи от Ле-то (има 10тина, които ме кефят много и може би ще ги използвам, ако ги няма в М3 рак-а)? Или пък ако искам да използвам джойстика (такъв на Рак-а няма) - тогава ми трябва двоен миди кабел ли? Поздрави, Митко Цитирай
miro2bg Отговорено Март 27, 2009 Отговорено Март 27, 2009 Тогава усилваш звука на Ле-то и намаляваш на рака, но пробвай да пуснеш звук и от двете, понякога се получават хубави комбинации. Цитирай
Lee Отговорено Март 28, 2009 Отговорено Март 28, 2009 M3 е с touch screen екран,незнам къде прочете,че не е. Моят приятел има модула на М3,затова ти го казвам със сигурност Поздрави и пиши нататъка какви си взел! Цитирай
Recommended Posts