victor4y Публикувано Март 18, 2009 Публикувано Март 18, 2009 Здравейте Може би всички знаете за болките в пръстите с които натискате струните по грифа на китарата ?? да кажете нещо ?? ако може да се нарече Лек или просто след време няма да ме боли :? аз съм новак с китарата Цитирай
pampi Отговорено Март 18, 2009 Отговорено Март 18, 2009 Няма лек, брато. Ще мине с времето. След полвин-една година свирене горе-долу ще спрат да ти се белят и да те болят. Жули яко докат може да траеш и не му мисли : ) Цитирай
Kikata Отговорено Март 18, 2009 Отговорено Март 18, 2009 Ами аз отначало започнах със мазоли после се ожулиха и за 1 годинка станаха "здрави" пръсти. Цитирай
Ignos Отговорено Март 18, 2009 Отговорено Март 18, 2009 Еми напълно нормално е да те боли. И аз бях така в началото (не, че съм много напред сега... ), но много бързо ми станаха мазоли и нямам никакви проблеми вече. Свирене му е майката. Цитирай
checho Отговорено Март 18, 2009 Отговорено Март 18, 2009 абе явно при всеки е различно - след година и половина свирене моите се белят все едно съм змия, но пък за сметка на това спряха да ме болят още на третия месец... Цитирай
Vasil Pavlov Отговорено Март 18, 2009 Отговорено Март 18, 2009 (Редактирано) При мен за около месец изчезна болката. Наскоро пак се появи - почнах много сериозно да свиря, и то на акустичната уестърн, а тя беше с едни 12-ки от магазина, свалих я на Ми Бемол и пак са много твърди. Получиха се много сериозни мазоли и ми заякнаха много пръстите, но мисля да ги сменя все пак с по - тънки. Свири повечко, като гледай постепенно да увеличаваш натоварването, и ще привикнеш. Редактирано Март 18, 2009 от Vasil Pavlov Цитирай
BWC Отговорено Март 18, 2009 Отговорено Март 18, 2009 При мен болката беше първите 3 месеца , и след това изчезна . Ho kогато започнеш и бендове да учиш пак се връща за месец два . Цитирай
sasoh Отговорено Март 18, 2009 Отговорено Март 18, 2009 Тези горе са позабравили колко време им е трябвало да им мине Ако свириш през ден, до месец максимум ще ти поукрепнат пръстите и няма да имаш проблеми. Цитирай
SviStyle Отговорено Март 18, 2009 Отговорено Март 18, 2009 Добре че го нямаше форума, като почвах с китарата, че да пиша за щяло и нещяло. Сега имам едно нещо дето ме боли, ама за това нова тема няма да прая. П.П.Първия път винаги боли(че и кръв може да има)! Цитирай
savov Отговорено Март 18, 2009 Отговорено Март 18, 2009 Наистина лек няма! Всичко е въпрос на време и свикване със натиска на струните. Това, което единствено ми идва на ум е да ти предложа - ако започваш с акустична китара - да сложиш найлонови струни и по този начин да направиш болката от дългото свирене по-малка. Но така или иначе - всичко е въпрос на време! Успех и търпение! Цитирай
Jorko_Beliata Отговорено Март 18, 2009 Отговорено Март 18, 2009 Хората ти казаха, ама айде и аз: - Свирене. И по - тънки струни. В началото пръстите ти ще са като дроб - сърма особено ако свириш дълго и интензивно, в един момент просто като че се втвърдяват върховете. Ако те боли ръката не прекалявай, няма смисъл Цитирай
odisey Отговорено Март 19, 2009 Отговорено Март 19, 2009 А бе да питам и аз в темата. За боленето по върха на пръстите от струните ми е ясно, свиря от няколко години. Напоследък обаче някво друго ми се появява примерно последния месец, два. Понеже почнах доста интензивно да свиря вечер (по 3-4 часа упражнения преди спане), и сутрин като се събудя, до към обяд някъде усещам няква тъпа болка в областта на кокалчетата на лявата ръка. След обяд още си я има, ма доста намалява. Предполагам, че намаляването на болката се дължи на биричката Доста време продължава вече, да не съм си докарал някоя дископатия в лявата ръка? Цитирай
Slacoth Отговорено Март 19, 2009 Отговорено Март 19, 2009 Ако говориш за болка в областа на китката, най-вероятно не ти е правилна постановката. Такава травма се получава най-често при неправилна постановка, съчетана с нисък ремък на китарата. При свирене на "барета" примерно.Казваш, че отскоро свириш по-интензивно и сигурно затова чак сега забелязваш този проблем.Незнам какъв съвет да ти дам обаче.Но като те заболи спри - това не се оправя със свирене а със смяна на постановката. Цитирай
dr3amer Отговорено Март 19, 2009 Отговорено Март 19, 2009 Абе дископатия трудно ( ). Обаче сериозно, и за това е писано тук милиони пъти - ако нещо те боли, докато свириш, значи нещо не правиш правилно. Спри за 2-3 дни с китарата ( и по възможност с други напрежения от типа кликане и писане на компа денонощно) и виж дали ще ти мине. Цитирай
Recommended Posts