Jump to content
Българският форум за музиканти

Какъв говорител да избера за портативен усилвател за китара?


Recommended Posts

Здравейте...

 

Значи правя си аз едно портативно ампче. Но стигнах до известен проблем, не мога да избера говорител :/ Китарните говорители които намирам за някви чудовища от рода на 80 ватов 12 инча... Динакорд нямат говорители въпреки, че са вносители на еминенсе... само в РФ не съм погледнал още, но се чуда, дали ако сложа някакви аудио колони за кола, няма ли да се получи добре? Така и така, ще са някви мънички 8-9 инча, и ще са главно за репетиране на чист въздух....

 

Има ли някви определени типове които ще са добри за китарен усилвател? Или взимам първите говорители които намеря и ги пъхам, а ако пък не ми харесва звука, пробвам с други и така? (да знам, че има много разлики при говорители напревени за китарни ампове, но говоря за други говорители и не мисля, че ще има голямо значение, само sensitivity и омовете трябва да гледам.) А възможно ли е да се сложат говорител + пищялки? Как ще се свържат? Какви се преимуществата (говорим за говорители които не са направени за китарни усилватели)

 

Интересувам се също така, къде мога да намеря говорители специално за китара? Някой магазин в София, където имат по-голям избор?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има 8 инча китарни говорители, разтърси се!

 

Извинявам се за спама, но някой може ли да ми обясни каква е разликата между обикновен широколентов говорител и китарен говорител?Питам, защото и аз съм с идеята да сглобявам нещо компактно и нискобюджетно за у дома.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Извинявам се за спама, но някой може ли да ми обясни каква е разликата между обикновен широколентов говорител и китарен говорител?Питам, защото и аз съм с идеята да сглобявам нещо компактно и нискобюджетно за у дома.

Ами ти разликата наполовина си я казал в самия си пост - единият е широколентов, а другият (китарният) е с ограничена честотна лента - примерно докъм 4000 Hz и с нелинейна амплитудно-честотна характеристика. Китарният говорител съзнателно е направен да подчертава някои честоти и потиска други (най-вече високите) и има голяма роля за формирането на крайния звук. Другата разлика е, че обикновено китарните говорители имат по-здраво окачване на мембраната и възможност за по-голям ход на шпулата, за да поемат пиковете при удар на струна.

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох, истина е че имам малко кубе с акумолатор за свирене сред природата с благоевградкса басиорка 8".Но това си беше пълна загуба на време и пари.Не те съветвам да си купуваш друг говорител, освен китарен.Ще дадеш 50-60лв но ще знаеш че имаш истински говорител с добре спл.Не прави компромис...излиза после по-скъпо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В РФ има Селешън говорители, ако не се лъжа те са им официалният вносител, но определено не са нискобюджетни.

E,Селешън Рокет беше 70 лв 12 "-струва си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако няма да позлваш дисоршън с тва кубе hi-fi говорител би свършил работа,или някакъв средночестотен.Поне на мен ми харесва чиста китара през хай фи колона,особено ако мине през еквалайзер.Преди ползвах един усилвател с 8 инчов благоевградски ВКН и чистия звук си беше не по-зле от повечето малки практис ампове,с дисторшън беше малко по-зле.Друг вариант е след дисторшъна(ако има такъв) да сложиш спийкър симулация и отново да ползваш хай фи говорител.

Ценовия диапазон който си избрал предполага ниско SPL и усилвателя ти ще е тих.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.