Jump to content
Българският форум за музиканти

Счупи се втулката на втория ключ


Recommended Posts

Здравейте!

 

Строши се втулката на ключето на китарата ми, докато си сменях струните. Бях предупреден, че ще се случи, но не очаквах да е толкова скоро. Търсенето в нета ми подсказа, че нямам много подходящи алтернативи. Исках да слагам Grover Mid-Rotomatics Gold, но един бърз поглед в спецификациите из StewMac ми показа друго - за мен стават Mini-Rotomatics, макар и с някои уговорки. Проблемът е в конструктивните различия между оригиналните ми ключове и тези на Grover. Размерите по дължина и височина се различават с някакви си десети от милиметъра (Gover-ите са по-малките) - нищо фатално в това. Проблемът е в начина на фиксация.

 

Ето ключът на Viva-та:

 

2009-02-1517-04-44_0001.jpg

 

Параметрите на ключа са (измерени при зъбното колело):

Ширина (перпендикулярно на червяка) - 18,9mm | Grover e 18,42mm

Височина (по направление на червяка) - 15,2mm | Grover е 14,27mm

Външен диаметър на гладката втулка, уплътняваща отвора в главата на китарата - 10,1mm | Grover e 9,91mm

Фикс-цицките са с диаметър 2,6mm и междуцентрово разстояние 10mm (изчислено) | Grover - n/a

 

 

А ето и белята:

 

2009-02-1517-28-56_0003.jpg

 

Гледайки размерите на втулката за Rotomatic-a в сайта на StewMac, при мен се явяват така:

 

Височина от под главата на втулката до края на резбата - 13,5mm | Gover e 11,18mm

Височина на резбованата част - 11mm | Grover - n/a

 

Отчупената част от втулката е с осреднена височина около 3,8mm + 0,2 в различни точки от обиколката й и беше останала навита в ключа. Развивах я нявън с помощта на плоска отвертка и тогава ми се стори, че дълбочината на завинтената част ефективно би била към 5mm. Т.е., Grover-ът тука идва на кантар, много зависи от дебелината на тъпата му шайба.

 

Проблемът може временно да се реши и чрез замяна на втулката на оригиналния ключ, ако се намери друга такава, но нямам подръка. Диката направи такава замяна при първия ключ миналия месец (още държи, BTW! :)), но предпочитам да направя цялостен ъпгрейд вече. Някой има ли идея за нещо по-подходящо, защото заради Rotomatic-ците ще трябва да дупча главата - фиксират се само с винтче, а не с "цицки".

 

 

Китаростроители - help! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де, що за скапани ключове са това, че два се чупят за месец?

 

Ключовете са на 14 години и вече им иде времето да си ходят. :) Първо бе ключът на 1-ва струна, сега е ред на 2-ра струна. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предвид, че китарата беше моя ще си позволя да се намеся. Явно става въпрос за турбо скапан материал използван за ключовете, досега не съм срещал такова нещо. Понеже китарата хич не е лоша( като за ценовия си клас) мисля, че най разумно би било направо да се сменят ключовете. Вече точно с какви е извън моята компетенция. Помня че Sperzel се закрепват по този начин, но не знам дали имат незаключващи се варианти, аз лично съм се занимавал само с такива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забележете, че на самите ключове им няма нищо. Все още работят. Втулките се дънят. :cheers2: Кольо, щом китарата е с Флойд, тя така или иначе заключва. Шперцел-мерцел - бОли ме шперцът какви ще са (locking или не), важното е да са качествени. :thumbs_up: Доколкото виждам, тези ключове не си ги сменял. По снимките на други Cort Viva Gold II съдя, че т'ва са си оригиналните "щперцове".

 

Допълнение: Цялата работа започна от смяната на струните. Предсказанието ти се сбъдна - 1-вата Elixir-ка се спраска точно там, дето влиза в ключа. :) И тръгнах да си слагам GHS-ките. Заточих си Floyd-a (ножовете му бяха позатъпени), почистих го от мизерии, смазах го (както и stud-овете) с вазелин за механика, инспектирах графитните блокчета за стягане на струните в седлата, пренаредих пружините в друга геометрия ... таман завих 2-рата струна и тя ... увисна. :rocker: И тъй.

 

Та, на въпроса - к'во прайм? :) Че аз цял ден (буквално) се занимавам с китарата и тя накрая ми показа среден пръст. :) А е много хубав инструмент (като за мен и това, което свиря), дожаля ми да я блъсна в земята.

Редактирано от Rammkopf
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Tочно защото китарата е с флойд, няма смисъл от заключващи се ключове, а те са по около 100 кинта зараади това. Иначе и аз мисля, че ключовете са оригиналните на китарата и аз със сигурност не съм ги сменял

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приятелю, те и Gover-ите са толко - EUR 55 за комплект 6L Gold/Black и EUR 49,25 за хромирани. :) Или ти ми говориш за 100 кинта на ключ? ;)

Редактирано от Rammkopf
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах същия проблем, като монтирах едни ключове на китарата ми.

Само че аз скъсах гайката от стягане ;)

Дебелината на стеничката на гайката е изключително малка. И имайки предвид острите ръбове на резбата и това че те се явяват един вид концентратори на напрежение е много лесно да се скъса резбата.

 

Та аз моя проблем го реших, като взех гайка от един комплект ключове, който не ползвам.

Явно са еднакви, защото каквито и дребни размери да променят по механиката на китарите, все пак резбите се изработват по стандарт.

 

Най-лесно ще си решиш проблема, ако намериш да си купиш само едно ключе и да му плозваш гайката.

Успех :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-лесно ще си решиш проблема, ако намериш да си купиш само едно ключе и да му плозваш гайката.

Успех ;)

 

И това ми мина през акъла, но пак ще е само временно решение т'ва с гайката. :)

 

Благодаря ти!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-горе спомена за годините - не знам защо старее тая сплав.

Аз имам една китара на 25 години и за сега не са тръгнали да се чупят ключовете.

 

Иначе не виждам причина голямата част от ключовете за ел. китара да не станат на твоята.

Само "фикс-цицки" нямат голяма част от ключовете.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След седмица излизам в отпуск и си отивам към Варна. Ако не намеря читаво решение дотогава, май ще обиколя всички музикални магазини там в дирене на ключ - подозирам, че навсякъде ще искат да ме изклатят за цял комплект ... ако мине.

 

Тимо, като гледам цвета и релефа на лома, тая "сплав" ми мяза на ЦАМ или някакъв гнусен бронз (може би по-скоро второто). И като гледам резбата по-нагоре към гайката в същата образуваща по цилиндъра, където е счупването, вместо да изглежда така - |||| , тя изглежда така - |()). Нямам идея тази втулка какъв зор вижда, но ме е страх да развинтя и останалите, защото вече се сещам какво ще видя там. Търсенето на ключове продължава. Ако не намеря такива с фиксиращи дуди, ще се прежаля на Ротоматици с вариант да дупча главата за винт. Ще проуча и Шперцелите, които спомена Кольо.

Редактирано от Rammkopf
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прпблема не е в стареенето на материала а в това че тази гайка е с много тънка стена(под 0,5мм) и от прекомерно затягане или често сваляне и слагане се къса

Имам същите ключове и още на 3м едната я скъсах но намерих подобен ключ за 6лв на който му взех само гайката. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.