Jump to content
Българският форум за музиканти

въпрос за струни/мост


harvester

Recommended Posts

Свиря само от година и малко и съм сменял струните веднъж. От stock минах на Ernie Ball 9-42 super slinky. С тях съм към 4-5 месеца като преди няколко седмици скъсах 5та долу на моста (менте флойд - Washburn X10 made in China), а днес 6та пак там. Ясно е че никой не свири толкова дълго без да смени струните ... та въпросът ми е от стареене нормално ли е така да си заминат (точно долу на моста) или да сменя (пиля) тия чаркове, които не знам как се казват, в които лягат струните? Какви струни да си взема сега (изчетох темата Кой какви струни предпочита) които да издържат на тормоза всеки ден стандарт тунинг > дропт Д > стандарт > дропт Д :) По-дебела 6та по-подходяща ли е за dropped D?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо недей да пилиш, просто смени струните. При редовно свирене (по два часа на ден да речем) е хубаво да се сменят поне на месец, ако са обикновени без покритие (като твоите в момента). С времето ще придобиеш техника как точно да свириш и да не ги късаш - първите 2 години аз също късах струни от време на време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При редовно свирене (по два часа на ден да речем) е хубаво да се сменят поне на месец, ако са обикновени без покритие (като твоите в момента). С времето ще придобиеш техника как точно да свириш и да не ги късаш - първите 2 години аз също късах струни от време на време.

 

:surprise:

 

Че аз още не съм скъсал, пък си е гърчене - вярно не пипам тремоло, ама бендвам доста, и - на моменти грубо... Кво ги прайте тия струни... :surprise:

 

(Сега е момента Евтим да се появи отнякъде и да ме среже, че се изказвам неподготвен :rolleyes: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само искам да вметна, че ако има техника, с която да свириш по силово, но без да късаш струни (1ва и 2ра особенно), то аз не я знам. Като свиря например блус ,малко по интензивно, първа си заминава, максимум за 3 дена.

 

Сори за офтопика

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако имаш съмнения, че седлата на флойда имат остри ръбиве, можеш да загладиш внимателно с макетно ножче местата, където стъпват струните(не с пила). Не е твърде трудно, понеже стоманеното макетно ножче е по-твърдо от сплавите по тремолото и никеловото покритие.

 

Проблем има само ако дадени струни винаги се късат бързо на дадено място. Иначе - едва ли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямах предвид, че има Специална Техника за не-късане на струни (макар че наистина така прозвуча), просто споделям опит, че в началото късах струни доста по-често, и си мислех, че е от магарето, защото винаги късах точно там - ами не беше от магарето. Ставало е дума за това между мен и разни приятелчета преди време, и имахме сходни мнения по темата. Не съм късал струна от много време насам, а не съм сменял марките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.