Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с ел. китара -> Pc


rot

Recommended Posts

Здравейте.

 

Знам, че въпроса е тривиален и вероятно има прекалено много такива теми ( повечето от които прочетох ), но просто неможах да се оправя ;/

Значи купих си днес Fender Squier Bullet Strat + кабел и преходник от голям жак към малък (уж всичко необходимо като хардуер), "наглобих" всичко, вързах китарата към Line In на саунд картата и започнах да чета темите за начинаещи. Инсталирах ASIO4ALL + Guitar Rig 3, напварих настройките за Line In и всичко до тук. Първо ми е чудно, дали след като се върже китарата към PC-то трябва да има някакъв звук изобщо, тоест чист без никакви ефекти или не, тъй като в моя случай нищо не се чува ? Едно странно нещо само - като Guitar Rig 3 започва някакъв шум... но само шум и нищо друго. Виждам го как си interact-ва със АСИО-то но пак - до там... няма помен от звук от самата китара.

 

Саунд картата ми е вградена - SоundMAX Integrated Digital HD Audio

 

Anyone ? ;/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Провери в настойките на звука дали си избрал Line-in канала за запис и заглуши микрофона, за да няма излишен шум.

Редактирано от Muteriac
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да ти кажа - Ако искаш да се учиш да свириш - варианти много:

 

Купуваш кубе - препоръчителен вариант

Ако нямаш пари - търси някакъв касетофон, уредба и т.н. с вход, като м/у него и китарата вкл процесор или педалче, ако не искаш китарата да е чиста.

 

С РС-то ще тии трябва доста опит, за да се оправиш. И ако машината и саунд картата не са ти добри, забавянето ще ти е голямо, дори и да се оправиш с шума. От личен опит ще ти кажа, че това пречи да се насладиш на звука на китарата.

 

Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отваряш менюто на SoundMAX driver-a, от там даваш на Preferences и гледаш Speaker Setup. Ако е на Quad Speakers или Surround (5.1) няма да се чува нищо. Трябва да е на Stereo Speakers.

Даваш ОК и от менюто Record трябва да маркираш Line in. (в повечето случаи по дефоут е Microphone).

 

И така би трябвало да стане.

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Muteriac: Line In е избран за recording, микрофона съм го махнал изцяло.

 

@canonoff: Кубето не ми е вариант, много джангър ще става, за това искам да вържа към PC - машината е добра, просто саунда е вграден, но то новите дъна вървят с що годе прилични саунд карти. А уредба имам, но явно трябв да зема преходник от голям жак към чинчове, че не уредбата не виждам вход директно.

 

@Slide: Stereo Speakers, line in е маркиран и отново като пусна Gutar Rig се чува само и единствено шум. Поне със сигурност китарата има някакво участие в този шум, тъй като след като я unplug-на шума спира ;-)

 

Друго нещо ми дойде на акъл - аз взех преходник за СТЕРЕО жак, да не би да трябва за МОНО ? Или някакъв допълнителен кабел ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми моно трябва да е май.

 

Бту, я виж в настройките на Гитар-риг-а дали си избрал АСИО драйвера, да не е SoundMAX или Wave..там кво беше. Сега не мога да си спомня точния път, щото не съм булта Гитар-риг от сума време, но би трябвало да го намериш. :-)

 

ПП: Къв шум е? Нещо като пращене? Като развален сигнал от радио/ТВ приемник? Кабела ти ли си го правил? Щото ако е бучене/пращене, може масата на кабела да е зле.

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След като отвориш Guitar Rig 3,горе в ляво на file има Audio setup,отваря се зелен прозорец първoто е Saund Card там също трябва да направиш настройки,за да ти тръгне софтуерът.Провери си ASIO buffer latency,тя трябва да е някъде от порядъка ма 4-5 ms.

И извинявай,че питам,но Guitar Rig 3 е платен софтуер,който ти едва ли си купил ,за това сигурен ли си,че си го кракнал правилно ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм взел стерео преходник... мисля да тичам да взема един моно + жак към чинчове ( да видя дали не е от кабела нещо ). А самия кабел чисто нов от xxxx днеск го купих, не е самоделка.

На Guitar Rig-а :

 

Interface: ASIO

Sample Rate: 44100

Output device: ASIO4ALL V2

 

П.П. Шума...като все едно китарата е вързана но не се свири на нея ;-) Не е пращене или бучене....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ciriljhonson: Всичко е на ASIO. За софтуера, кракнат е сис оувърайт на exe-то, за това сега пробвах и един безплатен софтуер - Guitar FX BOX -същата работа, само шум... взех да мисля, че най-вероятно има нещо гнимло в кабела или преходника...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Провери първо къде си сложил кабела в кой жак.

Тези по новите модерни аудиота на дъната мисля, че можеха да променяш жаковете да отговарят на различни неща! На едно дъно входа на мика беше зададен да е допълнителен изход и се сменяше от драйвера.

Проблема ти е решим и не се отказвай!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Погледни в долен десен ъгъл не екрана дали имаш допълнителен достъп към звуковата ти карта, зависи от фирмата й при мен изглежда така долу дясно. След това ако имаш допълнителен достъп провери дали имаш опции за микрофонът, нищо че ще използваш Line In при мен изглеждат така допълнителен достъп. Активирам ли ги чувам само пръщене и е невъзможно свиренето. Дезактивирам ли ги звукът тръгва без проблем.

Ако искаш по-добър звук използвай предусилвател преди кабелът ти да достигне входът Line In в звуковата карта Как да си включим китарата в звуковата карта. Аз открих разлика след като първо чух звукът директно през звуковата карта и второ през уредбичка и след това в звукова карта. През слабата уредбичка звукът е по-чист, а директно има леко бучене на ниски честоти. И в двата случая използвам слушалки, но предпочитам звукът да минава първо през предусилвател независимо колко е мощен той.

 

Използвах GuitarFX. Guitar Rig 1 u 3 ми харесват повече, защото са по-раздвижени и имат повече ефекти, но и те имат настройки. Пробвай различни варианти при мен са Audio Input u Digital Input Guitar Rig 3, като при Digital Input звукът не тръгва изобщо.

 

Провери при допълнителният достъп кой цвят(вход за жак) като какъв работи? Примерно цъкаш отново допълнителен достъп и настройваш спрямо желаната конфигурация.

Редактирано от tikitiki
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@abductor в магазина я боднаха в едно кубе и свиреше без проблеми

 

@Black Bird точно в line in е, но пробвах и точно това дето каза, слагах го и в жака за микрофона и след това задавах да го "чете" като line in - безуспешно

 

@tikitiki имам volume control на SoundMAX, но уж всичко дето настройвам там е както трябва. А един преусилвател, ако не ме излъгаха очите днеска, струва 140 лв.. почти кокото самата китара ;-) За сега още не държа на кристалния звук, ще му дойде времето и на това ;-)

 

Никаква идея нямам вече.. какво ли не опитах, преинсталиране на всичко наново.. даже и на друго PC го пробвах (но уви със същото дъно и саунд карта) - неще и неще...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Или проблема е доста странен или си човек с много лош късмет... Виждал съм из настройки на звукови карти възможност за въртене на говорителите. В смисъл, ако картата поддържа 5.1 или 7.1, но ти използваш само стерео, можеш да нагласиш точно кои колони да звучат. Мисълта ми е, че щом си на стерео, трябва да звучат предните 2 колони. Ако е нагласено така че да звучат, примерно, две леви или изобщо някакви други, сигурно би се получил такъв шум. Пробвай с друг кабел - да не се окаже, че тук всякакви варианти ти предлага, а в крайна сметка излезе, че кабела е дефектен. Успех!

Редактирано от Muteriac
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.