Jump to content
Българският форум за музиканти

Китара с активен и пасивен адаптер


Yves

Recommended Posts

Понеже един колега заговори по-горе за активен и пасивен адаптер в една и съща китара....това възможно ли е и има ли негативни последици? И има ли някакви особености и модификации, които трябва да се правят, за да се съвместят двата типа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже един колега заговори по-горе за активен и пасивен адаптер в една и съща китара....това възможно ли е и има ли негативни последици? И има ли някакви особености и модификации, които трябва да се правят, за да се съвместят двата типа?

 

Не съм особено запознат, но трябва да се вържат така:

http://img510.imageshack.us/img510/9061/emgpassivegt4.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На пасивния адаптер му трябват волюм потенциометри 250-500К, На активния - около 25-50К.

Ако се сложи потенциометър 250К на активните адаптери, малко се поизгубва смисъла от активната електроника.

Когато работят паралелно двата адаптера, по-ниското изходно съпротивление на активния ще прави влиянието на пасивния адаптер върху звука незначително.

По принцип варианти има, но най-добрия като че ли е да се добавят предусилвателчета и на пасивните адаптери.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само че китарата ми не е като Стратовете - да има голяма дупка и да си редиш колкото искаш неща и само да пробиваш дупки в пикгарда....трябва да пробивам дървото, което не ми се иска още повече като не се знае крайния резултат.

 

Понеже ми е мерак да пробвам с активни, обаче в същото време не ми се купуват 2. А пък ако остана само с един на бриджа ми се орязва малко варианта за меки сола, а така повече ми харесват с нек адаптер....въобще дилемата е голяма :lol:

 

Иначе да модвам пасивните адаптери по някакъв начин не ми се вижда целесъобразно в случая, по простата причина, че са сток адаптерите това и не ги знам до колко са качествени. Имат доста висок аутпут и вадят много мощен метълски звук, ама става голяма микрофония, фийдбек (мисля, че така се казва, това, което искам да обясня ;)) и въобще....не ми вдъхват много доверие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^Евтим е прав.

Има вариант да се съгласуват, но се губи първичния замисъл да се постигне нещо по-качествено. С други думи резултатът ще е куц.

Един приемлив вариант е да се повиши изходното съпротивление на активната част, за да се изравни с пасивната част, но не като се повиши стойността на потенциометъра. Така автоматично излиза въпросът "защо аджеба ги ручааме жабетата?".

Другият вариант, който препоръчва Евтим е "активизиране" на пасивната част, което с други думи означава да се използват само активни адаптери. и пак стигаме до горния въпрос.

Ако има активна електроника вън от адаптерите (при потенциометрите и тонконтрола) съществува вероятност различна от нула, с модифициране да се съгласуват два различни типа адаптери, но това пак е изцяло активна електроника... И в края на краищата, остава пак същия въпрос "защо... ... жабетата?. :lol:

Едно предложение. Защо не се направи електроника при потовете, с която да се получи възможност да се слагат всякакви адаптери?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това със сигурност е най-доброто решение, но изисква познания или пари за разработка от друг човек.

Също така, не знам как ще се съгласува високото пиково изходно напрежение от пасивните адаптери с 9-волтовата батерия. Може би ще е добре да се ползват 2х9В.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Е, знам една приказка за брадата и гребенчето... За да не ти трябва гребенче махаш брадата. :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с такава китара , един активен и 2 пасивни . Според мен,(доста колеги , доста различни мнения , но както се казва , ,,Въпрос на вкус каза котката и ....,, :cheers2: ) комбинацията е много усобена , но приятна .

По въпроса със свързването , пасивните адаптори са доста по ,, тихи,, и за да се изравнят им беше поставен един предусилвател (онборд) и съответен output потенциометър. ;) . Ето и една снимчица лоша е резолюцията , но на снимката и без това няма какво усобено да се види :hysterical: : http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0...b78605c/image13

Редактирано от stratevcaster2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

В момента аз съм изправен пред този проблем. Китарата ми е H + S + S. Това, което мисля да направя, е да изключа мидъла от конфигурацията въобще. Прекаравам пасивния сингъл през потенциометрите, които си бяха на китарата, а за активния ще си сложа по-слабите (активния е ЕМГ 81, казаха ми, че не се нуждае от тон потенциометър, да ви питам за всеки случай - така ли е?), оттам към суич -> жак. Не разбирам никак от елетротехника, за това исках да попитам дали би имало някакъв проблем с подобна конфигурация ?

 

п.с. предполагам, че би имало проблем ако работят 2та адаптера едновременно, поради това мисля да си ползвам 5 степенния суич, който би трябвало да изключи такъв вариант, при несвързан мидъл

 

:hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.