Jump to content
Българският форум за музиканти

Стар тромбон


Recommended Posts

Привет, колеги! Попадна ми един доста старичък тромбон Amati, искам да попитам в какво точно се изразява поддръжката на такъв вид инструмент. Тъй като е стоял дълго време без да се свири на него е хванал патина, по U-образната тръба и тя трудно се движи. Следва ли да я смажа с нещо или само да почистя от патината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Във U-образната тръбъ има една друга-прилича на Н-образна.Трябва да се отделят една от друга,да се измият добре със гъба,топла вода и веро,леко се намазва долния край на Н-образната с вазелин(това е най-близкото мазило до оригиналната смазка за цугтомбона),вкарва се (цялата)обратно във U-образната и се рздвижва енергично:навътре-навън,навътре-навън..

Със сигурност ще има подобрение,но ако пак не ще да се движи добре,значи е ударена или изкривена някъде тръбата.Ходи се на майстор и срещу 20-на лефа се отстранява проблема.

 

Полезен съвет: външното тяло на всички медни духови инструменти може да придобие по-лицеприятен вид,ако се излъска със вълнен парцал и паста за зъби.После пак се измива с вода и се подсушава.

Успех с процедурите!

Редактирано от maestro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По въпроса за стария тромбон.... Всички медни инструменти след като дълго време не са били използувани клеясват и дори ръждясват, а това определено създава проблеми. Ако тромбона е по старичък най вероятно няма лаково покритие по корпуса и цуговете, но това не е проблем, защото това е козметичен дефект.Проблем е ако не върви подвижния цуг.За начало - разглоби го и го остави да престои в топла вода и сода бикарбонат, за да може да накипне мръсотията.Външно можеш да изчистиш цялата свирка със шлайф паста, или сода, паста за зъби и вълнен парцал. Има и т. н. пуцинг но най бързо и ефикасно е със щлайф пастата.За да изчистиш вътре цуговете трябва да имаш шомпол - за правите тръби и четка със здрав синджир от двете страни - за да можеш да чистиш сгъвките. Чак след като го изчистиш добре можеш да разбереш дали не е ударен или пресукан.Ако е така - задължително на майстор.Отначало е по добре да го намажеш с боров или меден вазелин, за да обере остатъците от почистването, а след като посвириш известно време му сложи хубава смазка - все пак от нея зависи до голяма степен плъзгането , а няма по голям проблем за тромбона от това да не му върви цуга.Това е в общи линии, дано да имаш късмет и да ти се е запазил инструмента. Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.