Jump to content
Българският форум за музиканти

Ремонт на класическа китара


Recommended Posts

Имах... и продължавам да имам една стара Кремона (класическа китарка) и макар да не е особенно добра си ме радва, ако не, като качество, то защото си я обичам, така да го кажа... Проблемът е в това, че я дадох на приятел да и се порадва малко, но се скъсала струна при, което човекът купил метални струни, не найлонови. След, като си взех китарата не ми се занимаваше да ги сменям и остана с тези. Дрънках с метални струни около два месеца и издаде багажа накрая.

 

Смисъл от това да я давам на лютиер не виждам, тъй, като най-вероятно ще трябва да платя цената на китара за поправката и ;) ... Единият ключ издаде багажа, ще покажа сега снимки да видите какво е положението и да ми кажете дали ще мога сам да я поправя и въобще има ли смисъл да се занимавам...

 

Вижда се как се е отметнал ключът държащ най-тънката струна, която в момента е свалена, разбрира се.

И цялото това металното на което са захванати ключовете нещо не ми изглежда в ред...

 

Ето и снимките:

e7d30969d8374259e04a856aac4cba81_480x640.jpg

b51adb6ac36e2416a19de6be24fb99a4_480x640.jpg

3a90ab0c98029abb33f99c8d8446b4a6_640x480.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извадил ти се е ключа от втулката. Вероятно се е изкривила леко оста с време. Купи едни нови ключове тия дни и ги смени, а още сега сваляй металните струни или ще хвърлиш парите на вятъра да купуваш ключове за китара, чийто бридж ще се разлепи всеки момент.

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Не намерих по-подходяща тема, та затова реших тук да пиша.

 

В последно време се занимавах с тази китара и исках просто да...абе то не е похвалване, щото стана по-зле, отколкото очаквах, ама....така да го кажа, да споделя крайния резултат :D Не бъдете много строги, за сефте ми е ;)

 

Преди

 

 

След

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С какво си прелакирал? Умишлено са ползвали оцветен лак или байц преди лака, за да скрият разликата в цветовете на летвите, от които е изградена предната царга. Иначе не изглежда зле - има една серия такива орфеи, но не са изрязани отдолу за достъп на високите позиции. Иначе малко мен лично ме дразни, че си байцнал допълнително позициите с инлеи, но това си е мое лично мнение :) Сега пусни и звук да я чуем (ако имаш запис преди това би било най-добре, но не е задължително :greenangel: ).

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, тройката ключове от дясно на снимката е сложена наопаки :thumbs_up: Могат да се обърнат хватките по пластината на ключовете. С метални струни може и да издържат. Все пак, класическата китара си е за найлон.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С какво си прелакирал? Умишлено са ползвали оцветен лак или байц преди лака, за да скрият разликата в цветовете на летвите, от които е изградена предната царга. Иначе не изглежда зле - има една серия такива орфеи, но не са изрязани отдолу за достъп на високите позиции. Иначе малко мен лично ме дразни, че си байцнал допълнително позициите с инлеи, но това си е мое лично мнение :thx: Сега пусни и звук да я чуем (ако имаш запис преди това би било най-добре, но не е задължително ;) ).

 

Поздрави,

Влад

 

С обикновен лазурен лак. Мда, наистина стария лак беше доста тъмен и доста дебел (едвам го свалих с шкурка 60 и виброшлайф). Дразнеше ме доста, защото исках да е светло и дори това да се виждат разликите в парчетата талашит не ме притесняваше, дори донякъде ми харесва.

 

За байцнатите позиции си прав, гадно е :offtopic-001: Просто тва ми беше първото подобно начинание и само прелакиране въобще не ми се виждаше достатъчно и едва ли не се чудих какво друго да направя :D Може би и не трябваше да слагам толкова точки, ама квото било - било. Другата ще е по-готина :offtopic-001:

 

Звук няма как да пусна, щото още няма струни :D Не съм измъдрил дали джулязни или найлонови...

 

 

Здравей, тройката ключове от дясно на снимката е сложена наопаки :offtopic-001: Могат да се обърнат хватките по пластината на ключовете. С метални струни може и да издържат. Все пак, класическата китара си е за найлон.

Успех!

 

Как наопаки бе човек, ти ме уби? :D Нещо не мога да схвана кво имаш предвид...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами в момента китарата е с две леви тройки ключове.

Ключовете са леви и десни и така се слагат,че опъна на струните да натиска зъбчатката към червяка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха! Не бях обърнал внимание, че наистина едната тройка е обърната :P Споко, това се отнася до автора на темата ;)

 

Иначе китарата е класическа - не й слагай метални струни, моля те :wallbash: Ще я анихилираш за отрицателно време...

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виждам, че темата е изплувала.

 

Относно китарата от снимките. Свалих металното парче на което се държат ключовете и го изправих, тъй като беше доста криво и не беше 'легнало' върху китарната глава. От ляво и от дясно ключовете и тн са съвсем различни. Тези от ляво са идеално прилепнали и по-плътни, докато тези от дясно са със съвсем друг дизайн и явно 'модвани' в последствие, а май и са леви, както някой спомена. Иначе, както казах изправих проблемния метал, закрепих го що годе и заместих металните струни с найлонови. Пак се усеща някакво излишно напрежение от лявата страна, но с найлоновите струни не мисля, че ще има същия проблем :offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.