jordanp Публикувано Януари 17, 2009 Публикувано Януари 17, 2009 Здравейте! На скоро си купих една гъдулка, и майстора ми каза да смазвам лъка със колофон. Звучеше ми много просто. Във къщи намерих малко колофон и тръгнах да го разтапям на водна баня, като ми беше казано. Проблемът е че само се размекна и не можа да достигне течно състояние. Във последствие разбрах, че колофона се разтапя от 100-120'C, максимум 150'C и на водна баня трудно може да достигне такова състояние, освен ако не се разреди със (Спирт, Ацетон или Разтворител). Та въпросът ми е, до колко е целесъобразно да се разреди със една от посочените съставки и какво друго може да се използва за смазка на лъковете? Благодаря првдварително! Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 17, 2009 Отговорено Януари 17, 2009 (Редактирано) Само едно въпросче - тоя колофон, който си намерил, какъв е? Имам предвид, че колофонът за запояване, колофонът за контрабас и колофонът за цигулка са три различни неща. За гъдулка би трябвало да е някъде по средата и съответно да има няколко вида, от които би могъл да си избереш в зависимост от нуждите и предпочитанията си. Накратко - отиваш в магазина и се консултираш с продавача редакция: Това с разтапянето нещо ме обърква - защо? Ако си вземеш мек колофон, дзостатъчно е нормално лятно слънце да го напече и се разтича навсякъде, ти защо се опитваш да го разтопиш - поне при контрабаса не си го разтапям? Редактирано Януари 17, 2009 от ...taka li e? - a taka. Цитирай
jordanp Отговорено Януари 17, 2009 Автор Отговорено Януари 17, 2009 Това с разтапянето нещо ме обърква - защо? И аз не му разбирам, за това реших да попитам, тъй като майстора ми каза "разтапяш колофона на водна баня" и минаваш със памук 3-4 пъти по цялата дължина на лъка", а аз си мисля дали няма да стане докато е в лекоразмекнато състояние, но да не разваля нещо? Аз намерих във къщи някакъв колофон, но дори не знам за какво е, може и да е за запояване. Предполагам , че този за цигулки може да свърши работа за гъдулки, но най добре да попитам в някой муз. магазин. Цитирай
Vlad Отговорено Януари 17, 2009 Отговорено Януари 17, 2009 Лъкът явно е нов, за това е добре да се насмоли хубаво с колофон. По следния начин: счукай к. на прах, отпусни хубаво космите и ги прекарай през колофона така, че да попадне навсякъде. Това с водната баня за първи път го чувам, вероятно е възможно, но аз използвам начина, който описах, при смяна на косми. След това просто се маже. Смятам, че цигулков колофон би свършил идеална работа поради сходния формат на инструментите. Успех! Влад Цитирай
jordanp Отговорено Януари 17, 2009 Автор Отговорено Януари 17, 2009 счукай к. на прах, отпусни хубаво космите и ги прекарай през колофона така, че да попадне навсякъде. Направих горепосоченото, разтърках колфона равномерно по космите и сега вече има триене, и си свири както трябва. Поздрави, jordanp! Цитирай
Vlad Отговорено Януари 18, 2009 Отговорено Януари 18, 2009 Браво! Успех в музикалното изкуство! Влад Цитирай
istinata Отговорено Януари 19, 2009 Отговорено Януари 19, 2009 това с разтапянето е най-голямата простотия която съм чувал ....колофона трябва да е твърд и лепкав а не течен ...+ това с колофон за различните инструменти пак е тъпотия аз на цигулката съм я мазал с кви ли не колофони - никва разлика ...важно е качеството пък дали за цигулка басс...пълни глупости .. Цитирай
lyubohar Отговорено Януари 21, 2009 Отговорено Януари 21, 2009 това с разтапянето е най-голямата простотия която съм чувал ....колофона трябва да е твърд и лепкав а не течен ...+ това с колофон за различните инструменти пак е тъпотия аз на цигулката съм я мазал с кви ли не колофони - никва разлика ...важно е качеството пък дали за цигулка басс...пълни глупости .. "Никва" разлика защото ти не я чуваш. Цитирай
kolio_k Отговорено Януари 22, 2009 Отговорено Януари 22, 2009 това с разтапянето е най-голямата простотия която съм чувал ....колофона трябва да е твърд и лепкав а не течен ...+ това с колофон за различните инструменти пак е тъпотия аз на цигулката съм я мазал с кви ли не колофони - никва разлика ...важно е качеството пък дали за цигулка басс...пълни глупости .. То сигурно си и голям свирач, та такива подробности като скърцане например не притесняват Цитирай
istinata Отговорено Януари 22, 2009 Отговорено Януари 22, 2009 и ква е разликата ? дайте тогава да не мажем лъковете и да се чува се едно свириш с бутилка бира вместо лък ... а за въпроса с скърцането-нещо майтапа не се получи Цитирай
Vlad Отговорено Януари 23, 2009 Отговорено Януари 23, 2009 Абе момко, разбрахме, че всичко знаеш, че имаш мнение по въпроса, обсъдихме го и на лични съобщения. Помогнахме на човека преди твоята намеса, стига сра в темата! Ако търсиш заяждане - върви си! Цитирай
Gele Отговорено Юли 3, 2010 Отговорено Юли 3, 2010 Здравейте! На скоро си купих една гъдулка, и майстора ми каза да смазвам лъка със колофон. Звучеше ми много просто. Във къщи намерих малко колофон и тръгнах да го разтапям на водна баня, като ми беше казано. Проблемът е че само се размекна и не можа да достигне течно състояние. Във последствие разбрах, че колофона се разтапя от 100-120'C, максимум 150'C и на водна баня трудно може да достигне такова състояние, освен ако не се разреди със (Спирт, Ацетон или Разтворител). Та въпросът ми е, до колко е целесъобразно да се разреди със една от посочените съставки и какво друго може да се използва за смазка на лъковете?Благодаря првдварително! Драги ми кандидат -колега, смях се сам, когато разбрах с какво сте се заели и за псевдоинструктажа-даден Ви от някой си.Пише Ви Ангел Добрев- свиря на гъдулка в Оркестъра за народна музиека на БНР.Преподавам на този инструмент и на студентите в СУ.Сам произвеждам своите гъдулки.Ако имате въпроси-питайте, ще помотна. GSM-0888 252 209 Цитирай
L.K. Отговорено Юли 3, 2010 Отговорено Юли 3, 2010 Това за разтопяването на водна баня е по-скоро предпазна мярка. Винаги съм си разтопявал колофона в метален съд директно на котлона, но на по-слаба степен и с много внимание. Консервна кутия върщи работа. За мазане на лъка си бях отлял разтопен колофон в разцепен по дължина маркуч, запушен в началото и края, с дължина 7-8 сантиметра. Виждал съм неподходящи смоли и смеси от смоли, наричани от някои с името колофон. Цитирай
Recommended Posts