the_gorer Публикувано Януари 10, 2009 Публикувано Януари 10, 2009 Това е моята отдавна забравена Кремона, която вече три години стои на тъмно в един кашон. Огромна епична тема има за нея тук: http://forum.muzikant.org/index.php?s=&...ost&p=35276 От далечната 2005, в която бяхме млади и доста по-неопитни. Сега, няколко години по-късно, реших да направя някои допълнителни подобрения. А именно: издълбани прагове и нов адаптер. Не очаквах издълбаването да стане толкова лесно и готино Получи се страхотно. В момента ползвам само тази Кремона и свиквам да свиря на издълбаните прагове. Досега не бях свирил на такава китара и винаги съм искал да имам. Според общото мнение, с издълбани прагове се свири по-лесно, но на практика това съвсем не е така. Особено за свирене на арпежи и/или акорди. Определено екстра джъмбо праговете са много по-добро решение. Ако не ме домързи по-нататък в темата ще обясня защо. СНИМКИ (на тези снимки е тестово сетъпната с 5 стари струни): _ Цитирай
tednet Отговорено Януари 10, 2009 Отговорено Януари 10, 2009 Wow, Много яка е станала Какви инструменти използва за направата на тея слотове Инлейте не ти ли направиха проблеми или при предишната модификация напълно си ги махнал? Честито Цитирай
the_gorer Отговорено Януари 10, 2009 Автор Отговорено Януари 10, 2009 (Редактирано) При предишната модификация сложих нови инлеи - бяха едни ромбоиди в долните позиции и нови точки за по-горните позиции. Бях ги сложил много надълбоко и дори при това драстично издълбаване на праговете останаха следи от тези мои правени инлеи. А по-голямата част от оригиналните точки на Кремоната изпадаха още навремето преди първата модификация. Те пък бяха сложени много плитко в завода. Като цяло при издълбаването на фретборда инлеите не са проблем - изчегъркват се заедно с дървото. За издълбажането на прагчетата ползвах само шкурка, която увивах около обли предмети с различен диаметър и по този начин я ползвах за пила. След като приключих с издълбаването, направих и изравняване и краунинг на самите прагчета и се получи адски добре. В момента китарата е с доволно нисък екшън (разстоянието от струните до прагчетата), но скоро ще я пипна пак за още по-добър резултат. Вече почти заспивам, така че сори, ако съм го писал по-горе: махнах трите оригинални адаптера (които в момента продавам в съответния раздел) и сложих само един в бридж позиция. От Скуайър. Сега звучи по-различно. _ Редактирано Януари 10, 2009 от the_gorer Цитирай
Jordan_J Отговорено Януари 10, 2009 Отговорено Януари 10, 2009 (Редактирано) Много готино е станала -профила е станал супер! Браво!! Редактирано Януари 10, 2009 от visiondann Цитирай
the_gorer Отговорено Януари 18, 2009 Автор Отговорено Януари 18, 2009 Това да се свири на такъв гриф било голяма мания. Цитирай
Viper-X Отговорено Януари 18, 2009 Отговорено Януари 18, 2009 (Редактирано) Ако питаш мен трябваше да ползваш някой по-смотан гриф за експеримента в началото ПП. Каква е разликата в звученето Редактирано Януари 18, 2009 от Viper-X Цитирай
the_gorer Отговорено Януари 19, 2009 Автор Отговорено Януари 19, 2009 трябваше да ползваш някой по-смотан гриф за експеримента в началото ^ Viper-X, смяташ, че експериментът не е бил успешен и, че съм прецакал хубавата китара ли? Не можах да намеря по-"смотан" гриф от този на Кремоната. Ако кажеш коя друга китара, освен Кремона, ползва изцяло буков гриф, с буков фингърборд и месингови прагчета, следващия път ще ползвам гриф от такава. Особена разлика в звученето не усетих. Но не съм и правил твърде задълбочени сравнения, защото почти веднага махнах оригиналните адаптери на Кремоната (които, междудругото, продавам в раздел "Продавам") и сега ползвам само един адаптер от Скуайър в бридж позиция. Така че, не мога да направя някакво обстойно сравнение на звученето. Но естествено, има разлика в усещането - под пръста ти няма фингърборд, той не се подпира на нищо. Това е сериозна разлика, особено ако обичаш да свириш бързо. Иска се известно време да свикнеш. _ Цитирай
Viper-X Отговорено Януари 19, 2009 Отговорено Януари 19, 2009 (Редактирано) Никак не мисля така, даже напротив, кефи ме идеята и смятам че се иска много по добра техника за свиренето така. Но ми е интересно би ли казал кой са половителните неща на това.... "нещо", имам 1 гриф излишен може и аз да пробвам Редактирано Януари 19, 2009 от Viper-X Цитирай
the_gorer Отговорено Януари 19, 2009 Автор Отговорено Януари 19, 2009 (Редактирано) За мен някакви особени положителни неща няма. Направих го по-причина, която ще обясня по-долу. А иначе като основен плюс на такъв гриф се води това, че бендовете стават по-лесни. Това не знам какво предимство е, тъй като всеки китарист не би трябвало да има проблеми с бендовете на обикновен гриф. Друго изтъквано предимство е, че човек свиква да натиска по-леко струните и поради тази причина, а също и поради липсата на твърд борд под пръста е по-малко вероятно да развиеш артрит, тендовагинит и прочее. Аз имам много сериозен проблем с малкия пръст на лявата ръка, получен по време на вдигане на щанги. Последната сгъвка на кутрето ме боля зверски в продължение на 5-6 месеца, без никакво подобрение. Мазах се с какво ли не, масажирах си пръста, раздвижвах го, обездвижвах го - какво ли не опитах. Никакъв ефект. Оказа се в крайна сметка, че свиренето на любимата ми китара с 11/56 струни в Ми е основната причина да нямам подобрение в пръста. И тъй като да спра напълно да свиря за мен не е опция, реших да извадя старата Кремона, сложих и много тънки струни (0,09) и и издълбах грифа - за да си щадя болния пръст. И напоследък ме боли по-малко. _ Редактирано Януари 19, 2009 от the_gorer Цитирай
Baby Thomas Отговорено Януари 19, 2009 Отговорено Януари 19, 2009 Поздравления за чудната изработка! Искам да изтъкна още едно предимство на тоя гриф -> можеш да свириш с нокти. Аз мразя да имам и често ги кастря, но като се случи да не остане време и почнат да подпират е доста некомфортно. С такъв гриф тоя проблем липсва, а също така за няокои ОСОБЕНО шибано разтеглени акорди си помага! Цитирай
Recommended Posts