Глъч Публикувано Януари 5, 2009 Публикувано Януари 5, 2009 Търся чертеж за гриф бас, някои ако разполага с такъв или може да помогне моя да пише. По конкретно ме интересува растоянията нежду праговете на гриф 2 окт. Мерси предватително. Цитирай
vurbito Отговорено Януари 6, 2009 Отговорено Януари 6, 2009 (Редактирано) Мисля, че имаше подобна тема или качена програма за изчисления. Разтърси се. Редактирано Януари 6, 2009 от vurbito Цитирай
Fender_str Отговорено Януари 6, 2009 Отговорено Януари 6, 2009 Има тъсачка ама защо трябва да си правиш труда да я ползваш, след като някой друг може да го направи, вместо теб Цитирай
Глъч Отговорено Януари 6, 2009 Автор Отговорено Януари 6, 2009 проблема е че вече втори ден търся нещо подобно и не намерих нищо, за това питам!!!!!!!!!!!! Цитирай
Slacoth Отговорено Януари 7, 2009 Отговорено Януари 7, 2009 Това не е проста работа... Първо се прави чертеж на грифа "в профил" с мащаб 1:1, като разстоянията се нанасят чрез пергел, чиято дъга намалява по правилото на триъгълника.За акустична китара катета беше около 34.5 мм, за бас китара трябва да е друга стойност. Тука има подробно инфо: http://www.fretnotguitarrepair.com/frets.htm Цитирай
the_gorer Отговорено Януари 7, 2009 Отговорено Януари 7, 2009 Търся чертеж за гриф бас, някои ако разполага с такъв или може да помогне моя да пише. По конкретно ме интересува растоянията нежду праговете на гриф 2 окт. Мерси предватително. Първо определи с каква мензура ще е басът. В твоя случай две октави е тоналният диапазон на една струна и няма нищо общо с избора на подходящ четеж. Две октави означава само, че басът ще е с 24 прагчета, но броят им не ти дава информация какво ще е разстоянието между тях. Това се определя от мензурата. Има басове с много дълги мензури, има и с много къси. И двата вида може да са с 24 прагчета и съответно - с по две октави на струна. Ако искаш да правиш гриф за готово тяло на бас, което ти е попаднало от някъде, първо разбери с каква мензура е бил басът приживе. Още веднъж: ключовата дума е мензура. Започни търсенето и изчисляването от там. Цитирай
Slacoth Отговорено Януари 7, 2009 Отговорено Януари 7, 2009 (Редактирано) ^ако вече има наличен гриф лесно може да се определи мензурата, тъй като флажулетът на 12 позиция се пада на средата на мензурата а всички струни имат приблизително еднакви мензури +/- 8 мм. Но когато има само тяло предполагам с позициониран вече бридж ситуацията много се усложнява. За тези операции си има лютиери, това не е като да се сменят адаптери. Редактирано Януари 7, 2009 от Slacoth Цитирай
BlindVictim Отговорено Януари 7, 2009 Отговорено Януари 7, 2009 http://liutaiomottola.com/formulae/fret.htm Ето калкулатор Цитирай
Fender_str Отговорено Януари 7, 2009 Отговорено Януари 7, 2009 http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=905 Цитирай
Глъч Отговорено Януари 7, 2009 Автор Отговорено Януари 7, 2009 много благодаря пичове, тези неща ще свършат работа страшни сте Цитирай
vlex Отговорено Януари 9, 2009 Отговорено Януари 9, 2009 ^ако вече има наличен гриф лесно може да се определи мензурата, тъй като флажулетът на 12 позиция се пада на средата на мензурата а всички струни имат приблизително еднакви мензури +/- 8 мм.Но когато има само тяло предполагам с позициониран вече бридж ситуацията много се усложнява. За тези операции си има лютиери, това не е като да се сменят адаптери. Бе не е ЧАК толкова сложно - позиционира се къде ще е грифа - там ще е 24 позиция +/- няколко милиметра(освен ако няма плаващ фретборд, но това не се среща често при басовете). Оттам вече се мери разликата между 24-та позиция и бриджа, това дава посока за разсъждение да се прегледат по-разпространените мензури и ако не съвпадне нищо 100% точно да почнат експерименти с калкулатори, за да се намери точната мензура. Но тъй като не се сещам за много басс бриджове, чиито легла да не могат да компенсират в оста на опън посредством тунинг болтовете не е и това чак такава драма ако има разлика 1-2 мм в разстояните между бриджа и некпокета и разстоянието на хартия Тва се нарича ревърс инжинеринг. Работата е, че като гледам пича си няма хал хабер представа какво прави, а това е най-лошото... Поздрави, Влад Цитирай
Глъч Отговорено Януари 9, 2009 Автор Отговорено Януари 9, 2009 е чак хал хабер не бих казал, въпроса е че имам абсолютно всичко за да направя баса, но фингарборда ми беше малко непонятен- аджаба на какво рстояние стоят праговете един от друг, но сега си свалих калкулатора от колегата BlindVictim, които писа малко по нагоре. Знам че няма да ми е лесно да направя китарата, но все пак ще опитам, пък и имам техническо образование и дано да ми помогне поздрави Цитирай
Fender_str Отговорено Януари 9, 2009 Отговорено Януари 9, 2009 Ами знания за материалите? Кой вид дървесина, какъв тип звук ще ти доката? Или по-скоро каквото излезе? Цитирай
Глъч Отговорено Януари 9, 2009 Автор Отговорено Януари 9, 2009 Ами това ще е първата китара която ще правя, така че каквото излезе, нямам кои знае колко големи очаквания, но все пак ще е нещо което ще съм си направил сам. Относно дървото, имам бегла представа какво трябва да е и мисля да заложа на Дъб, чувал съм че има добра акустична характеристика поздрави Цитирай
Fender_str Отговорено Януари 9, 2009 Отговорено Януари 9, 2009 (Редактирано) Достатъчно на ясно съм за да не се втурна да правя китара от каквото дойде Редактирано Януари 9, 2009 от Fender_str Цитирай
Recommended Posts