Janick_Gers Публикувано Януари 5, 2009 Публикувано Януари 5, 2009 Здравейте! Не знам дали въпроса ми е за този раздел, но все пак става дума за музикална теория, така че май това е мястото. Ако ли пък не, нека модераторите го преместят, където трябва. Въпросът ми е следния: Не съм много на ясно с неравноделните ритми, а с едни пичове правим едни такива странни музикални опити в тая насока. Та, как се тактува, брои, отмерва (както искате го наречете) размера 15/16? Знам, че 7/8 е така така таката или 2+2+3. 15/16 как трябва да е? Нямам идея, знам само, че това е бучимиш. Въпросът може да ми е малко тъп, но нали се сещате - трябва да има и такива като мен Благодаря предварително! Поздрави! Цитирай
antonium Отговорено Януари 6, 2009 Отговорено Януари 6, 2009 7/8 може да е и 3+2+2 (таката-така-така) или 2+3+2 (така-таката-така). При 15/16 е аналогочно - удълженото време може да попада навсякъде: 3+2+2+2+2+2+2, 2+3+2+2+2+2+2 и т.н. 3+2+2+2+2+2+2 се брои таката+така+така+така+така+така+така или една "тройка" + 6 "двойки". Има и друг начин на броене - примерно с метроном, който отмерва на равни части четвъртини (или в случая с 15/16- осмини) Метронома брои на равни части, но след първата тройка, силните времена на двойките започват да "вървят" на слабо време. А след втората тройка, нещата малко се оправят и силните времена на двойките започват да "вървят" с ударите метронома. И т.н. Може също 15/16 да се разгледа като сбор от 7+8 (8+7) или 5+5+5 или 9+6 или 5x3 Успех Цитирай
Janick_Gers Отговорено Януари 6, 2009 Автор Отговорено Януари 6, 2009 Мерси много. Наистина ми помогна! Цитирай
Vasil Belezhkov Отговорено Януари 7, 2009 Отговорено Януари 7, 2009 Понеже човекът пита конкретно за бучимиш, ето го: // // // // /// // // 2 +2 + 2 + 2 + 3 + 2 + 2 Цитирай
lizardman Отговорено Януари 7, 2009 Отговорено Януари 7, 2009 Числителят на дробта показва броя на нотите, а знаменателят показва трайността им. Когато тактуваме, удряме надолу с ръка (крак, нос, око, сливица...) и после нагоре. Тоест, движението, което ни интересува, е от момента на удара надолу до момента точно преди следващия удар надолу. Това движение отмерва една нотна трайност. При 4/4 отмерва една четвъртинка, при 15/16 ще отмерва една 16-тина нота. Това е важно да се спомене. Оттам вече се водиш по частния случай. Цитирай
Crestflame Отговорено Февруари 22, 2009 Отговорено Февруари 22, 2009 15/16ти може да бъде разгледан и по друг интересен начин. Като 4/4ти с една 16ка по малко накрая, звучи страхотно. Цитирай
Recommended Posts