Jump to content
Българският форум за музиканти

Proco Rat Distortion


Recommended Posts

Здравейте!Наскоро намерих схемата на този дист и реших да се пробвам да го изработя.Събрах нужните елементи,направих си платка,стана перфектно.Намерих и схема за BYPASS.Сглобих мсичко,но се оказа,че самия ефект не работи.Когато натисна суча веднъж китарата звучи чиста,когато натисна суича втори път сичко замлъква :)

Проверих дали всичко е запоено правилно вече 4 пъти.Сигурен съм,че всичко е наред.Според вас каде може да е проблема?

Мерси предварително!

 

Ето и схемите:

http://www.tonepad.com/project.asp?id=45 - Dist

 

http://www.tonepad.com/project.asp?id=35 - Offboard wiring

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 33
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

По принцип дори диста да няма захранване и да не работи - на изключен ефект с така наречения трю байпас винаги ще имаш чист сигнал от самата кирата.

Прегледай всичко дали е наред при диста.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какъв транзистор си ползвал? При различните производители местата на drain-gate-source са различни - при Fairchild, Calogig и OnSemiconductor са G-S-D, а при Central са S-D-G. Ако си ползвал заместител може и да са другояче. Може и да си скапал транзистора ако си го запоявал дълго време. Изобщо провери навсякъде за некачествени и/или съмнителни спойки. Ако проблемът е в транзистора най-лесния начин да го разбереш е да вържеш аутпута преди него. Ако изкараш звук значи там е грешката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А те изобщо тези проекти от tonepad достоверни ли са? Защото колкото неща съм се опитвал да правя, нищо не работи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все пак хората продават готови платки за проектите си. Едва ли ги пускат без да ги тестват :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж също веригите на обратната връзка на операционника - там, където е врътката distortion. Има две RC вериги, които са дадени на маса - провери кондензаторите там дали не са прецакани (лесно става като ги прегрееш) и дали отиват на маса. Ако не отиват ОУ едва ли ще усилва забележимо. Вържи изхода преди транзистора като може да откачиш транзистора преди това. Обърни внимание дали не си обърнал случайно диода 1N4002 в захранващата верига, както и провери кондензатора 100u също там. Огледай хубаво краката на операционника (отделно, че може да е дефектен). Съветвам те да пробваш и с друг ОУ - примерно TL072 или JRC4558 - краката им са по малко по-различен начин, но има дейташийтове в интернет. Премери напрежението на краче 2,3,6 на ОУ спрямо маса и кажи колко е. Това от мен, схемата е елементарна и трябва да тръгне от раз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-лесно се мери с осцилоскоп и сигнал генератор. Гледаш до къде имаш сигнал и къде нямаш и така намираш проблема.

 

Платките на tonepad си работят без проблем. Преди време правих разни неща с техни платки и не съм имал проблем. Това, че на някой не му работят платките не значи, че проблема е в тях :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направи снимка на монтажа с добра резолюция от няколко ъгъла, за да се види дали всичко е наред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Ники, не всички DIY маниаци имат джаджи за по 500-600 лв. :recourse:

^Точно така, истинските професионалисти имат джаджи десетократно (и нагоре) повече от посоченото. А дали НИКИ е про, няма съмнение.

Що се отнася до споменато от него, то е необходимо така, както е необходим инструмент за музиканта. Интересно как ще звучи китарист без китара???

 

П.П. Някой да е екстрасенс, и да мери сигналите с пръсти?

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо веднага скачаш на нож! Не казвам, че Ники не е прав и че човек, който се занимава с тези неща не трябва да има необходимите инструменти, но любителите, които правят по един ефект на година и половина за собствена употреба рядко могат да си позволят средства за осцилоскоп и особено за сигнал генератор. В края на краищата това са инструменти, които биха се изплатили при някой който изкарва пари от правенето на настъпи кутийки, а не при някой, който е решил да си направи ефектче, за да се накефи на това, че си е направил нещо сам. Хвала на момчета дето обичат да си цапат ръцете с такива работи, защото когато нещата се получат, удоволствието от добре свършената работа не може да се ИЗМЕРИ с нищо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@armstrong, от линка в началото аз всъщност така и не разбрах коя версия на Rat правиш... пък може и да не съм се събудил още. От снимките горе-долу успях да се ориентирам. Не знам с какво точно разполагаш, но ако имаш мултиметър измери дали има захранващо напрежение на 1 и 7 пин на операционният усилвател. Провери спрямо маса напрежението на изхода му (6) , стойността трябва да е равна на половината от захранващото. На Сорса или Емитера (не знам какъв е при теб транзистора в изхода) трябва също да имаш напрежение... да кажем Около 4V при 9V захранване. Ако тези неща са наред.... провери си пак връзките на Фуутсуича, потенциометрите... може да пробваш да откачиш Суича временно и да пробваш Само диста. Успех :thumbs_up: !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

patient, каква беше ползата от пост, който няма никакъв смисъл - нито за армстронг, нито за НИКИ? Ако е за чат, кажи, за да не участваме.

армстронг, като те помолих да направиш снимки, беше за да се разбере какво и как аджеба си свързал, и да се анализира за грешка. Това което си снимал се нарича панорамна снимка - общ поглед, никаква информация! Направи детайлни снимки, от които да се вижда кой проводник къде отива, и ако не става от един ъгъл, да направиш от няколко, за да се вижда всичко подробно. Всичко досега по темата е ала-бала, защото така или иначе никой няма свръхчовешки способности за гадаене. Затова и бе повдигнат въпроса за измерване - да се получи информация, от която да се разбере какво става.

И наистина без измерване, няма как да мине. Техниката изисква логическо мислене, а то без данни няма как да стане.

Ако искаш да получаваш валидна информация, трябва да и ти да подаваш такава. Хайде сега, направи необходимото (макроснимки) и дай да видим какво може да се направи.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.