Jump to content
Българският форум за музиканти

Дилема, хах.


Додо

Recommended Posts

Здравейте, съфорумници.

 

Имам проблем. Набелязал съм си две китари(Cort M600 мисля, че тя беше в динакорд в Пловдив) или Vintage v100) и ми е малко трудно да реша. Проблема идва от там, че софия ми идва много далеч и няма как да пробвам Vintage-a, а и напоследък не чувам особено добри неща за тях, но не знам. Длъжен съм да питам.

 

П.П. Слушам и свиря доста разнообразна музика и на мен самия ми е трудно да ви дам много насока в това отношение. Напоследък особено много се кефя на Tool и доста гръндж групички, но също така слушам и доста по тежки неща, както и много по - леки, като да речем Pink Floyd. Жалко, че няма универсални китари а? <_<

 

 

Мерси предварително. :):thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 38
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Лично пробвах Винтиджа наскоро , с големи очаквания , но бях раззочарован.Най-вероятно защото съм свикнал на тънки грифове , с лесно достъпни позиции , но грифа ми беше крайно неудобен (най-вероятно е въпрос на свикване) другото което е , китарата беше доста тежка и смятам , че ако свиря прав , направо ще ме повлече.Може би ако посвиря повече , ще свикна и няма да свиря на др вече , но за тия 5 мин в които свирих на нея , не ми беше много удобна.

Все пак , иди и пробвай , не всички сме с еднакви ръце :thumbs_up:

П.П Просто забрави за лесно свирене след 16-то прагче...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добър довод! Мен живо ме интересува лесното свирене на високите позиции. Ще видим какво ще стане.

 

Поздрави, Додо, хаха. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

все едно се слушам себе си,майна :)

Свиря същата музика като теб и не сум се замисля много много(е да верно че се колебаех межди Винтиджа и Ибанец тогава...)

Както и да е, една неделя с баща ми си хванахме колата и отидохме до София-та да пробвам Винтиджа. И както го пробвах, така и я взех. Адски много съм доволен от китарата и е универсална за всичко (особено за Tool, кърти). Затова ако имаш възможност отиди до София и робвай и направо взимай. Няма да сбъркаш. Аз си взех Чери Сънбърст модела.

 

Ако имаш някви въпроси по нея не се свени да питаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично пробвах Винтиджа наскоро , с големи очаквания , но бях раззочарован.Най-вероятно защото съм свикнал на тънки грифове , с лесно достъпни позиции , но грифа ми беше крайно неудобен (най-вероятно е въпрос на свикване) другото което е , китарата беше доста тежка и смятам , че ако свиря прав , направо ще ме повлече.

...

П.П Просто забрави за лесно свирене след 16-то прагче...

И Gibson Les Paul Standard да хванеш, пак няма да ти хареса, ако това са ти критериите. Такава си е конструкцията на тези китари, а за лекота и безпрепяствен шред върху 2 октави на струна има Ibanez и много други марки.

 

Много добър довод! Мен живо ме интересува лесното свирене на високите позиции. Ще видим какво ще стане.

Вземи си Cort-a, ще ти е по-удобна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги са ми били интересни хората, дето от няколко месеца хващат китари и все търсят високите позиции. Научете до 12-то прагче всичко, после ходете на по-високите тонове, къде се мятате отсега. Достатъчно неща могат да бъдат изсвирени до ми от втора октава

Редактирано от sasoh
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да си имаме уважението. Не свиря от няколко месеца, а и все пак си мисля, че аз трябва да реша какво търся? Мисля, че аз знам кога мога да мина на по - горни прагчета(боже звучи толкова глупаво)? И свиквай тогава да се чудиш, защото хората са различни, следователно с различни гледни, точки. Няма да е зле следващия преди да съдиш да знаеш това онова. :)

 

Успехи :greenball:.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвал съм и двете китарки - корта в магазина, винтиджа в един съфорумник. Винтиджа ми хареса доста повече (трябва да отбележа, че беше със сменени адаптери), най-вече заради грифът и цялостното усещане и пипане. По принцип хич не си падам по тънките грифове ала-ибанец - на тях един бенд не мога да направя като хората. Но определено трябва да го пробваш първо, на сляпо не бива да купуваш. А това, че е тежка - нали сме мъже бе, нека тежи :) Иначе и кортът е готин, но тонът му не е толкова плътен, един вид. Грифът е по-тънък, и по-широк от винтиджа. И е по-лека :greenball:

 

Щом казваш, че си свирил от повечко време и знаеш какво търсиш, разходи се до София, пробвай и двете китари една след друга и тогава реши коя точно да вземеш. Все пак не всеки ден пазаруваш китара (предполагам).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да пробвш китарите, няма никаква файда от съвети. То и без това, повечето съфорумци, написали мнения горе не са пробвали и двете китари. За винтиджа, мога да кажа, че е напълно ОК, макар и да не е върха на сладоледа като дървения, но адаптерите му са мътнички и ниските струни избиват. Ако искаш прозрачен и балансиран звук, най-вероятно ще се наложи да ги смениш.

Също, понякога има леки дефекти, като например неправилен ъгъл на грифа спрямо тялото, което затруднява регулирането на височината на струните в нормалните за това граници. Иначе китарите са от махагон(обикновено) и имат приятен тон с хубави адаптери. Оригиналните, на мен лично са ми мътни.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами това е проблема... Корта мога да пробвам, а винтеджа не защото софия ми идва далечко. По - принцип тъкните грифове ме кефят и са ми мега удобни, а от към звук търся по - басов, по - тежък, било то с гейн или не, звучене.

 

П.П. Чакам този момент от толкова дълго време и никога не съм предполагам, че толкова ще ми е трудно да измисля какво да правя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С грифа ще свикнеш - махагоновите грифове обикновено ги правят малко по-дебели, защото дървото се огъва малко по-лесно от явора, а и не е толкова еластично - чупливо е. Само след седмица ще имаш чувството, че цял живот си свирил на тази китара. И аз бях разглезен на грифове, обаче като си накупих повече китари всички тия неща спряха да ми правят особено впечатление. Удобен гриф, неудобен гриф - въпрос на навик. Само хората с много малки ръчички се оплакват с право.

Плюс това, по-дебелия гриф често дава повече състейн и по-малко глухи тонове.

Бях взел една китара с ИЗКЛЮЧИТЕЛНО неудобен като профил гриф, с която за около 2 седмици пак свикнах и престана да ми прави впечатление, даже ми стана удобна, а реакцията на гостите беше "а бе човек, как можеш да свириш на тоя гриф?!?"... навик е всичко.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.