Jump to content
Българският форум за музиканти

какво мислите за това ?


jeordie14

Recommended Posts

Хора преди около седмица имах ОГРОМНИЯ касмет да използвам на една репетиция един Silvertone бас .За съжаление колана на другата китара беше скъсан и ми го дадоха в рацете ей така - очаквах да е доста тежко (попринцип бас китарите били по-тежки от соло китарите) а като го хванах беше много по - лек от stratocastera дето си седи в къши .Че харесах го много и като вид и като звук и на усещане си е правилно , се едно съм си намерил перфектното прителче :greenangel: .... скоро ще си взимам такъв (някъде по коледа) и искам да чуя вашите мнения . Мерсй предварително !!!

 

снимката по-долу :)

 

p11432h-03d15f89b60127fb14ac8df9a29ce844.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом ти харесва, вземи си го - за мен, басът трябва да е тежък - говорим за нещо, с което компромисите са недопустими. Напоследък, обаче, се наблюдава някаква тенденция в олекотяването на басовете - четох последно някаква реклама за един 6-струнен Айбънез, който бил супер лек - хубаво, ама моя 4-струнен Айбънез от 84-а е най-тежката китара, която някога съм хващал. Съответно и звукът и е такъв. Ама аз съм си ретро тип, само споделям - щом те кефи, взимай и свири - това е най-важното, да се свири.

Успехчета и кефчета :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предпочитанията ти към лек инструмент са разбираеми, но в много случаи призводителите се възползват от това, влагайки под добре положената боя материал тип "малко употребявана тоалетна хартия" :hysterical:

 

Ако комплектът от снимката е на цена под 280-290 лв. сделката е добра - вземи го, а след време, когато посвириш и си създадеш критерий за избор ще дойде моментът да купиш и по-сериозна тояга.

Ако си решил да задълбаваш повече при избора се поинтересувай от какво дърво е тялото, виж дали усилвателя има вход за музика (обикновено два чинча, по рядко малък жак). Също така се огледай и в други магазини за аналогични комплекти. Този бас е копие на Фендер Пресижън и предполагам че за някаква близка сума би могъл да вземеш някой Скуайър, ако ти харесва повече естествено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз също харесвам тежички басове,защото като се разтрещиш къде по репетиции,къде по концерти и не ти бяга толкова.Относно звука ти си прецени дали те кефи на макс и най-вече дали ти е удобен!!!Според мен е як,но пак виж дали ти е удобен! :(

Редактирано от JOKICH
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Първият бас, който си купих беше супер лек. Това е удобно при носене, но нищо повече. Толкова беше лек, че чак грифът падаше надолу като го пуснех. Отвих няколко винтчета от него за да го разгледам отвътре и направо бях потресен от дървото, от което беше изработен. За щастие това беше в USA и го върнах след 2-3 дни свирене.

Бих казал следното - качествените инструменти са по-тежички и това има своето обяснение - по-плътното и тежко дърво има по-добри характеристики, така че ако имаш възможност не залитай по леките. Натсоящият ми бас в началото направо ми късаше рамото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Късайте си рамената, щом искате. Сегашният ми бас е доста лек, въпреки, че махагона е тежък (с по-голяма плътност). Има невероятен състейн и доста плътен тон. Нещата са много по-сложни; въпрос на изработка, марка, материал, не на последно място - личен вкус.

 

Пък старата ми кремонка ква е тежка... :punk_guitar:

Редактирано от kmfb
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Подкрепям предишното мнение - не е задължително китарата да е тежка за да свири добре. Не всяко тежко дърво свири - азбучен пример е дъбът. Имал съм тежки басове Fender Jazz Bass и Precision - свиреха добре, но ми откъсваха рамото след половин час на сцена, а аз съм повече от "масивен". Най-кошмарно, но и най-кратко бе притежанието на един Ibanez Musician - тежък, грозен (като всеки Ibanez) и непомелно харчещ батерии.

През 1998 г случайно попаднах на бас, за който до този момент не бях чувал нищо - Fender JP 90, произвеждан между 1990 и 1993 г. Тялото е от някакъв вид топола, грифът е изключително удобен и "бърз". Китарата е "лека", но много точно балансирана. Много добър състейн и изключително плътен и масивен тон. Без замисляне бих купил още един такъв бас.

 

65400833_AJFZvddY_1990FenderJP90.jpg

Редактирано от Fats
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.