Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Хора преди около седмица имах ОГРОМНИЯ касмет да използвам на една репетиция един Silvertone бас .За съжаление колана на другата китара беше скъсан и ми го дадоха в рацете ей така - очаквах да е доста тежко (попринцип бас китарите били по-тежки от соло китарите) а като го хванах беше много по - лек от stratocastera дето си седи в къши .Че харесах го много и като вид и като звук и на усещане си е правилно , се едно съм си намерил перфектното прителче :greenangel: .... скоро ще си взимам такъв (някъде по коледа) и искам да чуя вашите мнения . Мерсй предварително !!!

снимката по-долу :)

p11432h-03d15f89b60127fb14ac8df9a29ce844.jpg

Отговорено

Щом ти харесва, вземи си го - за мен, басът трябва да е тежък - говорим за нещо, с което компромисите са недопустими. Напоследък, обаче, се наблюдава някаква тенденция в олекотяването на басовете - четох последно някаква реклама за един 6-струнен Айбънез, който бил супер лек - хубаво, ама моя 4-струнен Айбънез от 84-а е най-тежката китара, която някога съм хващал. Съответно и звукът и е такъв. Ама аз съм си ретро тип, само споделям - щом те кефи, взимай и свири - това е най-важното, да се свири.

Успехчета и кефчета :greenangel:

Отговорено

Предпочитанията ти към лек инструмент са разбираеми, но в много случаи призводителите се възползват от това, влагайки под добре положената боя материал тип "малко употребявана тоалетна хартия" :hysterical:

Ако комплектът от снимката е на цена под 280-290 лв. сделката е добра - вземи го, а след време, когато посвириш и си създадеш критерий за избор ще дойде моментът да купиш и по-сериозна тояга.

Ако си решил да задълбаваш повече при избора се поинтересувай от какво дърво е тялото, виж дали усилвателя има вход за музика (обикновено два чинча, по рядко малък жак). Също така се огледай и в други магазини за аналогични комплекти. Този бас е копие на Фендер Пресижън и предполагам че за някаква близка сума би могъл да вземеш някой Скуайър, ако ти харесва повече естествено.

Отговорено (Редактирано)

аз също харесвам тежички басове,защото като се разтрещиш къде по репетиции,къде по концерти и не ти бяга толкова.Относно звука ти си прецени дали те кефи на макс и най-вече дали ти е удобен!!!Според мен е як,но пак виж дали ти е удобен! :(

Редактирано от JOKICH
  • 3 weeks later...
Отговорено

Първият бас, който си купих беше супер лек. Това е удобно при носене, но нищо повече. Толкова беше лек, че чак грифът падаше надолу като го пуснех. Отвих няколко винтчета от него за да го разгледам отвътре и направо бях потресен от дървото, от което беше изработен. За щастие това беше в USA и го върнах след 2-3 дни свирене.

Бих казал следното - качествените инструменти са по-тежички и това има своето обяснение - по-плътното и тежко дърво има по-добри характеристики, така че ако имаш възможност не залитай по леките. Натсоящият ми бас в началото направо ми късаше рамото.

Отговорено (Редактирано)

Късайте си рамената, щом искате. Сегашният ми бас е доста лек, въпреки, че махагона е тежък (с по-голяма плътност). Има невероятен състейн и доста плътен тон. Нещата са много по-сложни; въпрос на изработка, марка, материал, не на последно място - личен вкус.

Пък старата ми кремонка ква е тежка... :punk_guitar:

Редактирано от kmfb
  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Подкрепям предишното мнение - не е задължително китарата да е тежка за да свири добре. Не всяко тежко дърво свири - азбучен пример е дъбът. Имал съм тежки басове Fender Jazz Bass и Precision - свиреха добре, но ми откъсваха рамото след половин час на сцена, а аз съм повече от "масивен". Най-кошмарно, но и най-кратко бе притежанието на един Ibanez Musician - тежък, грозен (като всеки Ibanez) и непомелно харчещ батерии.

През 1998 г случайно попаднах на бас, за който до този момент не бях чувал нищо - Fender JP 90, произвеждан между 1990 и 1993 г. Тялото е от някакъв вид топола, грифът е изключително удобен и "бърз". Китарата е "лека", но много точно балансирана. Много добър състейн и изключително плътен и масивен тон. Без замисляне бих купил още един такъв бас.

65400833_AJFZvddY_1990FenderJP90.jpg

Редактирано от Fats