Jump to content
Българският форум за музиканти

Софтуер за размяна на бленди


richi

Recommended Posts

Как можем да разменим бленди с мой колега? Каква програма да ползвам за да кача блендата в синтезатор Ямаха серия PSR или Роланд? Какви са общите форматите за бленди които ползват Yamaha Roland Korg?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никак. Няма такава. Не съществува такова понятие. Учи основите...

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

предполагам, че дори два съседни модела на Ямаха не могат да са съвсем съвместими. Иначе най-генерално погледнато, общи параметри като атака и разни такива биха могли да се запишат в MIDI файл, съдържащ CC съобщения но не знам да има нещо да го прави автоматично, а най-същественото - дори с напълно уеднаквени характеристики на различните синтезатори пак ще звучи различно; да, на око би бил най-задоволителен резултата, напр. гледаш параметрите и сравняваш (и слушаш докато си доволен), ама това вече не би било точно"размяна на бленди" ;)

Редактирано от Roevers
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Момчета в учебника по Основи на музикалните компютърни технологии страници 36,37 пише че има такива програми. Но само е споменато. А аз искам да знам повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То какво толкова може да се бъзика по блендите на PSR-ите освен два-три ефекта и портаментото, че нещо не се сещам. Или за мулти настройките става въпрос. Все едно, ROM семплите са различни, нали така, звукът малко или много различен; Оттам нататък не ми е ясно - какво точно прехвърляме?

 

Иначе има само един общ формат - MIDI. Ако могат "блендите" да се прехвърлят в MIDI файл със CC, може и нещо да стане на теория - ако пък и другия клавир ги прочете. Със SysEx абсурд, защото те съдържат ID-то на синтезатора и производителя.

 

MIDI Quest и Sound Diver примерно четат всичко по MIDI, но изобщо нямат самосвирки в списъците си, мн ясно

 

С една дума - жалко, че не са написали в учебника кои са програмите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе хора - вътрешния формат на ромплерите от указаните типове е съвместим само и единствено с ASM кода на съответния чип, който пък чип е различен при почти всеки производител!!!! Затова и им викат така ROM-player. А всеки знае, че ROM е ReadOnlyMemory - как ще ЗАПИШЕШ нещо в памет, която е САМО ЗА ЧЕТЕНЕ!?!?!?!?

А ако става дума за истински аналогови синтезатори - нещата са още по-зле. Контролите , осцилаторите, генераторите на обвивки, LFO-тата на всеки производител са уникални и по брой и по функции - затова и всяко аналогово синти си има собствен "характер" Ебаси учебника!!!!! По-добре намери едно древно книжле "Звукови файлове и файлови формати" - там поне са по-истински нещата.

Погледни и в интернет - сега не е 1980 година - информацията е навсякъде около нас, стига да не ни мързи да я потърсим.

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето цитат от посочения от мен учебник с автор Адриан Георгиев.

 

" Самостоятелните програми-библиотекари, както и тези, които са част от редактора на мостри, запазват всички звуци на устройството и ги правят достъпни за бързо търсене и сортиране. Обичайната процедура е библиотекарят да изпрати заявка за системно изключение /sysEx/, с което прочита текущо записаните звуци в синтезатора и ги показва на екрана на компютъра. Този списък може да бъде запомнен в компютъра и при нужда да бъде презареден в MIDI-устройството. Записват се не само имената на мострите, но и спецификациите за това как да бъде създаден звука. С други думи, ако вътрешната памет на синтезатора бъде променена, библиотекарятще може да изпрати списъка с оригиналнитефабрични програми и синтезатора ще бъде върнат в своето първоначално състояние.

Библиотекарите много често се използват от потребители, имащи еднакви апаратури и желаещи да си разменят направените от тях програми. Просто с помоща на библиотекаря се записват звуците върху дискета и така те могат да бъдат транспортирани до друг компютър, където и да е по света. "

 

Надявам се с този цитат да съм внесъм някаква яснота относно въпроса ми. Това с ROM паметта е така. Нали синтезаторите имат и място където да си направиш бленди и да ги запишеш. Върху тия бленди можеш да влияеш. С други думи можеш да променяш атаката decay sustain release.От екрана на синтезатора ако го позволява зная как се прави но от компютър незнам.При Роланд Е-50 тия параметри ги имам на екрана докато при Яманата ги няма. Не говоря за ефекти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

потребители, имащи еднакви апаратури и желаещи да си разменят направените от тях програми

 

Къде тук видя възможност за "прехвърляне" на бленди от Ямаха към Роланд?

Освен това, езикът, ползван от автора на "учебника", е (меко казано) странен. Има световно утвърдени термини в тази област, и не виждам никаква причина да си измисляме "побългарявания". Отне ми доста време да се сетя, че "програми-библиотекари" са си най-обикновените libraries, а пък "редактора на мостри" е sample editor. :D:girl_cray2::girl_cray2::hysterical:

Да не споменавам и "системно изключение" ?!!?!?!?!?!? за system exclusive - неам нерви.....

 

Извинявай, агресията не е към теб, richi. Просто такива автори са за .... По-добре чети в интернет и (ако имаш късмет и знаеш и руски) в руските сайтове -предлагат далеч по-достоверна представа за нещата и реалността и на двете места...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Прав си Presly. И аз невиждам как е възможно. Цялата работа започна от един колега който има Ямаха. Той ми се похвали какви звуци му качил някакъв компютърджия. Акордеони цигулки и др. Той до този момент не ги е намирал в синтезатора си и твърди че няма такива. Попитал човека от къде са, а той му казал от Роланд и Корг. Оставил му една дискета да си ги презарежда. Поисках му да ми прати файловете от дискетата, а той ми казва че компютъра му показва че няма нищо на нея. В същото време като я сложи в Ямахата си зарежда звуците. По интернет си чатя с него.

 

Аз разбирам руски и ако искаш посочи някой интересен сайт или книги. Намирал съм разни неща. Книгата ми на Cakewalk 9 е на руски.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един от най-информативните и полезни сайтове (лично за мене) е forum.rmmedia.ru - количества хватки, тестове, съвети и пр...

Най-вероятно дискетата е форматирана във някой от "частните" формати на Ямаха, затова и компютъра не вижда файловата система. Има различни програмки за четене на подобни дискети из мрежата.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.