Jump to content
Българският форум за музиканти

Търся лютиер, професионална подръжка на Fender


Recommended Posts

^ Съжалявам, но нямам какво повече, да кажа! А и нямам намерение, да убеждавам никого в правотата/кривотата на дадено твърдение. За целта си има литература (кой как я приема/признава е въпрос на собствено виждане и отношение към познанието) + практически опит (изисква време и условия) + постигане на определено ниво на образованост, критерии и отговорност при тълкуване, интерпретиране, и прилагане/използване на факти, и информация (изисква време и среда за развитие).

Затова в случая отбелязвам само с "no comment" , за да могат хората, които са склонни, да се доверят, все пак да имат "едно на ум"!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 32
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Благодаря че си взе времето да ми отговориш, макар че пак не намирам конкретен отговор на моя въпрос.

 

Интересно ми беше просто, защото точно смятам че имам определен опит и среда както и лична база за сравнение, обаче но и съм винаги отворен и любопитен да чуя за опитиа и мнението на други.

 

Изморен съм от общи прикаски и все повторени клишета каквито ги слушаш и четеш навсякъде и и се надявах на размяна на истински опит, мение с фундамент. Може би някой друг път...

 

Поздрав

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Аз затова и не отговарям конкретно - да не изморявам (повече) хората с твърденията си!

 

... Бих могъл, все пак да предложа един конкретен отговор на твоя въпрос за разпознаване на гриф лакиран с двата посочени вида лак! И то без да съм ги видял/пипал/пробвал/чул и прочие!

Ако се процедира коректно, то първият вариант, който би ми предложил, ще е с нитроцелулозен лак, а вторият - с уретанов (поли-у...)!

 

Поздрави!

Редактирано от docc
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

docc по принцип е прав, че има НЯКАКВО влияние на типа лак върху звука. По-лекия лак би трябвало да звучи малко по-ясно от твърдия, тежък лак. На кой това ще се хареса(доколкото го усети) и на кой не, пак е до вкус. Тези разлики според мен са доста малки, обаче, особено при електрическите китари. При това има най-различни дебелини, които могат да се постигнат с даден вид лак, което прави въпросът със звука още по-сложен. Аз лично бих си боядисал грифа с тънък слой акрилен лак - по-здрав е от нитроцелулозния, а не е чак толкова твърд като полиуретановия/полиестерния/на епоксидна основа.

Бихме могли даже да си заформим цяла тема нитроцелулозен vs. полиуретанов vs. полиестерен vs. акрилен vs. тънък vs. дебел лак vs. шеллак vs. тунгово масло, където да откриваме невероятните разлики между покритията.

Аз съм свалял лак от гриф и съм сравнявал между твърд лак и без лак и разликата я има само ако се заслушаш доста сериозно и пак не мога да кажа със сигурност, понеже не пазех записи от преди да махна лака. Вярно, че китарата не беше скъпа, но мисля, че тези разлики са наистина малки. Затова мисля, че от чисто практическа гледна точка е по-добре да си запазиш лака, ако е в добро състояние. Иначе от тийнейджър не свиря много Металика :thumbs_up:. Когато говоря за звук имам предвид на clean, на hi-gain адаптарура ми е ясно, че толкова малки разлики няма да се усетят. Според мен да предвидиш как ТОЧНО ще ти звучи китарата с еди-какъв си лак по грифа, особено ако все още не си го сложил на тялото да чуеш как по принцип звучи комбинацията, е толкова вероятно, колкото да предвидиш как ще звучи адаптер, на който правиш прототип - имаш някаква идея горе-долу какъв ще е звука, но докато не го направиш нямаш отговор дали ще етова, което искаш и дали ще ти хареса.

 

Между другото - на какво тяло ще го слагаш грифа?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

..изтече времето за редакция...

 

Всякакви превъзнасяния на този или онзи лак и подход за боядисване, аз лично слагам в графа "снобизъм" винаги, когато не става въпрос за наистина скъпи инструменти. Все пак повечето свирим на обикновени сток китари, които са евтини или средноскъпи, направени са от материали, които не са най-добрите и подбираните и в тези случаи вманиячаването на тема тон ми се струва по-скоро губене на време.

Затова направих и аналогията с влака. Много по-вероятно ми се струва да усетиш голяма положителна разлика ако си избереш, примерно, хубави адаптери за китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе момчета,я хващайте метлите и свирете по-добре вместо да се вманиячавате в това с какъв лак ви е лакирана ел.китарата и да търсите проблемите в саунда.Просто свирете повече,по-технично и с повече музикална мисъл а въпроса за това какъв лак е по-подходящ за китарата ви оставете на добрия лютиер.

 

И без друго темата се измести малко ,да кажем че човека още няма тяло за китарата пък сте седнали да му коментирате лаковете.Вижда се,че Иван с трудности си е купил гриф ,така че сигурно тялото няма да е първа хубост и такова тяло с каквото и да лакираш чудеса няма да се случат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опа..нямаше ме 3 дена и гледам спора е ескалирал до невероятни висоти. Така, първо - наистина си е снобско да си гледаме лаковете вместо да свирим, ама в края на краищата си има време и за чесане на езици един вид. Второ, лефтхенд грифа който купих, освен че е USA, e бивша собственост на CESAR ROJAS ot Los Lobos (сертификат), бая ползван е и реших че е добра идея да му сложа нитро, какъвто не съм имал никога. Аз не съм се хванал директно за лака, каквото съм успял да оптимизирам по педали, адаптери, звук вече е сторено - Lace Hot Gold + VOX AC-30 TB лампов оригинал, никакви процесори - педал до педала:). Единствено ме притесняваше мексиканския фендерски гриф ,но той е минало. Моя все едно беше правен от мексиканска баба с 5 диоптъра късогледство.

За нитрото - това което съм чел е че спомага за естествената вибрация на дървото понеже основата му е най близка по състав до тази на дървото. При електричката става въпрос точно за вибрация, не за акустика. Рефлектира върху атаката и състейна, особено вибрацията на грифа. Като казах Голяма разлика по скоро цитирах на доверие разни Custom Shop сайтове. Знам че на D.Gilmour и двете основни тояги са с нитро грифове, които са подменили оригиналните не-нитро. Очертава се мнението че Бащицата е избрал нитро с основателна Причина. Справка: gilmourish.com.

Като казах за свирене на Metallica, имах предвид Hi-gain setup както каза колегата, a не свирещите Metallica - да са живи и здрави и тия, и ония.

Ае. Към уредите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип когато говорим за реставрация правилото е да оставим колкото можем повече от афтентичния лак а липсващият на места да се ретушира или ако това не е възможно поне да се смъкне до грунд и прелакира с същият лак използван оригинално(същият като вид) а не да се смъква до дърво .

Иначе сертификата който ни размахваш ще става само за хартийка за клозета с извинение.

 

В целия ти дълъг пост накрая харесах последните ти две думи имащи смисъл .

 

.....Ае. Към уредите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега разбирам че е абсолютно безсмислено да си пишем по тия тъпи форуми. Или поне моля тия които творят по цял ден гениални неща с китарата, да не си губят времето с постове тип "Търся майстор.."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...В началото то предложихне лютиери.

Диката е МНОГО, МНОГО добър.

Градинарски също е добър и признат.

Ако нямаш телефона на Градинарски, а той е твоя избор, кажи да ти го пратя.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега разбирам че е абсолютно безсмислено да си пишем по тия тъпи форуми. Или поне моля тия които творят по цял ден гениални неща с китарата, да не си губят времето с постове тип "Търся майстор.."

 

Ако не ти се пише по тъпи форуми, то и ние (хай гейн жулещите в тъпия форум)също някак ще минем някак си без теб :girl_witch: .

 

Сори за Офа

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.