Steve Публикувано Ноември 28, 2008 Публикувано Ноември 28, 2008 (Редактирано) Здравейте. Тъй като напоследък започнах да свиря доста песни в различни настройки ми стана интересно ако трябва да ги свиря една след друга (на репетиция например) в какъв интервал горе долу мога да очаквам да мога да си настройвам китарата без да има интонационни проблеми произлизащи от тръс рода? С други думи при настроен тръс род точно като за ми например при какви други строеве мога да очаквам да свиря без проблеми (след като настроя китарата в съответния строй без да пипам тръс рода)? Аз например съм опитвал дроп ре и ми бемол и нямаше проблеми доколкото забелязах (до ре не съм стигал). Предполагам че дроп от която и да е настройка не е от голямо значение за тръс рода. Та моля хората с опит да го споделят тук. Редактирано Ноември 28, 2008 от Steve Цитирай
Valserp Отговорено Ноември 29, 2008 Отговорено Ноември 29, 2008 (Редактирано) До Ре ще можеш да сваляш без особени(забележими) промени. Но ако китарата ти е нисък клас и с тънък гриф, бих внимавал с постоянното сменяне на строя. Аз лично съм се спрял на Drop-D - почти всички песни в препертоара ни могат да се изсвирят от там, за останалите няколко ме покрива другияt китарист. (Или просто си подбирайте песните ) Редактирано Ноември 29, 2008 от Valserp Цитирай
Heartman Отговорено Ноември 29, 2008 Отговорено Ноември 29, 2008 Не знам каква ти е китарата,но на стратокастер съм пробвал различни строеве даже на До съм я смъквал цялата.Ако смъкваш само 6-та няма да имаш проблеми,чак да натягаш или отпускаш тръсрода.То е повече когато сменяш дебелини струни и са настроени в Ми.Поне това е моето лично мнение.Значи зависи с каква китара свириш.С флойд ли е само с тремоло или без двете.И дебелината на струните оказва влияние.Кажи за какъв стил ти трябва и какво търсиш.Така ще е по-лесно! Цитирай
Quiet Отговорено Ноември 29, 2008 Отговорено Ноември 29, 2008 Пич,предлагам ти да си вземеш каподастер Много по-удобен е отколкото през 5,10 мин. да мъчиш ключетата Цитирай
Lekov Отговорено Ноември 29, 2008 Отговорено Ноември 29, 2008 Пич,предлагам ти да си вземеш каподастер Много по-удобен е отколкото през 5,10 мин. да мъчиш ключетата каподастера само повишава тоналността ... строя остава същият ;] ... Цитирай
Maluc_Secko Отговорено Ноември 29, 2008 Отговорено Ноември 29, 2008 С каподастер само на акустична китара. Навремето пробвах ама 4 месеца го настроивах да натиска точно колкото трябва без да криви , а ако китара е с по-голям радиус китарата отред ще "хъка" на крайните струни. Моето решение беше като на Valserp да се настроя в Drop D и да транспонирам песните Цитирай
Steve Отговорено Ноември 29, 2008 Автор Отговорено Ноември 29, 2008 Значи китарата ми е с тремоло; скоро се надявам да я сменя пак с такава с тремоло. Свиря рок и метъл тип лемб ъф год в дроп ре. В крайна сметка не мисля че стила има някакво значение тъй као независимо какво свириш всеки иска да има добра интонация. Цитирай
Steve Отговорено Ноември 29, 2008 Автор Отговорено Ноември 29, 2008 Забравих да напиша че съм с 9-ки струни. Цитирай
Slav Отговорено Ноември 29, 2008 Отговорено Ноември 29, 2008 Щом си с 9-ки едва ли ще можеш да я смъкнеш по-ниско от Ре без да са ти прекалено хлабави струните. Аз лично не те съветвам постоянно да променяш строя, тъй като най-вероятно ще ти се наложи и интониране. Аз съм с 10-ки и миналия път като минах от Ми към Ре трябваше да интонирам 1-ва и 2-ра струна, тъй като и 2-те звучаха ужасно зле. Цитирай
Heartman Отговорено Ноември 30, 2008 Отговорено Ноември 30, 2008 Щом си с 9-ки едва ли ще можеш да я смъкнеш по-ниско от Ре без да са ти прекалено хлабави струните.Аз лично не те съветвам постоянно да променяш строя, тъй като най-вероятно ще ти се наложи и интониране. Аз съм с 10-ки и миналия път като минах от Ми към Ре трябваше да интонирам 1-ва и 2-ра струна, тъй като и 2-те звучаха ужасно зле. Между другото интонацията е начин на правилно тоноизвличане,а не настройване както в твоя случай! Цитирай
Slav Отговорено Ноември 30, 2008 Отговорено Ноември 30, 2008 ^Е просто имах предвид, че флажолета и нотата на 12-то прагче хич не бяха еднакви. Наложи се с отверчицата да пооправя седлата на бридж-а, демек интонирах китарата, поне така казват в сайта на фендер и пичовете в Ютуб-а. Цитирай
sevenstring Отговорено Декември 1, 2008 Отговорено Декември 1, 2008 Значи китарата ми е с тремоло; скоро се надявам да я сменя пак с такава с тремоло. ... За чести и по-резки промени в строя при равни други условия определено е по-добре да си вземеш китара с фиксиран бридж. Цитирай
deian Отговорено Декември 2, 2008 Отговорено Декември 2, 2008 вземи си още една китара. на концерт постоянното ръчкане на строя е недопустимо, а на репетиция-досадно. поздрави! Цитирай
Recommended Posts