Jump to content
Българският форум за музиканти

струва ли си смяната на адапторите


BWC

Recommended Posts

И така лл Имам скуаиер телекастер кустом с 2 хъмбъкера . чудя се дали има смисъл да сменя единия с нов за около 120-150 лв или трябва и двате (поетапно) защото едва ли ще събера в близките 10 месеца за американски и бих се радвал на по як звук .. ( Интересува ме само клеена като за блус джаз или савсем лек дист ) Thx za suvetite

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако усещаш, че китарата ти има наистина приятен тон, а намираш някакъв кусур в звука на адаптерите(прекалено мътни, прекалено басови и т.н.) - може би си струва. В този случай адаптерите ще разрешат звука на ктиарата да проличи по-добре.

 

Ако китарата ти ти звучи плосичко, приглушено, пружинно и т.н. и не намираш красота в звученето и - може би по-скоро няма смисъл - новите адаптери ще звучат по-балансирано, но няма да разкрасят звука на китарата.

Те не могат да извадят от китарата нещо, което тя самата няма.

Това е все едно, като човек няма приятен глас, да търси подходящ микрофон.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Губиш мача тогава, съжалявам. Събирай пари за нова китара по-нататък, просто няма начин. И недей да сравняваш разкошния Алекси с този варварин Клептън!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, всички знаем колко са различни двата стила и можем да спорим до утре, но в това няма смисъл заради една шега.

Може да слушаме метъл, ама все пак всички на сватбата си ще танцуваме на "You are wonderful tonight..." или както там беше. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип си струва. Лично аз обаче първо сменям само единия (при мен е бридж позиция, че си падам повече по жежки жици, при теб може и нек да е - зависи кое ползваш повече), посвирвам известно време с него да видя как пасва и после решавам дали ми трябват още ъпгрейди.

П.С. Аз бих се замислил за Seymour Duncan Alnico II Pro (адаптерите, с които свири Слаш). Не съм свирил с такива лично, но от четено и слушано мисля, че биха паснали добре на стила ти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имах подобна дилема. И смених адаптерите на Epiphone с оригинални Gibson. Разлика в звука има но е малка. Искам да кажа не очаквайте чудеса като си смените адаптерите - китарата няма да почне да свири сама :)

Та за мен смяната си заслужаваше. Звукът ми стана малко по-добър. Предишните адаптери бяха някак си по-мътни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен си заслужава. Сменях на един Ibanez бридж адаптера със Seymour Duncan JB и резултата беше доста добър.

 

А на баса смених евтиния сток адаптер (p-bass) с Bartolini 8S и звука стана коренно различен, в пъти по-як тон!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам,не ми се е налагало,но покойния ми баща казваше-"Цървулът лачен чепик не става...",а и аз за 42% вековния си живот не веднъж се убеждавах,че беше абсолютно прав...Мога да перифразирам още сума ти поговорки от различни националности,но едва ли има смисъл...та по въпроса-всичко ще бъде "ПАРИ ХВЪРЛЕНИ НА ВЯТЪРА..."(но решението си е твое...)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм на такъв етап и се чудя,но като че ли ще посъбера пари за ъпгрейд.Знам,че като сложа нови адаптери на скуайъра нема да засвири като некой върл фендер например,но пък винаги мога да взема адаптерите, да ида при якой лютиер и да му поръчам китарка с тези адаптери. За това си мисля да инвестирам в едни хубави сингли(май съм се насочил към кинман) и да ги сложа временно на скуайъра.Пък догодина като почна работа тук в ЮК ще мога да си спестя и за останалата част на китарата :greenball:

Това са моите 5 стинки :icon_shithappens:

 

Поздрави Момчил

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип скуаера(особено евтиния скуаер) няма да стане хубав фендер, без значение с какви адаптери.

Може би само по-скъпите елшови скуаери ще се доближат, или ще звучат така.

Иначе самите адаптери са си инвестиция - човек винаги може да върне старите и да шитне китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз сложих на моя Squier Showmaster един Seymour Duncan Invader на бридж позиция и мога да кажа че звука стана доста по-плътен и звънлив. В сравнение с стария сток хъмбъкър е доста по-добре. Вярно е че не е станал фендер, ибанец или гибсън но си струва според мен. Ако китарата ти е удобна (както на мен ми е удобен скуаера) е доста добро решение като за начало. Хубавото при взимане на адаптер е че ако си купиш нова китара след известно време може да си сложиш адаптера който си купил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не. На прасе - звънче. Не виждам смисъл на китара с производствена стойност 30$ да сменяш каквото и да е. Свири, докато се преебе тотално, а през това време събирай пари за по-хубав инструмент. Имай предвид, че китарите са направени с някаква спецификация, и са сложени пикъпи, които отговарят на цената и нивото на инструмента. Да сложиш жестоки адаптери на скапан инструмент е като да сложиш мотор Макларън на Трабант - със сигурност разлика ще има, и то осезаема, но крайния ефект ще си бъде пак скапаното серво, заяждащите скорости и т.н. Това си е моето мнение, и не обвързвам никой с него. Аз лично никога не съм сменял адаптери на китара.

 

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите впечатления са, че ъпгрейд на адаптери по-често се прави от хора, свирещи по-твърда музика, просто защото мътният и слаб адаптер си личи (и пречи) най-много, там където е необходим мощен и стегнат звук. В общи линии такива хора май основно това и оценяваме в такъв ъпгрейд. При музиканти, свирещи на по-нисък гейн, ако материалите и конструкцията на китарата са посредствени, може би подобренията са по-слабо осезаеми, не знам. Но, както казва Евтим, адаптерите не се губят; чак инвестиция не бих ги нарекъл (в рамките на България няма да ги продадеш по-скъпо, отколкото си ги купил), но няма и да загубиш кой знае какво, ако ги вземеш, а и няма как звукът да не стане поне малко по-добър - опитът си струва.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.